Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '19

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul'un Başkent Olması

 
İstanbul Başkent Olsa Gelişmezdi
 
Siyasetin resmiyetin alanları daralttığı biliniyor, kız kulesine kız koysan gözün yukarıda olur. Şehirde yönetici olabilir ama şehri yöneten olmayacak, eyalet kalesi gibi olur o zaman şehir ve kale dediğin surları kadar genişler.
 
Ankara ölçü değil çünkü İstanbul Ankara değil. Vali bile İstanbul’a tuhaf, böyle bir dünya kentinde idare yöneten değil hizmet eden konumunda olur. İstanbul merkezi yönetim ne kadar az müdahale ettiyse o oranda gelişmiştir, tersi de doğru tabi. 
 
İstanbul Başkent olsaydı büyük sorunlar yaşanırdı, Allahtan valiliğin yerini bilmiyoruz. Devlet geniştir her yere sığmaz, askeriyenin çevresindeki alan da askeriyedir, yani bunun gibi kendi alanının dışında da alan işgal eder, ayrıca varlığının yansıması bütün şehre. 
 
Bir şehri batıran da yükselten de ranttır çünkü Cemşit emminin iki göz evi ile şehir olmaz gökdelenler rantla dikilir, ama devlet yanı başındayken rant olmaz. Rant yoksa gelişme de olmaz.
 
Başkent demek devlet demek Ankara’ya girince insanları üniformalı görüyorsun. Gökdelenleri rantiye dikiyor diksene Ankara’nın Çankaya’sında, amcam gözlüyor. Bir yerin gelişmesini istiyorsan devletten uzak olacaksın. 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..