Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '09

 
Kategori
Mizah
 

Kadınlara futbol dersleri-II

Kadınlara futbol dersleri-II
 

Kimine güler, kimine gülmez. Pandik atmaya hiç gelmez...


Efendim yazar zannıyla klavyesine işkence eden bu satırlar yazanı, muvaffakiyete erişmesi hayli meçhul görünen bir gayede yola baş koyarak kafayı sıyırdığını beyan etmiştir. Futbol bahsini kadınlara da öğretme hezeyanları içerisinde döşenmektedir.

***

Efendim geçen dersimizde temel futbol terimleri sözlüğü yazma hevesiyle coşmuş, lakin lafı sakız mahiyetinde bir nesne zannederek fazlaca eveleyip-gevelememden mütevellit konuya tam manasıyle duhul edememiştik.

Bugün dersimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

KALE:

Futbol sahasının her iki ucunda yer alan; üç demir boru ile inşa edilmiş bulunan; arka tarafına baya bildiğiniz balıkçı ağları gibi bir ağ tarafından korunak yapılan bir yerdir. Tarih derslerinde okuduğunuz ve filmlerde izlediğiniz kale ile uzaktan yakından akrabalığı bulunmaz.

SAHA:

Futbol oynamak için işe yaramayan meralardan kırparak elde edilen çayırın, etrafına çizgi çekilmiş halidir. Dikdörtgen şeklinde olup ortasından bir çizgi ile de ikiye ayrılmıştır. Evsahibi ekip bir tarafı işgal ederken, misafir takım bulduğu ile yetinerek kalan tarafla idare eder.

CEZA SAHASI:

Saha dediğimiz çayırın kalelerin bulunduğu ucundaki küçük dikdörtgen şeklindeki yerleşim yeridir. Burada kaleciler ikamet eder. Bu alan içerisinde kaleci dediğimiz zat-ı muhterem topu elleyebilir. İsterse pışpışlayabilir. Ancak bu alanın dışında elleyecek olursa ırza tasaddi suçu ile hakem tarafından cezalandırılır. Yine bu alan sınırları dahilinde ceza muhakemeleri bakımından farklı uygulamalar söz konusudur ki ilerleyen derslerimizde bahis edilecektir.

ORTA ALAN:

Çayırın orta yerinden çizilmiş çizginin her iki yanındaki alan için kullanılan tabirdir. Orta oyunu ile ilgisi olmadığını söylerler. Bu alan aynı zamanda tarafsız bölgedir. Hiçbir takım tarafından tam olarak tapulanamaz.

KORNER BAYRAĞI:

Dikdörtgen şeklinde olduğunu belirttiğimiz çayırın her bir köşesine dikilen bayraktır. Ne işe yaradığını ilerde öğreneceğizdir.

HAKEM:

İşte bu şekilde tanzim edilmiş çayırdaki iki futbol takımı arasındaki müsabakayı idare edecek zattır. Az sonra bahsi geçecek yerde bulunan kimi densiz seyirciler tarafından “i.ne hakem” şeklinde tarif edilse de bu konu safsatadan ibarettir. Zira saha içerisinde ahlaka mugayir hareketlerine şahit olunmamıştır.

DÜDÜK:

Maçı idare edecek hakemin alet-edevat çantasının içeriklerinden biridir. Hızlıca üfleyince tiz bir ses çıkartır, buna öttürmek denir. Öttürmek kelimesi kimi yerlerde de başka manalarda kullanılsa da esas mecraı burasıdır.

SARI KART:

Hakemin bir diğer edevatıdır. Kontrolsüz gücün güç olmadığını unutan futbolculara gösterilen bir şeydir. Sarı renkli olup cepte taşınır.

KIRMIZI KART:

Az evvelki densizin “gücünü ısrarla dibine dek kullanmaya devam etmesi” neticesinde cezalandırılması için gösterilen diğer hakem edevatıdır. Bu kartı gören çayırı terk etmek mecburiyetindedir. İş bu kart görüldüğünde “abi azıcık daha otlayayım, zaten dün akşam da yemedim” gibi mazeretler kabul edilmez.

GÖZLÜK:

Yine densiz seyircilerin icadı olan bir nesnedir. Normal şartlar altında gözü bozuk kimselerce kullanılan bu alet, güya hakeme mesaj vermek için tezahürat şeklinde söylenir. Oysaki oyunun geçtiği çayır alanında gözlük satanlar ikamet etmemektedir.

STADYUM:

Futbolun oynandığı mabedin adıdır.

TRİBÜN:

Stadyum içindeki seyircilere ait kısma verilen isimdir. Merdiven şeklinde basamaklanmış ve koltuklarla kaplanmıştır. Buralarda oturan maçın izleyicileri, taraftarı oldukları takımı hançereleri patlayana dek bağırmak suretiyle destek verirler.

FUTBOLCU:

Bunu yukarıda vermeyi unutmuşum ancak sizler ne olduğunu az çok çıkartmışsınızdır. Evet, bahsi geçen oyunu oynayan kişilere verilen addır.

Bu temel bilgileri verdikten sonra oyunun oynanışı ve kuralları ile ilgili bilgilerimize geçebiliriz. Ancak tahmin edeceğiniz üzere bu günkü yerimizin sonuna gelmişiz. Kalan bilgileri bir sonraki dersimizde vereceğim.

Ancak sizlere de bir ödev vermem lazım gelir. Bakalım dersi iyi dinlemiş misiniz?

SORU:

Futbol oyunundaki alanın köşelerine dikilmiş olan korner bayraklarının renkleri nelerdir, neyi temsil eder? Süreniz başladı…

Murat HACIOĞLU
20 Nisan 2009
Not= Barcelona’dan Döndüm :) Gezi anılarımı web sitemde bulabilirsiniz.
http://www.murathacioglu.com/

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..