Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul' da tarihi 65 mekan (6 - 10)

İstanbul' da tarihi 65 mekan (6 - 10)
 

Şu güzel memleketin tarihini ne kadar çok öğrenirsek, bastığımız toprakların değerini o zaman daha iyi anlarız. O zaman her şehit MEHMETÇİK kadar cesur oluruz. Tarihi sevdireceğim size :)

6) Arkhangelos Mikhael Kilisesi : Sarayburnu taraflarındaki bu yapı, zamanın antik kenti için surlarının dışandaki en büyük gezinti yeriymiş. Bu yapının avlusu Osmanlı döneminde de korunmuş. 19.yy'a dek kent halkı, karaya ayak basan balıkçılarla en sıkı pazarlıklarını burada yaparlamış.

7) Hagia Maria Hotegetria Kilisesi : Eski yunanca'da "yol gösterici" anlamına geliyor. Cankurtaran'dan yukarı doğru çıkan denizcilere yol gösteren bir kilise imiş. Burada bulunan Hodegetria ikonası, Aziz Lukas tarafından yapılmış ve bu pano başkentin koruyucu meleği sayılmış.

8) Anaplous : Antik dönemde Prookhtkhoi(Çıkıntı) adıyla anılan bir bölge. Boğazın en sert akıntısını barındırması nedeniyle Anaplous(Ters akıntı) asıyla anılan bir mahalle olmuş. buranın en büyük özelliği sahilinde denize girilemiyor oluşuymuş. Osmanlı zamanında bu akıntılı bölgede nöbet bekleyecek bir cankurtaran ekibinin bulundurulması gerek görülmüş. Bugün, Anaplous üzerinde Cankurtaran Mahallesi yükseliyor. anaplus kavramı 1960'lı yıllaron balıkçıları tarafından çok sık kullanılan bir terimmiş.

9) Hippodromos : 480 e 117 metre çapında 100000 kişi aldığı söylenen devasa bir yapıdır. İmparatorluk sarayı SultanAhmet tarafında olduğundan, "kathisma" adı verilen imparator locasıda o taraftaydı. Ortadaki alanda sadece at yarışları değil, politik mücadelelerin verildiği, bazende kanlı isyanların patlak verdiği bir yermiş. Osmanlı döneminde At Meydanı olarak adşandırılan bu yer, 1656 yılında kanlı bir isyan yaşamış ve bu isyanda yeniçerilerin istediği 30 kelle bir çınar ağacına asılmış. çınar vakası olarak bilinen bu kanlı isyan "hippodromos"ta yaşanan olayların hiç değişmediğini göstermektedir.

10) Spina : Hippodromos'un ortasındaki duvardır. Spina'nın üzerinde bir zamanlar 60 heykel ve bir de dikiltaş duruyormuş. Saatin ters yönünde yedi turdan oluşan at yarışları bu duvar çevresinde yapılıyormuş. Şimdi bugün kü at yarışlarının neden saat yönünün tersine koştuklarını daha iyi anlamışsınızdır.

Tarihle kalın...

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..