Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

27 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

İzmir kakafoni

İzmir kakafoni
 

İktidara geldikleri günden bu yana İzmir’le bir türlü “yıldızı barışmayan” AKP, içlerine sindiremedikleri İzmir’i her fırsatta aşağılamaya, kötülemeye özen gösteriyorlar.

Ege’nin incisi, demokrasinin beşiği, laik cumhuriyete son derece bağlı İzmir halkı da bir türlü AKP ve kadrolarını sevmemiş, benimsememiş, bu tavrını da her seçimde AKP ‘ye oy vermeyerek cezalandırmıştır.

Türkiye’de her zaman ilkleri yaşayan ve ilklere imza atan bir İzmir vardır.

Anadolu işgal edildiğinde düşmana ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin, Milli mücadele yıllarında “Kuva-i milliye’yi “ ve “Kuva-i milliye ruhunu” oluşturan yine İzmirlilerdir.

Kurtuluş mücadelesi sonrası düşmanın denize döküldüğü, kurtuluş savaşının, silahlı mücadelenin bitirildiğinin adresi de yine İzmir olmuştur.

İstiklalini kazanmış bir ülkenin artık ekonomik savaşının verilmesi gerektiğini söyleyen Mustafa Kemal, ilk “İktisat kongresini” de İzmir’de toplamaya karar kıldığı kentimizdir İzmir.

Cumhuriyet tarihi boyunca İzmir ve İzmir halkı her zaman Cumhuriyetten, Cumhuriyetin ilkelerinden yana tavır koymuş, üniter yapıya, demokratik, laik, sosyal hukuk devletine sahip çıkmış, hoşgörünün, güzelliğn sembolü olmuş bir kentimizdir İzmir.

İzmir ve İzmir halkımızın bu özellikleri, bu güzellikleri yanında bir özelliği daha vardır. O da “siyasi iktidarların aldatmalarına, sapkınlıklarına, yalanlarına asla taviz vermemesidir.”

Gecen hafta İzmir’i ziyaret eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ESİAD’ DA yaptığı konuşmada İzmirlilerin temsilcilerinin gözlerinin içine baba baka ağza alınmayacak laflar edebilmiştir.

Çelik yaptığı konuşmada İktidarın İzmir’i “ötekileştirdiği” iddialarına cevap vermiş ve:

"İzmir'den bir türlü harmoni çıkmıyor, kakofoni çıkıyor. Kayseri örneği var. Halkın iradesine dayalı. Varsa bakan, cumhurbaşkanı var. Ahenk var ki mesafe kaydediyor. Konya'da bir tek gecekondu bulamazsınız. Bir türlü ortak paydalarda kentlilik bilinciyle İzmirlilik ekseninde buluşarak ciddi bir hamle yapılamadı. İzmir'i bu adeta ötekileştirme demek doğru değil ama cumhuriyet daha kurulurken modern İzmir’i temsil eden İzmir'i ben nur topu gibi çocuğa benzetiyorum. Ama kir pasak içindedir, güzel elbiseler giydirip o çocuk güzelleşir. Potansiyele sahip olmasına rağmen bu durumu hak etmiyor. Adeta burada bir şeye engel olma zihniyeti, çözümün bir parçası olmanın önüne geçiyor. İzmir dört tekerine de fren takılmış bir araç gibidir" ifadelerinde bulundu.

İzmir’den bir türlü umdukları desteği alamayan, İzmir Halkının teveccühüne mazhar olamayan AKP, geçmişte “Gâvur İzmir” diyerek aşağıladığı İzmir Halkını bu kez de “kir pasak içinde” bir çocuğa benzetme, kakofoni deme gafletine düşmüşlerdir.

İktidar İzmir halkıyla kucaklaşmak istiyorsa, onu pasaklı çocuklara benzetmekle, Gâvur nitelemesi yapmakla sağlayamayacağını artık anlamalıdır.

İktidar İzmir’i “ötekileştirmek” yerine diğer kendine bağlı belediyelere yaptığı destek gibi İzmir Belediyesine de destek vermeli, İş adamlarına, İzmir halkına gerçek icraatları ile yakınlaşmalıdır.

Ankara’ya, İstanbul’a merkezi hükümet tarafından verilen desteklerin İzmir’e de verilmesi, İzmir’e de ayırım yapılmadan sahip çıkıldığı gösterilmelidir.

İzmir halkının onurunu kırıcı, aşağılayıcı (maksadı ve amacı ne olursa olsun) ifadelerden de bu iktidarın ve bu partinin yöneticileri kaçınmalıdır.

Aksi takdirde İzmir halkı AKP’nin tüm bu söylemlerine cevabı yine sandıkta kendisini gösterecektir.

Osman Özeker 26.12.2010

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..