Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

İsrailsiz yeni bir Ortadoğu Stratejisi

İsrailsiz yeni bir Ortadoğu Stratejisi
 

Herkesin bildiği bir olayı tekrar etmeye gerek yok. Başbakan Erdoğan'ın meşhur "One minute" ile başlayan süreç bugün İsrail-Türkiye ve ABD üçgeni arasında bir krize neden oldu. Bu kriz bana göre ya İsrail, ya da AK Parti hükümetinin iktidarı kaybedeceği anlamına geliyor. Ancak ihtimaller, İsrail hükümetinin birkaç ay içinde iktidardan uzaklaşacağı yönünde ağırlık kazanıyor. Zira kozlar artık Türkiye'nin elinde.. İşte nedenleri:

1- İsrail, bugüne kadar uzlaşmaz ve devlet terörüne dayalı bir politika izledi. Öyle ki Hitler'in Yahudilere yaptığı kıyım artık mumla aranır oldu. Hatta yakında Almanlar, Hitler'in yaptığı soykırım için İsrail'e ödedikleri tazminatları isterlerse şaşırmayın. Facebook gibi paylaşım sitelerinde Hitler'in ağzından söylenenlere bakarsanız o dönemde tüm Yahudilerin katledilmemiş olmasına insanların artık kızmaya başladığını bile görürsünüz.

2- İsrail'in Filistin ve özellikle Gazze üzerinde uyguladığı devlet terörü, ABD'nin Ortadoğu'da uygulamaya çalıştığı politikalara çok ciddi zarar verdi. ABD hükümeti, Yahudi lobilerinin ABD'den istediklerini sürekli yaptı ancak bu istekler daima ABD'nin zarar görmesine neden oldu. Humeyni döneminde İran, Irak ve hatta halen Afganistan'da ABD'nin uğradığı zararlar ABD kamuoyunun beklentilerinin çok çok üzerine çıktı. ABD, ne Irak'da ne de Afganistan'da halen kontrolu alamadığı gibi her gün önemli insan kaybı veriyor. Irak ve Afganistan'a yaptıkları saldırılar trilyonlarca dolar paraya mal oldu. Zaten bu nedenlerle de İran'a saldırmayı göze alamıyorlar. ABD ekonomisi sürekli para basıyor, enflasyon artıyor. ABD'nin dünya üzerinde kurmuş olduğu askeri güç şimdilik bu enflasyonu gizliyor ama önümüzdeki 10 yıllık süreçte ABD ekonomisinin çökme ihtimali çok fazla...

3- ABD, İsrail ile Ortadoğu'da istediği kontrolü sağlayamadığının artık farkına vardı. Kötü polis olmakla bu işler yürümüyor. Ortadoğu'da çok iyi ve etkili bir siyasi güce ihtiyaç var. Bu güç artık Türkiye... Zira hem tüm Arap ülkeleri ve halkları tarafından seviliyor, hem de uyguladığı politikalar destek görüyor. Bu durum ABD'nin artık güç odağı olarak Türkiye'yi yanına çekmesi gerektiğini gösteriyor. İyi ve güçlü bir ülke ile ABD, Ortadoğu'da istediği tüm politikaları gerçekleştirebileceğinin farkına vardı.

4- Diğer yandan Yahudi Lobilerinin ABD'deki etkinliği göz önüne alındığında ABD hükümetinin şu anda İsrail'e laf söyletmemeye çalışması da mantıklı görülebilir. Zira tüm ABD Başkanları, Yahudi Lobilerinin etkisinde kalmış ve onların desteği ile Başkan olmuşlardır. Ancak Büyük Ortadoğu Projesi, kaynakları tükenen ve artık ekonomisini idare edememeye başlayan ABD iiçin hayati derecede önem taşıyor. Ve BOP için İsrail'in laf dinlemez, kabul edilemez ve herkes için tehlikeli politikası bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Bunun için en basit yol, İsrail'de bile tepkiler yaratan hükümetin iktidardan indirilmesi. ABD, el üstünden destek verdiğini açıkladığı İsrail hükümetinin ayağını kaydırmak için Türkiye ile el altından anlaşma yapma yolunu seçmelidir. Akıllı olan tüm ülkeler bu yolu denerler.

5- İsrail'in yıllardır PKK'yı kullanarak Türkiye üzerinde oynadığı oyunlar artık hükümet için bardağı taşırdı. Her yıl yıüzlerce, belki binlerce şehit verilmesi, hükümetin işsizlik kadar canını sıkan ikinci bir husus. Artık İsrail'e birilerinin "dur" demesinin zamanı geldi.

