Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '16

 
Kategori
Sağlık
 

Kadınlar daha çok çene sıkıyor

Kadınlar daha çok çene sıkıyor
 

Boyun ağrılarının ana nedenlerinden biri  çene ekleminin öne doğru yer değiştirmesi olabilir. Çok sık duyulmasa da bu sorun sık görülür. Toplumda her yüz kişiden 5–16’sında karşılaşılabiliyor ve kadınlarda 4–6 kat daha fazla rastlanıyor. 
 
Hastaya yapılan postür analizi sonucu görülen bu önemli problemin bazen işgücü kaybına gidecek kadar önemli klinik semptomlar oluşturabileceğini belirten Özel Ankara Güven Hastanesi'nden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Prof. Dr. Gül Baltacı, bu durumun özellikle diş gıcırdatma, uykuda diş sıkma veya ağızdaki diş eksikliğinin klinikte tanı koymaya götüren en önemli sorunlar olduğunu kaydetti. 
 
Kolunuza vuran ağrının nedeni olabilir
Çene ekleminin hareketinde, çok kullanılan başın hareketi ve kontrolü ile hareket kısıtlılığı, eklemden gelen sesler ve ağrı ile kendini gösteren bu rahatsızlık olduğunu dile getiren Baltacı, “Amerika Diş Derneği çene ve çiğneme kaslarını etkileyen çeşitli durumların açıkça tanısal ve terapatik olarak ayrılmasını ve çeneye ait fonksiyonel bozukluk tanımının tercih edilmesini önermiştir. Yemek yeme, konuşma, soluk alıp verme, yutma gibi fonksiyonları da etkilediğinden ciddi problemlere neden olurlar” dedi.  
 
Kulağınız ağrıyorsa çenenize baktırın
Çene eklemi fonksiyon bozukluğu belirtileri arasında çene ekleminde ağrı veya hassasiyet olduğunu kaydeden Baltacı, şunları söyledi: “Hastanın çene eklemlerinden biri veya her ikisinde de ağrı, kulak içinde veya etrafında ağrı, çiğnemede güçlük veya çiğnerken ağrı görülebilir. Ayrıca yüz ve kulaktan boyuna yayılan ağrı ve eklemin kapanması, ağzın açılması veya kapanmasını güçlükle gerçekleştirir.” 
 
Masa başı çalışanlar risk altında
Uzun süreli aynı pozisyonda başın öne hareketi ile çalışmak ve bilgisayar kullanmanın çene hastalıklarını artıran risk faktörleri arasında olduğuna dikkat çeken Baltacı, “Romatizmal hastalıklar, çene yaralanması, uzun süreli sıkma veya dişlerin gıcırdatılması   riski artıran diğer nedenler arasında yer alıyor” diye konuştu. 
 
Bir yılda tam olarak iyileşme sağlanıyor
Hastaların genellikle çene cerrahı veya kulak-burun-boğaz doktorundan geldiğini belirten Baltacı, şu bilgileri verdi:  “Hastaların çoğunda, çene fonksiyon bozukluğunun belirti ve bulguları tedaviyle veya tedavi uygulanmaksızın zaman içerisinde iyileşir. Hastaların yaklaşık yüzde 50´si 1 yıl içerisinde, yüzde 85´i de 3 yıl içerisinde tam olarak iyileşir. Bu nedenle koruyucu tedaviler, girişimsel tedavilerden önce uygulanmalıdır. Ancak 1 yıl kadar uzun bir süreci beklemeden hastanın en kısa sürede koruyucu tedaviden yanıt alabilmesi için fizyoterapi-rehabilitasyon seçeneklerinden manual terapi ve egzersiz tedavisinden son derece hızlı yanıt alınabilir.”
 
Manual terapi ile hayat kalitesi artırılır
Çok yoğun stres, bilgisayar kullanma ve masa başında uzun süreli çenenin öne itilmesinin boyun ve sırt bölgesine binen stresi artırdığına dikkat çeken Baltacı, “İlk olarak tedavide hasta eğitimi, yumuşak diyet uygulaması, oral alışkanlıkların azaltılması, hastanın evde kendisinin uygulayabileceği egzersiz programı verilir. Kasların gevşetilmesi, tıbbi tedavi, uyku kalitesinin arttırılması ve çene eklemine yerleştirilen splint gibi oldukça basit tedavi yaklaşımlarının uygulamasını içerir. Ayrıca klasik fizyoterapi-rehabilitasyon prensiplerinden uzak manual terapi yöntemleri ile dokunun gevşetilmesi, yapışıklıkların çözülmesi, kasların egzersize hazırlanması ve ağrının ortadan kaldırılmasını içerir” şeklinde konuştu. 
 
Dikkat edilmesi gerekenler
Sakız çiğnemek, kalem ısırmak, parmak emmek, dişleri sıkmak ve gıcırdatmak gibi aktivitelerden kaçınmak.
Esnerken, gülerken çeneyi desteklemek.
Ağızdan ve yüzeyel solunum yerine, burundan ve derin solunum yapmak.
Yüzüstü yatmaktan kaçınmak.
Baş ve omuzların dik pozisyonda durmasına dikkat etmek, öne eğik durmaktan kaçınmak, bunu engellemek için doğru egzersiz reçetesi almak.
Dudaklar bitişik, dişler ayrı, dil ağız tavanında gevşek olan istirahat pozisyonunu su¨rekli hatırlamak.
 
 
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..