Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kader mi? NLP mi?

Kader mi? NLP mi?
 

AHMET KARAYÜN


Peki bu yöntem ne derece doğru, ne derece uygulanabilir ve ne derece sağlıklı?

Başarılı insanların incelenip, ortak noktalarının keşfedilmesi ve bu ortak noktaların uygulanmasıyla başarı elde edilebilir mi? Herkes bir Sakıp Sabancı, İbrahim Tatlıses, Kemal Sunal olabilir mi?

Başarılı bir insanın yaşadığı gibi yaşamak, onun davrandığı gibi davranmak bize başarı merdivenlerini mi tırmandırır yoksa kişiliğimizi kaybedip, başka bir insan olma yolunu mu açar?

Oyunculukta kendini geliştirmek isteyen bir aktör Marlon Brando gibi davranarak, dünyanın en iyi oyuncusu olabilir mi? Fizikle uğraşan insanlar Albert Einstein olabilir mi? Yada herkes Balzac gibi Tolstoy gibi roman yazabilir mi?

Peki başarıya ulaşmış sanatçılar hep acıların içinden, fakirlikten, imkansızlıklardan geliyorsa; Zengin ve mutlu bir insan sanat eseri veremez mi? Başarılı sanat eseri vermiş ünlü kişilerin ortak noktalarından biri melankonik ve intihara meyilli bir ruh haline sahip oluşlarıysa… Yada başarılı insanların en büyük ortak noktalarından birisi sigara ve alkol kullanmalarıysa?

Başarılı olmak için her şey mubah mıdır? Bu başarılı insanların ortak noktalarını uygularsak mutlaka başarıyı yakalar mıyız? Aranızdan bir çoğu, “Sen de hep madalyonu kötü yönünden görmüşsün” diyecektir… Tabi ki başarılı olmak için genel geçer kurallar olduğu düşünülebilir. Öğrneğin bunlar; çalışkan olmak, detaycı olmak, meraklı olmak, girişken olmak, cesur olmak vesaire vesaire uzar gider.

7 milyarlık dünya nüfusunda neden kimse kimsenin aynısı değildir? Herkeste iki çift göz, iki kulak, bir burun, bir ağız, iki kaş olmasına rağmen… Bu insanlar birbirinden bu kadar farklı olarak nasıl yaratılmıştır? Elinize bir bilgisayar programı ve bir insanın tüm uzuvlarını verseler, acaba kaç çeşit değişik insan üretebilirsiniz? 7 milyarı geçtik, 1 milyarı bulabilir misiniz?

7 milyarlık nüfusa sahip bu dünyada bir eşim ve benzerim daha yoksa… Bir başkasına benzemek ve onu modellemek bana ne kazandırır? Kendi özgün kişiliğimi eritmez mi? Bir insanın güzelleşmek uğruna yaptırdığı estetik ameliyatlar sonucu doğallığını kaybedip, robot bir yüze sahip olması gibi, özgünlüğümü elimden almaz mı?

Her insan birer kader, birer karakter ve birer meziyetle yaratılıyorsa, yapması gereken kendi özelliklerini keşfetmek değil midir? Tabi ki başarılı insanları örnek almak güzeldir. Ama bu modelleme işi raydan çıkıp, benzeşmeye çalışmaktan da öte sizi o kişi olmaya iterse? Örneğin başka bir ülkede, başka bir coğrafi koşullarda, aile yapısı çok farklı, yaşam standartları bizden çok ayrı kişileri modellemek bize ne katar?

Kendinizi tabi ki başarıya programlayın. Çalışın, çabalayın, güzel meziyetlerle donatın beyin ve bedeninizi… Ama treni raydan, oku yaydan çıkarıp, kendiniz olmaktan uzaklaşıp, başkalaşmamaya özen gösterin.

Hoş ve sevgiyle kalın.

“Yalnızca kendiniz olmak demek, sizi kendinizden başka herkese dönüştürmek için elinden geleni ardına koymayan bir dünyada, her insanın girebileceği o en zorlu savaşa girmek ve durmaksızın savaşmak demektir.”
(E.E.Cummings )

“Başkalarına benzemeye çalışarak, benliğimizin dörtte üçünü kaybederiz.”

(Arthur Schopenhauer)

 
Toplam blog
: 10
: 844
Kayıt tarihi
: 29.07.10
 
 

A’dan Z’ye adeta cenneti andıran ülkemizin Ordu ilinde dünyaya gözlerini açan gazeteci-yazar Ahme..