Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '07

 
Kategori
Kitap
 

Kadavra…

Kadavra…
 

“Bence ölüm, bir gemiyle tatile çıkmaktan çok da farklı bir şey değil. Zamanınızın çoğunu sırtüstü yatarak geçirirsiniz. Beyniniz kontak kapatır, cildiniz yumuşamaya başlar. Pek yeni bir şey olmaz, sizden de pek bir şey beklenmez.

Ben gemiyle tatile çıkıyor olsaydım bunun, yolcuların bir yandan hiçbir şey düşünmeden sırtüstü yatarken, bir yandan da bir bilim adamının araştırma projesine katkıda bulunduğu bir araştırma gezisi olmasını tercih ederdim. Bu geziler yolcularını bilinmeyen, hayal bile edilemeyen yerlere götürür. Başka türlü yapma olanağı bulamayacakları şeyler yapma fırsatı tanır.”

Bu sözler Mary Roach’ın “Kadavra” adlı kitabının giriş bölümünden alıntı.

Kafası uçurulanlar…

Canlandırılanlar…

Baş nakli…

Kazanın nasıl gerçekleştiğini uçak yolcularının cesetlerinden başka anlatacak kimse kalmadığında…

Tıbbi yamyamlık ve insan köftesi vakası…

Ülkemizde Yakamoz yayıncılık tarafından Ocak 2006’da ilk baskısı yapılan… Orijinal adı “Stiff” olan ve “Kadavra” adı ile yayınlanan kitap… Bu ve daha pek çok konunun bilimsel ama sıkıcı olmayan anlatımı. Hatta eğlenceli bile diyebiliriz “anlatım diline” bakarak.

Kadavraların, kozmetik de dahil… Kullanıldığı alanları ve yapılan ilginç deneyleri anlatıyor. İlk bölümün başlığı “Bir Baş Harcanmayacak Kadar Değerlidir”.

“Araba Kullanan Cesetler”… “Askere Giden Kadavra”… “Kutsal Kadavra”… “Ölümden Sonraki Yaşam” diğer konu başlıklarından bazıları.

“Araba Kullanan Cesetler” bölümünde, çarpışma testi mankenleri olarak kullanılan cesetler için yazar, şu cümlelerle giriş yapmış konuya; “Ölüler pek yetenekli sayılmazlar. Su polosu oynayamaz, ayakkabılarını cilalayamaz, pazar paylarını artıramazlar. Espri de yapamazlar, dans da edemezler. Ama tek bir konuda uzmanlaşmışlardır. Acıya dayanma konusunda çok iyidirler.”

Ve kitabının konusunu “Bu kitap, kadavraların yaptıkları kimisi garip, çoğu şaşırtıcı hepsi çok zorlu şeyler hakkındadır” diye özetlemiş yazar.

Yani “kadavra bağışından sonra… Kadavraların sıra dışı yaşamı (!)”nın konu olarak ele alındığı… Ve “sıra dışı” konulara ilgi duyanlar için… Okunası bir kitap.

Tavsiye ederim.

 
Toplam blog
: 139
: 1916
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

Bana biri kendini anlat dese, susar kalırım. Her konuda çılgın bir istekle konuşan ben, işte o anda ..