- Kategori
- Yemek - Mutfak
Ispanaklı, peynirli tepsi böreği
Vücuda alınması gereken dört besin öğesi vitamin ve mineraller, hayvansal protein, karbonhidrat ve yağ ıspanaklı, peynirli börekte mevcut. Ispanaklı, peynirli böreği ufak tefek değişikliklerle bu sefer biraz daha farklı yöntemle yaptım, lezzeti daha güzel oldu. Sizi mahcup etmeyen, herkese ikram edebileceğiniz lezzette ve sizin de zevkle yiyebileceğiniz en güzel börek çeşitlerinden bir tanesi. Unutmayın ki evde kendi malzemelerinizle ve daha özenle yaptığınız yiyecekleri aynı lezzette, aynı miktarda ve aynı hijyen şartlarında asla dışarıdan satın alamazsınız.
Malzemeler:
5 adet hazır yufka
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
250 gram ıspanak
250 gram tuzlu lor peyniri veya beyaz peynir
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı iri taneli dağ kekiği
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce ıspanakları temizleyip, yıkayıp bir parmak kalınlığında doğramalıyız. Lor peynirini veya beyaz peyniri ayrı bir tabağa koyarız. Beyaz peynir kullanacaksak peynirleri bir çatalla ezmeliyiz.
Yufkalarımız, yufkacıdan alınan hazır yufkalar olursa daha verimli sonuç elde etmiş oluruz.
Yufkaları ıslatacağımız sıvı harcımızı hazırlamalıyız. Çukur bir kabın içine 2 yumurta koyarak biraz çırparız daha sonra yoğurdu, suyu koyarız biraz daha çırparız ve en son zeytinyağını ilave ederiz.
Yağlanmış tepsiye birinci yufkayı koyarız, kaşıkla üzerine sıvı harçtan yufkaları ıslatacak miktarda azar azar dökeriz ve karışımı elimizle yufkalara yediririz. “Neden elimizle?” Derseniz, yufkalara sıvı harcı elimizle daha iyi yediriyoruz.
İkinci ve üçüncü yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz, üçüncü yufkanın üzerine önce bir parmak kalınlığında doğranmış ıspanakları koyarız. Ispanakların üzerine elimizle 1 çay kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber ve 1 tatlı kaşığı toz şeker serperiz.
Ispanakların üzerine de lor peyniri veya ezilmiş beyaz peyniri koyarız ve peynirlerin üzerine bir çorba kaşığı dağ kekiğini serperiz.
Koyduğumuz iç malzemelerin üzerine bir çorba kaşığı ile sıvı harcımızdan azar azar dökerek ıspanak ve peynir karışımını ıslatmış oluruz.
Kalan iki yufkaya da sıvı harcımızdan dökeriz ve harcı yufkalara iyice yediririz.
En son yufkalarımızı bir bıçakla keserek dilimleriz ve 220 derece ısıdaki fırında pişiririz. Üzeri kızarınca fırından alırız ve biraz böreklerin buharı çıkınca servis yaparız.
Afiyet olsun.