Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

İşsizler kime oy verecek?

İşsizler kime oy verecek?
 

2013-2015 Cumhuriyet tarihinin en kötü ekonomik verilerini beklediğim yıllar...


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dönem verilerini gerektiği gibi zamanında açıklıyor. İşsizlik oranları, enflasyon, milli gelir, iç-dış borç derken içimizi karartan tabloları her zaman olduğu gibi önümüze koyuyor. Aslında anlayan kişinin yüzüne çarpıyor. Ülke batıyor vatandaş haberin olsun diyor… İşte 5 yıllık "Türkiye" teorilerim.

Halk başını borçtan kurtaramadığı için bu ayı, bu haftayı nasıl geçireceğim diye düşünüp dururken bu verilere bakmaya vakti olmuyor. Baksa da anlamıyor, zaten seçim zamanı kurt siyasetçiler gariban halkın gönlünü almaya başarıyor… Ülkemizi gidişini hiç iyi görmüyorum. Zamanla yaşadıkça konular hakkında bilgi sahibi olunca anlıyorum ki bu ülke düzelmez (Düzeltmezler!). Her zaman bu kötü sonuçlar ile karşılaşıyorum. Geçmişe, yakın tarihe baktığımda iyi veriler yok değil. Fakat her gelen hükümet bir adım geri götürmüş ülkeyi, belli ki planlı bir oyun sergileniyor.

*** *** ***

<ı>Gerçek işsizlik

“Halkı refaha kavuşturacağız” sözlerini içinizde duymayan yoktur. Oy veririsiniz olan refahınızda gider. Bu ülkenin şuanda en önemli konusu İŞSİZLİKTİR. Üretmiyoruz tüketiyoruz. İşsizlik açıklanan rakamlara göre %13, 5, 15 yaş üstü 50 Milyon çalışmaya hazır nüfusunda bu kadar işsiz olması yaklaşık 7 milyon işsiz demektir. Gerçek işsizlik verileri ise ülkede bana göre rahat 10 milyon kişinin üzerindedir. Bu rakamlar üniversitelerin her yıl mezun vermesi ve 15 yaşında yani sınırda olan kişi sayısının da 2 yıl içinde araştırma verilerine girmesi ile daha da katlanacaktır.

*** *** ***

<ı>2012 Kötü yılların başlangıcı

2010 yılına girdik artık. 2009 yılında ülkemizi teğet geçen krizin etkisi ile halen toparlanmaya çalışan orta ölçekli firmalar önümüzde yıllarda maalesef batacaklar eğer kendi öz sermayesi dışında kredi ile büyüyen firmaların bu yıllarda ayakta kalması mümkün değil. Bulunduğumuz yıldan 2010’dan 2012’ ye işgücüne katılma oranlarına karşın nüfusun istihdam olması bire bir olmayacaktır. Şu anda dahi bir çok üniversite bitirmiş gençler işsizken, lise mezunlarını şu anda okul okuyan nüfusu ve 12-13 yaş grubunu da bu genellemeye aldığımızda ortaya şaşırtan rakamlar çıkacak. Benim tahminlerim; 2012 yılında işsizlik 15 milyon dolaylarında olacak.

*** *** ***

<ı>

<ı>Ekonomik darboğaz 2013-2015

Daha önce “Akp’nin son iktidarı” yazımda bahsettiğim bir tarih vardı. (2013-2015 yılları) Seçimler sonunda Akp’nin seçimleri kazanacağı yazmıştım. Bu düşünceye hala sahibim. Üçüncü kez Akp iktidar olacaktır. Neden derseniz? Daha parti ülkedeki misyonunu tamamlamadı. Bunu gerçekleştirmek için bir dönem daha başa gelecektir. Verdiğim tarihlerde ise şuanda meclisten geçen bazı kanunların, özelleştirmeler, yeraltı madenleri gibi kanunları için gündemde tartışmalar olacak. Yani bundan 3-4 sene sonrasının yılın büyük bir bölümü bunları tartışmak ile geçirilecek. Olan zengin ülkemizin sömürülen madenlerine olacaktır. Akp’nin son iktidarı olması nedeniyle belirttiğim tarihlerde ekonomik anlamda dışarıya tavizler vereceğiz. Zaten iyi olmayan Türk ekonomisi yıkılacaktır. Şuanda bankaların etkilenmemesi yabancı kaynaklı olması ve diğer ülkelere göre ülkemizdeki bankaların daha çok kara yönelik olması müşteriyi koruyacağına halkımızı sömürülecek birer mal olarak görmesi kara geçmelerinin en önemli nedenidir.

*** *** ***

Sonuç; Gelecekte işsizlik oranında büyük bir artış olacak. Buna karşılık istihdam oranı azalacak. Yukarıda söylediğim siyasi nedenlerden dolayı ekonomideki istikrarsızlık artacak. Dalgalı Kur’a etkili İMKB bundan oldukça etkilenecek. Avrupa Birliği için verdiğimiz tavizlerin sonuçlarını 2015’e kadar bize gösterecekler…

-

<ı>Konuyu destekleyen yazılarım (Sebep ve Sonuçları ile birlikte);

Fitch ve Türkiye’nin notu: http://blog.milliyet.com.tr/Fitch_ve_Turkiye_nin_notu/Blog/?BlogNo=217155

<ı>Akp’nin son iktidarı: http://blog.milliyet.com.tr/AKP_nin_son_iktidari/Blog/?BlogNo=211288

<ı>Borçlar ve 2010 teorilerim: http://blog.milliyet.com.tr/Borclar_ve_2010_teorilerim/Blog/?BlogNo=216846

<ı>Orta Doğu’nun yeni düzeni:

http://blog.milliyet.com.tr/Orta_Dogu_nun_yeni_duzeni/Blog/?BlogNo=218034

-

<ı>“Gelecek yıllarda tahminlerimde umarım yanılırım…”

<ı>

<ı>SAMET SERBEST

<ı>S&S <ı>(Her Zaman Önde)

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..