Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '07

 
Kategori
İnternet
 

Kablosuz internet ve bilgi toplumu

Kablosuz internet ve bilgi toplumu
 

Internet, son on yilda tum dunyanin yasama seklini koklu bir bicimde degistiriyor. 10 yasindaki kuzenim internetten annesinin alisverisini yapabiliyor, ucak bileti rezervasyonunu ayarlayabiliyor. Iletisim teknolojisindeki bu atilim, dunyanin heryerindeki insanlari birbirine yaklastirip, kuresel bir toplum olusturuyor. Bu kuresel toplum, haberleri bir cok farkli kanallardan, kaynaklardan alip, bu haberlere aninda tepki verebiliyor. Daha zor kandiriliyor, on yargilarindan daha kolay siyriliyor, daha demokratik ve cagdas oluyor.

Artik, geri kalmis ulke insanlarinin da bilgiye ulasmak icin, buyuk yatirimlara ve zahmetlere girismelerine gerek yok. Ileri ulkeler ile aradaki farki kaptmak icin, gelismekte olan ulkelerin uc temel ihtiyaci var. Bunlar, internete ulasmak icin gerekli donanim, internette egitim ve bilgi dolu icerik ve son olarak ucuz internet baglantisi. Sansliyiz ki, bu uc alanda da Turkiye'nin onunde firsatlar mevcut.

Donanim, Microsoft gibi asil parayi donanimdan degil, donanim sayesinde ulasilan internet alaninda ve yazilimlardan kazanan firmalarin destegiyle son derece ucuzlamis durumda. Hatta Microsoft'un, yakin zamanda, cok ucuza bilgisayar tedarigini saglayan kampanyalari dahi mevcuttu.

Ikinci onemli nokta, bu bilgisayarlarin internete baglanmasi. Internet baglantisi zaten sehir merkezlerinde oldukca uygun ve hesapli bir sekilde saglaniyor. Ancak, yurdun her kosesinde ayni imkanin olmamasi, egitim ve kultur ucurumunun acilmasini korukluyor. Ozellikle yogunlasamamis, seyrek yerlesim alanlarinda internet baglantisini saglayacak kablo altyapisini saglamak, ne devletin butcesinin elverecegi, ne de ozel sektorun karli gorup, elini atmak isteyecegi bir yatirim.

Buradaki firsat, yeni kablosuz iletisim teknolojilerinin gelismesiyle Turkiye'nin bir kez daha onune gelmis durumda. Kablo dosemek yerine WIMAX, www.wimaxforum.org, teknolojisi kullanilarak cok daha ucuz bir sekilde, uzak yerlesim yerleri internete baglanabiliyor. Hatta, milli egitim bakanligi, yurttaki tum liseleri internete baglamak icin, A.B. fonlarindan faydalanarak bir proje gerceklestirmeye calisiyor. WiMAX de, bu baglanti altyapisi icin dusunulen teknolojilerin basinda geliyor.

Son nokta ise icerik. Her nekadar haber konusunda bol miktarda icerik bulunsa da, yakin zamana kadar egitim konusundaki icerik kisitli idi. Sizi son olarak yonlendirmek istedigim adres ise dunyanin teknik egitimde bir numarali universitesi :MIT. Artik siz de MIT'deki butun derslere girebilirsiniz, ders notlarini okuyabilir, sinavlari yapabilirsiniz. MIT, dunya capindaki egitimin desteklenmesi amaciyla, butun derslerini internete yukledi. Dunyanin herhangi bir yerinden http://ocw.mit.edu/index.html adresine girip, istediginiz dersi ogrenebilirsiniz. Kendi alanimda, bilgilerimi tazelemek icin oldukca faydali buldugum bu kanalda, sosyoloji ve felsefe dalinda da cok kaliteli yazilar bulabilirsiniz. Bilgi dagarcigi sinirsiz gibi: cografyadan ekonomiye, genetikten bilgisayar muhendisligine...

Goruldugu gibi, bilgi toplumu yaratmak icin, her turlu alt yapi elimizde mevcut. Niyet ve gayretten baska hicbir eksigimiz yok...

 
Toplam blog
: 8
: 2475
Kayıt tarihi
: 06.03.07
 
 

2000 ve 2002 Boğaziçi Elektronik, 2006 Ottawa U Elektronik mezunuyum. Doktora tezimi yeni nesil mobi..