6- Dünya şu anda 2 büyük güçten oluşuyor. Birincisi ABD ve onu sevmeyen ancak mecburiyetten ses çıkaramayan Avrupa ülkeleri ile Rusya-Çin-Hindistan ve İran'dan oluşan büyük ittifak. Türkiye her iki ittifak için de vazgeçilmez bir değer oluşturuyor. Bu nedenle ABD, İsrail için bile olsa Türkiye'yi feda edemez. Bu kendi kafasına kurşun sıkmakla eşdeğer bir davranış olur.

7- Mevcut durumda ABD'nin yapacağı 2 şey kalıyor. Ya uzlaşmaz ve laft anlamaz terörist İsrail hükümetini yerinden ederek daha ılımlı bir politika izleyen bir hükümet kurdurmak, ya da AK Parti hükümetini düşürmeye yönelik çalışmalar yapmak. ABD destekli medya gücü ve Ali Cengiz oyunları ile AK Parti hükümetini düşürürse ve iktidara eski tas eski hamam bir hükümet gelirse Türkiye'nin Ortadoğu üzerindeki tüm sempatisi ve güvenilirliği ortadan kaybolup gidecektir. Bu durum ABD'nin BOP için bugünkü elde ettiği fırsatı kaçırması anlamına gelir. Geriye tek seçenek İsrail hükümetinin düşürülmesi kalıyor.

8- İsrail, bugünkü hükümetin isteklerini yerine getirmediği taktirde çok büyük iki risk ile karşı karşıya gelecek. Birincisi "Su problemi" . İsrail, bugün kullandığı içme suyunun büyük çoğunluğunu Türkiye'den alıyor. Su kaynaklarını kestiğiniz anda İsrail'in elini ayağını kesmiş olursunuz. Bir başka risk daha var. Türkiye, ABD'ye isteklerinin yerine gelmemesi durumunda Netanyahu ve sorumluların gıyablarında Türkiye'de yargılanacağını ifade etmiş. Bu durum suçlu olarak ilan edilecek bir devlet yönetimi ve ona destek veren ABD için çok zor izah edilecek bir gelişme. Zira İsrail'in uluslararası sularda yapılan bir katliam nedeniyle açılan bir dava ve bu dava neticesinde çıkan mahkumiyet kararıına istinaden birçok kişi, tıpkı İsrail'in Almanya hükümetine yaptığı gibi soykırım nedeniyle tazminat davası açabilir ve büyük miktarlarda paralar kazanabilir. Para için herşeyi yapan bir anlayış için bu çok büyük bir kayıp olur.

Burada çok önemli bir nüans daha var. Türkiye, İsrail aleyhine açılacak bir dava sonucunda mahkumiyet kararı çıkartırsa, ABD'de Ermeni lobilerinin her yıl Ermeni katliamının kabul edilmesi yönündeki baskısına destek veren İsrail lobilerini de zor durumda bırakır. Türkiye'nin baskısı sonucunda Ermeniler eğer katliam yapıldığı iddialarını bir şekilde kabul ettirirler ve uluslararası düzeyde tazminat hakkı kazanırlarsa, bunun benzerini Gazze'de ve Filistin'de yıllardır yapan İsrail'e karşı Türkiye'nin açacağı dava, İsrail'in Türkiye'nin halen yaşadığı sıkıntıları yaşamasına neden olur..

Olaylara her neresinden bakacak olursanız olun, şu anda Ortadoğu'da çok popüler ve sevilen bir ülke konumuna gelen Türkiye'nin menfaatlarine ve isteklerine karşı çıkmak ABD'ye pahalıya mal olacaktır. İşte bu yüzden el altından İsrail'e baskı yapacaklar ve Türkiye'nin isteklerini kabul ettireceklerdir.
Son bir not da savaş çığlığı atanlara: Halkımızın bugüne kadar savaştan çektiklerini bilmeyenler, hele hele bugünkü şartlarda savaşın ne derece büyük kıyımlara yol açacağının farkına varamazlar. Savaşlar eskisi gibi tüfekle, tabancayla, topla kazanılmıyor. Artık nükleer ve kimyasal silahlar kullanılıyor. Hele de karşınızda bu tür silahların hepsine sahip olan İsrail gibi bir terörist ülke varsa yüzbinlerce kayıp verirsiniz. Sizin olası bir savaşta İsrail'i yok etme ihtimaliniz ne kadar fazla olursa olsun vereceğiniz kayıpların, yaralıların ve ülke ekonomisinin içine gireceği çıkmazın hesabını kimseye veremezsiniz. Savaşın hiçbir zaman kazananı yoktur. Savaş, tarafları kim olursa olsun sadece kayıplara neden olur. Aşırı milliyetçi ve düşüncesiz hareketlerle hiçbir yere varılmaz.

 
Toplam blog
: 74
: 2756
Kayıt tarihi
: 09.04.07
 
 

On yıldan fazla süredir reklam ve halkla ilişkiler sektörü ile internet ortamında medya sektöründe h..