Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '06

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2743
 

Kabaklı mancar (kayınvalidemden)

Kabaklı mancar (kayınvalidemden)
 

Vereceğim bu tarifi duyduğunuzu hiç sanmıyorum. Bilenleriniz vardır elbette ama lahana yemekleri tariflerinde şimdiye kadar internette bile hiç rastlamadım. Kış aylarında bolca bulunan kara lahana ve bal kabağı kullanılarak yapılıyor. Ben de ilk kez eşimin köyünde kayınvalidemin elinden yedimdi. Odur budur severim. Daha geçen gün görümcemle bu yemeğin kulaklarını çınlattık, bayrama yapacak, yapıldığında taze taze sıcacık tüketilirse güzel oluyor. Eşim Kurucaşileli. Köyümüz her sabah kırağı ile güneşe "merhaba" der, bu yüzden lahanası tatlı ve yaprağı etli olur, yaprakları iri, beyaz damarlı, göbeklidir. Rahmetli kaynanacım kış aylarında bu yemeği sık sık yapardı ve derdi ki; "Vücudu dinç tutar, hasta falan olmazsınız."

Kabaklı mancar tarifi (8 kişilik, Kurucaşile/Hacıahmet köyü)
1 kgr kara lahana(mümkünse Bartın mancarı olsun)
2 dilim kabuğu soyulmuş bal kabağı(takriben bir kilo)
1 su bardağı akşamdan ıslatılmış kuru fasulye.
1 kaşık tereyağı.
Azıcık tuz.
Yarım su bardağına yakın pekmez(hangisi olursa)

Mancarlar yıkanır, doğranır, tencerede kaynamakta olan (1 litre kadar) suya atılır, üstüne kabaklar konur, fasulye eklenir, az tuzla lahanalar pişinceye dek tencerenin kapağı fazla açılmadan pişirilir.

Ocaktan alınıp tahta bir kaşıkla yada mikserle yemek çırpılır. Pekmez ilave edilir, yağ yakılıp üzerine dökülür ve afiyetle sıcak sıcak yenir.

Diyet yapanlara tavsiye olunur. Daha geçen gün TV'den izledim, bir diyet doktoru lahananın başka bir tarifini vererek lahananın vucuda botoks etkisi yaptığını, her türlüsünün bilhassa kış aylarında yenilmesi gerektiğini söyledi. Pekmez doğal şekerli olduğu için ondanda korkmayın!

Not: Resimdeki Laz mancarı cinsidir, Bartın mancarı resmini bulamadım. En kısa zamanda ekleyeceğim.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Olsada höşmenle yesek şimdi. Sizden 'pestil' aşı tarifini de beklerim.

İbrahim ARSLAN 
 20.11.2012 14:16
Cevap :
geçtiğimiz sene erikten pestil yapmıştım ama, zor olmadığı halde bi daha bunu tekrarlamadım...sanırım bilinen pestilden bahsettiniz...;)  22.11.2012 15:49
 

Kurucaşile Batın'a bağlandı..hacıahmet köyü ise Cide'ye bağlı..o Yüzden Cide/Hacıahmet olmalıydı başlık..;))

Gülden Işık 
 09.03.2011 18:38
 

Sen ağzımızın suyunu akıt bakalım, akıt.. Tariflerin çok özel. Bunu yapacak babayiğit olur ama, hani malzemeleri? Mancarı Karadenizli bilir. Biz ne halt edeceğiz? Yemekler özel. Bartının mancarı biraz acıdır? Neden? Bunun cevabı var mı? Aladağ eteklerindeki Gölbucağındaki bir evde yemiştim Mancar yemeğini.. Acımsıydı. Yemeklerin, litaratürlere geçti ve geçecek. Mahalli yemekler daima revaçtadır. Ellerinize sağlık. Kolum uzanabilse de ekmeğimi uzatıp suyuna bir bandırabilsem. Sizlere afiyet olsun. Kal sağlıcakla.

Muzaffer Cellek 
 16.12.2006 20:32
Cevap :
şu cevap yazma olayını şimdi çözdüm))))))) mancar kırmızı veya sarı toprakta , ve kışın kar ,kırağı düşünce tatlandığı söyleniyor...mesela zonguldakta bartın mancarı yetişmiyor...aynı tohum olsada olmuyor..illede bartın ve civarını istiyor...)) paylaşımınıza teşekkür ederim...  17.12.2006 12:29
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 277
Toplam yorum
: 580
Toplam mesaj
: 149
Ort. okunma sayısı
: 1300
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster