- Kategori
- Balıkçılık
Istakoz
Harika lezzetli eti olan bir deniz kabuklusudur.
30 - 40 santimetreye kadar büyüyebilen, ortalama olarak 4 kilo ağırlığında olan denizlerin diplerinde ve bilhassa kayalık bölgelerde yaşayan bir kabuklu böcektir.
Renkleri yaşadıkları bölgelere ve cinslerine göre değişiklikler göstermektedir. Kahverengi, yeşil, mavi ve kırmızımtırak renklerde olurlar.
Yurdumuzda bilhassa Marmara, Ege denizi ve boğazlarda yaşayabilen 2 kıskaçlı, çok lezzetli bir ete sahip ekonomik değeri de çok fazla olan bir dip yengecidir. Sağında ve solunda olmak üzere 4'er adey ayak bulunur. Ön tarafında radar görevi yapan 2 adet anteni duyargacları mevcuttur.
En büyük düşmanı ahtapot olup, ardından da insanlardır. Şimdilerde denizlerimizde maalesef nesilleri bitmiştir.
Avlanma usulleri ; yemli sepetler, fanyalı ağlar ve Trollerdir.
Istakozlar, bilhassa haşlanarak yenmek zorundadırlar. Çünkü ani ölümleri şarttır. Aksi halde salgıladıkları bir salgı ile kendi etini yenilmez bir hale getirirler. Dolayısıyla bu salgıda zehirlenmelere neden olmaktadır.
Kaynak: Nuri Deniz