Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '17

 
Kategori
Deneme
 

İyi İnsanın Tanımı

İyi İnsanın Tanımı
 

Hiç katılmıyorum bu nedenle bu resmi koydum, iyi insan öncelikle güzel söz söyleyen insandır; diğerleri sonra


Bazıları bu başlıkları gülümseyerek es geçerler; çünkü onlar kendilerine göre zaten iyi insandırlar. Ama belirli bir özelliğe sahip değillerse(güzel/yakışıklı, zengin, kariyer sahibi, şöhretli, karizmatik vs) hayat boyu defalarca neden reddedildiklerinin, kale alınmadıklarının, yalnız kaldıklarının vs cevabını veremezler. Bunlara göre diğerleri insan değildir, insanlıktan anlamıyorlardır falan.

Bir kere etik olsun ya da olmasın şu konuda anlaşalım, iyi olmak yalnızca iyi kalpli olmak değil ve bu nedenle sizi reddeden insanlar haklı; zira günümüzde insanlar kitap gibi sadece kapağı açılıp okunmuyor onlarla yaşanıyor.

İyi kalpli olmak iyi insan olmak olsaydı(iyi kalbin açılımı çok geniş; çalışkan, dürüst, mert vs.) örneğin benim iyi insan olmak için hiçbir şey yapmam gerek- mezdi. Hatta iyiliğimden ihtiyacı olanlara dağıtabilirdim de.

İyilik artı değer, eğer sizde yoksa peygamberin torunu olsanız gerçekte iyi olsanız da size kıymet verilmez.

Tabii ki belirli özelliklere sahip olanlar da bu özellikleri hak etmiyorlarsa padişah olsalar iyi insan olamazlar.

İyi insan olmak için yapmamız gerekenler imkânsız şeyler değil, yani herkesin iyi insan olma şansı var.” İyi insan da neymiş, insanım işte” Valla bence de doğru ama hayat/dünya böyle değil, en başta itibarınız olmuyor. Yani ben mesela “güzel/yakışıklı, zengin, kariyer sahibi, şöhretli, karizmatik vs” özelliklere sahip olmadığım için entelektüel topluluklara giremiyorum.

Ama işte bunlara sahip değilsek bizim de bunların yerine koyacağımız şeyler olabilir: ilginç, doğal, kendi güzel değilse bile davranışları güzel, samimi, esprili, duygulu… Bakın ne güzellikten, ne zenginlik, kariyer ya da şöhretten bahsettik…

“İyi kalpliyim ya, insanların iyiliğini düşünüyorum daha ne yapayım” kendi kendini teselli etmek. İyi kalplilik yorulmadan elde edilen bir yeti, yaratılışımızda varsa var zaten. İyi insan doğulmuyor (doğulsa bile değeri olmuyor), iyi insan olunuyor.

İyi insanın en iyi tanımı (sizin tanışıp ilgi/ilişki kurduklarınız değil)diğer insanların onu görmek istemeleri; hangi nedenle olursa olsun. Sizi birileri merak ediyor arıyorsa ve bu, sizdeki bir özelliğe( güzel/yakışıklı, zengin, kariyer sahibi, şöhretli, karizmatik vs) dayanmıyorsa iyi insansınız. Bir iyiliğiniz güzelliğiniz var ki insanlar sizi arıyor soruyor.

Zararsız insana iyi biri demiyorum; hatta faydası dokunana da… İnsan bir kere her şeyden önce eğlenceli olacak, yanında bulunmaktan keyif alacağım. Fakat benimle irtibat kuran kimselerin benden daha iyi olmalarına gerek yok; çünkü ben de pek eğlenceli biri değilim, vasatım. Ama bunu söylerken Cem Yılmaz da aramıyoruz yani.

İyi insan için güzel/yakışıklı, zengin, kariyer sahibi, şöhretli, karizmatik vs gibi akıllı olmak şart değil; çünkü bunlar her insanda bulunmayabilir, bize her insanda bulunacak şeyler lazım, yukarıda yazdığımız gibi, (ilginç, doğal, kendi güzel değilse bile davranışları güzel, samimi, esprili, duygulu vs.)olabilir mesela. E peki akıllı olursa nolur, elbette Şam’da kayısı.

Yanlış olan algıları değiştirmek için bu tür yazılarımız devam edecek. İnsanların bu konuda bize katılmaları bizi mutlu eder ama katılmazlarsa da saygı duyarız.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..