Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '20

 
Kategori
Tarih
 

İstiklal Savaşı Senaryo mu

Komplo teorileri üreten ve yazanlar son günlerde İstiklal savaşı  İngilizlerin bir senaryosudur iddiasındalar. Dayandıkları argümanlar İstanbul'un kolayca geri teslim alınması ve İngilizlerin hiç bir cephede alenen savaşmamaları ve çok yakınımızdaki Ege adalarının Yunanlılarda kalması gibidir.

Savaş; 15, mayıs, 1919 İzmir'in işgali ile başlamış, 9, eylül ,1922  İzmir valilik binası balkonuna Türk bayrağının çekilmesi ile fiili mücadele son bulmuştur. Tam tamına 3 yıl 4 ay. Senaryo olsa bu kadar uzatmaya ne gerek vardı. Mali açıdan taraflara çok ağır faturalar çıkmıştır. İnsani kayıp açısından her iki tarafda ölü, yaralı, kayıp olarak bir hayli ağır bilançoya sahiptir. Yakılan şehirler köyler sivil kayıplar ise çok büyüktür. Savaştan sonra işgal altında kalmış şehirler ve köyler baştan aşağı yeniden kurulmuştur.

Batı Anadolu'da çok kayıp vermesine rağmen Yunanlılara ait şehitlik, kabristan bulunmamaktadır. Bu konuda girişimde bulunmamaları sivil halka çok zalim davranmaları, tecavüz, işkence ve zulümde aşırı gitmeleri neden olabilir mi  düşüncesi ilk akla gelen sebebtir.

Sakarya savaşına kadar Emperyal devletler açıkca İngilizler Yunanlılara her türlü  araç gereç silah ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılarken, Türk tarafının  Yunan ordularını durdurması ve saldırılarını boşa çıkarması üzerine maddi yardımları kesmiş, Fransız ve İtalyanlar daha radikal bir kararla savaştan çıkmışlar, çekilirken ağır silahlarını Türklere bırakmışlardır.  Sakarya savaşında Türk tarafı çok zayiat (özellikle subay kadrosu) vermiş, fakat  bir adım geri çekilmediği gibi düşmanı Sakarya nehrinin doğusuna çekilmek zorunda bırakmıştır. Son taarruza hazırlanırken Türk Genel kurmayı İstanbul'daki ajanlarından her kademede boşa çıkmış subay kadrosunun acil olarak Ankara'ya ulaşmasını istemiştir. 

Sakarya savaşı bir mihenktir. Dünya milletleri kesin olarak Yunanlıların Anadolu'da kalıcı olmadığını görmüş, tüm imkansızlıklara rağmen Türk milletinin  mücadelesini takdir etmiş, Ruslar dahi askıya aldıkları yardımları boğazları İngilizlere kaptırmamak için  devam ettirmişlerdir. İstanbul'un teslim alınması ise boğazların kontrolü özelinde 5 büyük devletin denge politikasıdır. Özellikle ABD, Rusya Fransa ve İtalya İngilizlere karşı bir blok oluşturup İstanbul'u terketmeleri hususunda baskı yapmışlardır. Eğer tek başına İngiltere boğazları kontrol etmiş olsaydı hemen yeni bir dünya savaşı kaçınılmazdı.

İngilizlerin hiç bir cephede fiilen savaşmak için yer almaması ise Çanakkale savaşından ve dünya harbinden çok yorgun çıkması, donanmadan sorumlu bakan Churchil'in çekilmesi ve halkının savaş istememesidir.

Senaryo tezinin çürümesinin bir sebebi de Padişah ve etrafının saltanatı yitirme olasılığına karşı kışkırtttıkları Düzce-Bolu, Anzavur ve Yozgat ayaklanmalarıdır. Senaryo olsa o kadar uğraşa gerek var mıydı.  

Senaryo yanlılarının amacı; Savaşın lider kadrosunu, orduyu ve Türk milletinin hürriyet  arzusunu itibarsızlaştırmaktır. Önümüzde Irak ve Suriye örnekleri var. Ülkeleri işgal edildiği halde hiç ciddi bir milli direniş var mı ? Özgürlüklerini başkalarının altın tepside kendilerine sunulmasını bekliyorlar.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..