Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '07

 
Kategori
Özel Günler
 

Japonya mı? Amerika' nın bir eyaleti gibi

Japonya mı? Amerika' nın bir eyaleti gibi
 

X-Mas nedeniyle isiklandirimis evin goruntusu


Busizmin Sinturizmin ve savas sonrasi Hiristiyaligin uc temel dil oldugu bir ulke. Ancak Hiristiyanlarin sayisi hic te cok degil.

Ama Amerika ya ait gelenekleri oylesine benimseyenler var ki.... En baska kilik kiyafet yiyecekler. Yiyecekler (Fast food ) dunyanin her bir yaninda oldugu gibi burada da cok yaygin. Hukumet Amerikanin sozunden cikmaz. Hala geleneklerine bagli olan yoneticiler var. Ozellikle Okinawa adasi orada us olmasina karsi Amerikaya karsi tutum alan kisilerin cocunlukta olanlarin cok oldugu bir ulke.

Yirmi dort aralik yaklasiyor ya hemen her evde vam agaclari suslenmis durumda. Ben de Calisma odamin giris kapisina yakin yerde saksida olan gercek cam agacini renkli isiklaerla bezedim.. Kayinpederim her gorunusunde basini iki yana salliyor.. Bir isikli cam agacimiz eksik diye. Ama ekledigim resimdeki evi goruseniz benimkinin cok basir oldugunu soyleyebilirim.

Bizim mahalle genellikle eskiden beri cocukluklarindan beri bu yorede oturan insanlara dolu. Ama yeni yerlesim bolgelerinde yeni olusturulan mahallelerde yasiyanlar genelikle cekirdek aileler ve yeniliklere daha yatkinlar, diger kulturlari kopyaciliga da.

Kimin umurundaki elektrik faturasi. Yilda bir kez iki uc hafta evi isiklandirmak. Bazi evler adeta yaris halindeler. Kimin evi daha gosterili olacak diye.

Dun kizim ve esim o yoreye gidip bir kac evin fotografini cekmisler. Piril piril gorunuyorlar.

Yillar once bir grup arkadas ABD de X-Mas sirasinda gece yol aliyorduk araba ile. Karlar icinde biraz yoldan uzakta bir ev bacasindan dumanlar tutuyordu. Bahcesi cesitli X-Mas sembolleri ile suslu idi . Gecenin karanliginda tipki filimlerdeki gibi bir gorunustu....

Bizim ulkemizde de evler isiklandiriliyor mu? Bir o eksikti dediginiz duyar gibiyim.. Bizlerde amerikanin bir cok adetini benimsemis durumdayiz. Haksiz miyim ? Liderlerinin sozlerinden cikmaz olduk.

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..