Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '06

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Kabaklı mancar (kayınvalidemden)

Kabaklı mancar (kayınvalidemden)
 

Vereceğim bu tarifi duyduğunuzu hiç sanmıyorum. Bilenleriniz vardır elbette ama lahana yemekleri tariflerinde şimdiye kadar internette bile hiç rastlamadım. Kış aylarında bolca bulunan kara lahana ve bal kabağı kullanılarak yapılıyor. Ben de ilk kez eşimin köyünde kayınvalidemin elinden yedimdi. Odur budur severim. Daha geçen gün görümcemle bu yemeğin kulaklarını çınlattık, bayrama yapacak, yapıldığında taze taze sıcacık tüketilirse güzel oluyor. Eşim Kurucaşileli. Köyümüz her sabah kırağı ile güneşe "merhaba" der, bu yüzden lahanası tatlı ve yaprağı etli olur, yaprakları iri, beyaz damarlı, göbeklidir. Rahmetli kaynanacım kış aylarında bu yemeği sık sık yapardı ve derdi ki; "Vücudu dinç tutar, hasta falan olmazsınız."

Kabaklı mancar tarifi (8 kişilik, Kurucaşile/Hacıahmet köyü)
1 kgr kara lahana(mümkünse Bartın mancarı olsun)
2 dilim kabuğu soyulmuş bal kabağı(takriben bir kilo)
1 su bardağı akşamdan ıslatılmış kuru fasulye.
1 kaşık tereyağı.
Azıcık tuz.
Yarım su bardağına yakın pekmez(hangisi olursa)

Mancarlar yıkanır, doğranır, tencerede kaynamakta olan (1 litre kadar) suya atılır, üstüne kabaklar konur, fasulye eklenir, az tuzla lahanalar pişinceye dek tencerenin kapağı fazla açılmadan pişirilir.

Ocaktan alınıp tahta bir kaşıkla yada mikserle yemek çırpılır. Pekmez ilave edilir, yağ yakılıp üzerine dökülür ve afiyetle sıcak sıcak yenir.

Diyet yapanlara tavsiye olunur. Daha geçen gün TV'den izledim, bir diyet doktoru lahananın başka bir tarifini vererek lahananın vucuda botoks etkisi yaptığını, her türlüsünün bilhassa kış aylarında yenilmesi gerektiğini söyledi. Pekmez doğal şekerli olduğu için ondanda korkmayın!

Not: Resimdeki Laz mancarı cinsidir, Bartın mancarı resmini bulamadım. En kısa zamanda ekleyeceğim.

 
Toplam blog
: 285
: 1333
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..