Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İyi uyumanın beş önemli faydası

İyi uyumanın beş önemli faydası
 

good night iyi uykular


Bazılarımız uyumayı çok severken bazılarımız zaman kaybı olarak görür. Özellikle yoğun çalışanlar için iyi bir uyku oldukça lüks ve erişilmez görünür. Fakat iyi bir gece uykusu oldukça önemlidir çünkü sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bu yazıda iyi uyumanın beş önemli faydasından bahsedeceğiz.
 
1- Uyku hafızayı geliştirir. İlginç bir şekilde siz uyurken beyniniz uyumaz, o gayet de meşgul bir şekilde çalışır. Uyuduğunuz zaman uyanıkken öğrendiğiniz bilgiler beyin tarafından işlenir ve bunlar daha iyi bir şekilde zihne işler. Bir şeyi öğrenmek istediğiniz zaman pratik yapmanız gerekmektedir. En iyi pratiklerden birisini de iyi bir gece uykusu sağlar. New York Universitesi'nden bir profesörün Healing Power of Good Night Sleep başlıklı çalışmasında öğrenilen bir konunun uykudan sonra daha iyi uygulandığını vurgulamıştır. 
 
2- Çok fazla veya çok az uyumak yaşam sürenizi kısaltabilir. 2010 yılında yapılan bir araştırma günde beş saatten az veya altı buçuk saatten fazla uyuyanların daha erken öldüğünü bulmuştur. Uyku yaşam kalitesini de etkilemektedir. Daha iyi uyuyanların daha kaliteli yaşadığı vurgulanmaktadır. 
 
3- İyi bir uyku yaratıcılığı da arttırır. Beyin öğrenmeyi pekiştirmesinin yanı sıra alınan bilgileri uyku sırasında daha iyi organize eder ve bu da yaratıcılığın artmasına yol açmaktadır. Harvard Üniversitesi'de yapılan bir çalışmada çıkan bulgular bunu desteklemektedir. 
 
4- İyi bir uyku başarı da getirir. İyi uyku uyumayan öğrencilerin okulda daha az başarılı olduğu da bulgular arasındadır. Bu konuda iyi uykunun öğrenmeyi hızlandırmak ve yaratıcılığı arttırmak ile doğrudan ilişkili olduğu düşünülebilir. Öğrenciler sınava daha iyi hazırlanmak için sınav öncesi sabahlıyor olabilirler fakat daha az bir çalışma ve iyi bir uykuyla daha başarılı sonuçlar elde edebilirler. 
 
5- İyi bir uyku diyetinizi de desteklemektedir. Düzensiz uyuyan insanların daha fazla kilo aldığı da çalışmalarla saptanmaktadır. Az uyuyanlar daha fazla acıkmakta ve daha fazla kalori almaktadırlar. Çok uyuyanlar ise fazla hareket etmediklerinden yeterli enerjiyi yakamamaktadırlar. 
 
İşte tüm bu sebeplerden ötürü ne az ne de fazla uykunun size bir faydası bulunmaktadır. En önemlisi düzenli ve iyi bir uyku uyumaktır. 
 
Toplam blog
: 6
: 79
Kayıt tarihi
: 12.10.15
 
 

Sosyoloji mezunuyum ve siyaset ve spor alanlarında okumayı ve yazmayı seviyorum ..