Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir Körfezi'nin karnı, artık ağrımayacak!

İzmir Körfezi'nin karnı, artık ağrımayacak!
 

İzmir Körfezine dipten kanal açılarak sirkülasyon sağlanacak. Körfezinin maviliği, kabından taşacak.


Bundan böyle İzmir Körfezinin derinliklerindeki her metresini, yapılacak testlerle avucumuzun içi gibi bileceğiz. Hangi kıyıda ve derinliklerde suyun kalitesi nedir? Fay kırıkları nerede başlar, nerede biter? Deprem olasılığı hangi hallerde ortaya çıkabilir? Körfez canlılarının akibeti ve en önemlisi bir kanal açmak suretiyle de körfeze taze su girerek akıntı nasıl sağlanacaktır?

İzmirliler bundan böyle içleri rahat olacak. Körfezin rengi gök mavisi rengini, nesilden nesilse anlatabilecekler, koku olasılığından eser kalmayacak, herkes kapısının önünden denize girebilecek.

Evet, bundan sonra, yapılacak ameliyatla körfez çukurunun haritası çıkarılacak. Röntgeni masamızda olacak. Nere ne var bileceğiz. Körfezin saklısı gizlisi kalmayacak. Körfezimiz, hayata yeniden doğarak, İzmir çukuru gün ışığına çıkacak. Bundan böyle de İzmir’in karnı ağrımayacak.

12 ay sürecek olan İzmir B.Şehir Belediyesi ile 9 Eylül Üniversitesi'nin el ele verdiği bu projeye göre, en sistemli aygıtlarla körfez, didik didik edilecek ve sonuca varılacak. Ve de körfezin bütün sırları çözülecek.

İzmir DEÜ. Deniz Bilimlerinden Prof. Dr. Erdeniz Özel: “ Şu anda dünyadaki tekniklere paralel olarak, en gelişmiş sistemlerle çalışıyoruz” dedi. İzmir Körfezinin morfolojisinin, fay-kırık gibi tektonik durumların inceleneceğini söyleyen Özel, ” Deniz tabanı üzerindeki döküntülerin tespiti, su kalitesi ve akıntı verilmesi çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Harita ile akıntının modeli ortaya konacak.” Dedi.

Böylelikle “uzmanlar”. Bu akıntı modelinin oluşması ile, derinleştirme, kanal açma ve batık gemilerin çıkarılması gibi uygulamalarla iç ve dış körfez arasındaki sirkülasyon artırılmış olacak. Körfezden tarihi kadırgalar o devrin gemileri su yüzüne de çıkmış olacak.

Böylelikle, B.Şehir Belediyesinin önderliğinde başlatılan körfez harekâtının meyvelerine, gelecek nesil tamamen sahip olacak

Resimler: (Onay sonrası).

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..