Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '16

 
Kategori
Futbol
 

İşte gerçek derbi bu

İşte gerçek derbi bu
 

Tüm Türkiye bu hafta sonunu, etkisini 15 gün öncesinden göstermeye başlayan Fenerbahçe-Galatasaray Derbisi'ne kitlenerek geçirecek. 
 
Dünyanın en büyük derbilerinden biri olarak gösterildiği halde, Türkiye'den başka Azerbeycan dışında hemen hemen hiçbir ülkede canlı olarak yayınlanmayan bu dünya derbisinin sonucu üzerine yapılan yorumlar, maç öncesinde ve sonrasında kimimizin gülüp eğlendiği, kimimizin sövüp saydığı, ve kimimizin de olana bitene hayretler içerisinde tanıklık ettiği önemli bir gündem maddesi olarak geride kalacak.
 
Futbol tarihini büyük derbiler açısından incelediğimiz vakit, tamamının gündemi etkisi altına alan böylesine esrarengiz bir büyüsü olduğu görülmektedir. 
 
Derbilerin Futbol Tarihi'ne bu kadar büyük damga vurmasındaki neden özetle şudur :
 
Bu maçlarda kazanma arzusunun saha içi ve dışında yüksek bir atmosferle harmanlandığı bir ortam vardır ve bu ortam son ana kadar bitmek bilmeyen rekabetçi bir ruhtan beslenerek, bizlere hayat karşısında almış olduğumuz tüm mağlubiyetlerin rövanşını sanki bir maçla alacakmış gibi olduğumuzu düşündürür.
 
O yüzden zaman zaman bu maçları bir, olmak ya da olmamak meselesiymiş gibi görecek kadar şirazemiz kayabilir.
 
'' Endüstriyel Futbol '' diye tanımlanan ve kazanmak adına herşeyin meşrulaştığı bir zamanda, artık derbilerde eksikliği hiç mi hiç hissedilmeyen dostluk denen o önemli kavramın herşeye rağmen yaşayabildiği birkaç tarihi derbi de yok değildir aslında.
 
Dostluk denen o değerli kavrama ait izlerinin herşeye rağmen sürülebilecek olduğu  bu birkaç derbinin varlığı, bir mahalle oyunu olan futbolun, gelecek nesillere taşınabilmesi için elde kalan birkaç umut kırıntısıdır desek abartmış olmayız sanırım.
 
'' Kırkpınarspor-Sapancaspor Derbisi '' 60 yıldır devam edegelen gelenekselleşmiş varlığıyla bu birkaç derbiden biridir ve bir derbiye has ne varsa kendi içinde barındırır.
 
Lakin söz konusu o büyük dünya derbilerinde olmayıp da; Kırkpınarspor-Sapancaspor karşılaşmasında olan öyle birşey vardır ki; bu şey derbi denen o özel kavramın yok olmaya yüz tutmuş asıl çıkış noktasını her tekrarlanışında gözler önüne serer.
 
Sözünü ettiğim şey, aynı oyuna aynı mahallerde aşık olmuş çocukların 90 dakika boyunca kıyasıya bir kazanma arzusuyla mücadele edip maç sonunda evlerine dostane bir şekilde el ele kol kola dağılıyor olmalarıdır.
 
Kimisi her gün alış veriş edilen çarşıdaki esnafın, kimisi sabah sekiz akşam sekiz fabrikada mesai yapan işçinin, kimisi fidancılık yapanın, kimisi memurluk edenin özetle her biri Sapancalı anne babaların evlatları olan o güzelim çocuklar, amatör bir oyuna duydukları profesyonel aşkı en çok da bu maçta ilan ederler.
 
Sapancamız'ın sportif hafızasında 60 yıldır önemli yere sahip olan bu derbinin Türkiye gündemine sunulma zamanı artık çoktan gelmiş ve hatta geçmektedir.
 
Geçtiğimiz yıl Bölgesel Amatör Lig'e yükselen Kırkpınarspor, yönetim kurulu nezlinde Türkiye'nin en çok dinlenen spor radyosu '' Radyo Spor'a '' konuk olarak davet edildi. ''Amatör Futbol Profesyonel Sevgi '' sloganıyla anlatılmak istenen şeyin ne olduğunu ve Kırkpınarspor'un Şampiyonluk Hikayesi'ni anlatmak için davet edilen üç kişiden biri de bendim.
 
Kulüp Başkanımız Mohaç Yılmaz, Hocamız Mehmet Uçar ve yönetim kurulu adına da ben, programa katılarak geride kalan bir yılın hikayesiyle beraber; Sapancamız'da futbolun ne manaya geldiğini en özet haliyle anlatmaya çalıştık.
 
Sapancaspor-Kırkpınarspor Derbisi'nin 60 yılı aşan tarihinden ve Sapanca için anlamından; Sapanca'da sportif bir hafızanın oluşmasında bu derbinin nasıl bir rolü olduğundan, Haramiler gibi tutkulu bir taraftar grubundan vesaire daha birçok konudan bahsettik.
 
Bizi hayretler içerisinde dinleyen program sunucusu Aydın Cingöz, program sonunda Sapanca'daki böylesi bir futbol tutkusundan o ana kadar haberdar olmayışına yönelik üzüntüsünü ifade ederek, bu derbiyi Türkiye'ye tanıtmak zorunluluğunun Sapanca'mız açısından son derece önemli bir sorumluluk olduğunun altını çizdi.
 
Bizler de Kırkpınarspor ve Sapancaspor Başkan ve Yönetim Kurulları olarak bir araya geldik ve bu derbiyi Türkiye'ye tanıtmak için bir proje geliştirdik.
 
Bu hafta sonu oynayacağımız müsabakada çekeceğimiz bir derbi klibini Youtube başta olmak üzere, tüm video paylaşım sitelerine ve ulusal spor kanallarına yollayarak yayınlanmasını sağlayacağız.
 
'' Ne Olursa Olsun Galibiyet Koşullanmasına karşın; Ne Olursa Olsun Samimiyet '' temalı bu kliple, Sapancamız'ın tanıtımına hizmet etmiş olurken, aynı zamanda Sapancamız'ın doğasının zenginliği kadar insan kalitesinin de ne derece yüksek olduğuna dikkat çekmeye çalışacağız. 
 
O yüzden bu hafta sonu oynanacak Sapanca Derbisi'ne Kırkpınarspor ve Sapancaspor yönetim kurulları olarak tüm halkımızı eşleri ve çocuklarıyla beraber davet ediyoruz.
 
O gün orada olacak herkes, varlığıyla Sapancamız'a değer katmakla beraber yıllar sonra '' Ben de oradaydım '' diyeceği güzel bir hatıranın da sahibi olacak.
 
Bu özel proje için bize destek veren Belediye Başkanımız Sayın Aydın Yılmazer'e, Spor Müdürü Sayın Özcan Yavuz'a ve  o gün orada olarak desteklerini esirgemeyecek olan tüm Sapancalı halkımıza şimdiden sonsuz teşekkürler etmek isteriz.
 
Toplam blog
: 70
: 289
Kayıt tarihi
: 26.07.14
 
 

Sapancalı, Üniversite mezunu, satış pazarlama sektöründe çalışan Errare Humanum Est ve Dum Spiro ..