Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '09

 
Kategori
Mizah
 

Kadınlara futbol dersleri

Kadınlara futbol dersleri
 

Zor bi oyun değildir, yeter ki öğrenmeye azmedin...


Efendim bilenleriniz biliyordur, bilmeyenleriniz de şimdi bu vesileyle öğrenmiş olacaklar. Malum-u aliniz günümüzde ve ülkemizde, hali hazırda futbol denilen spor çeşidi üzerinde erkek milletinin belirgin bir tahakkümü vardır.

***


Her ne kadar son yıllarda bu spor çeşidiyle alakadar olan nisa taifesi ahalisinde artış olsa da bu artış egemenlik taslayacak raddeye henüz ulaşabilmiş değildir.

Şöyle ki bugün bir seçim yapsak ve dağılımını incelesek erkek futbol aşıklarının oranı kadın aşıkların oranından kat be kat yüksek çıkar. <ı>Buna demokrasilerde salt çoğunluk adı da verilmektedir.

Ancak günümüzde her şeye maydanoz olma hastalığına düçar olmuş olan kadınlarımız, aynı zamanda futbola da yeşillik katma hevesi ile alakalarını bizim egemenlik alanımıza çevirmişlerdir.

Hani eskilerin tabiriyle ‘<ı>cüret cehaletten kaynaklanır’ diyeceğim ama biliyorum ki bu konuda da itiraz sesleri arşa uzanacak ve oradan aksederek kulaklarımızı çınlatmaya devam edecektir.

Zira günümüzün kronik hastalığı olan bu ayaktopuna bigane hanım sayısındaki fazlalık kimi zaman bir erkek milletini de rahatsız etmekte; bu rahatsızlık “<ı>yahu şunu siz de öğrenseniz, bizi anlasanız, biz de ağzımızın tadıyla, şapırdata şapırdata futbol kumanyamızı hüpletsek” diyerek sözle siteme evrilmektedir.

İşte bu hasretle ben de âlemim adına faideli bir iş çıkarayım; <ı>nisa taifesine ayaktopu hakkında detaylıca malumat vereyim; öyle ki bizimle birlikte maç seyir ettikleri vakit dişe-diş, kora-kor maç yorumu yapabilsinler ve hatta bizi alt etsinler diye düşündüm.

***

Bilindiği üzere bizlerin futbol dediği bu ayaktopunda bir sürü terim, tarif, kaide ve özel durumlar vardır. İş bu veçhile konuya sıfırdan başlamak, en temel bilgileri vermek zaruridir. Futbolun “F”sinden anlamayan olduğu gibi “futbol”u hatmetmiş olanlar da olabilir. Zaten hatmetmişler ile işimiz yok, gayemiz bilmeyenlere aydınlık vermektir.

***

İLK DERS “Futbolda Temel”

Şimdi cümlede temel lafzı geçti diyerek bir dizi inşaat çalışmasına başlayacağım ve gün geçtikçe her birinizin birer futbol alimi olacağı zannına kapılmayınız. Girizgahtaki gayemiz temel bilgileri vermekten ibarettir.

FUTBOL: Ayaklarla yuvarlakça bir cismin tepik atılarak oynandığı bir spor dalıdır.

TOP: Ayakla vurularak rakip takım alanına götürülmek istenen; kah ayakla kah kafayla rakip takımın korumaya çalıştığı kale içerisine sokulmaya çalışılan; işte o kaleyi koruyan zat dışında kimsenin elleyemediği; eskilerin meşin yuvarlak dediği; hakikaten de yuvarlak bir nesne.

Günümüzde “top” kelimesi daha farklı manalarda da kullanılmakta olup, bu manaların konumuz için ehemmiyeti yoktur, reca ediciiim aklınıza o manaları takmayınız.

Şimdi futbolun temel taşlarını atmaya başladığımız şu dakikalarda aklıma gelen hemen her kelimeyi detaylıca vermem gerektiğini düşündüm. İyi düşündüm. Zira anlamı bilinmeyen kelimeler ilerde cümle içinde kullanıldığında “bön bön” bakılması durumunda hiddetimi kontrol edemeyebilirim.

İş bu nedenle kendi sağlığımı da düşündüğümden bir şey atlamamaya gayret edeceğim. Tabi insanlık hali, aralarda kimi terimleri filan unutabiliriz. Haydi iğrençleşeyim, Fatih Terimi bile… ehihi ehihi…

Lakin ilk dersimizde girizgâhı biraz uzunca tuttuğumuzdan derse tam olarak duhul edemedik. Hesap ettim, yazının istatistiğinde tam “şu anda” 440 kelime olmuş. Yazının ağırlık vermeden okunabilmesi maksadıyla 500 kelimeyi geçmemeye özen göstereceğim. Zira ölçtüm, biçtim gazetelerde, mecmualarda filan hep bu uzunluğa riayet ediliyor. Vardır bir bildikleri değil mi?

Lafı uzatmadan ilk dersimizin sonuna gelelim. Bundan sonraki dersimizde: Kale, Saha, Ceza Sahası, Orta Alan, Korner Bayrağı, Hakem, Düdük, Stadyum, Tribün gibi diğer temel kelimeleri vereceğim. Sonra da kurallar kısmına geçeceğiz.

503 kelime oldu :)

Murat HACIOĞLU
http://www.murathacioglu.com

Not=

1- Nisa Taifesi fitbol denilen bu oyunu öğrenirse sahalarımıza daha fazla yeşillik pardon kardeşlik gelecektir. Ümitliyim. Yazı dizisine kısa bir aradan sonra devam edeceğim.

2-
Bu vesileyle kısa bir seyahat nedeni ile 5 gün aranızda olamayacağımı da belirtmek isterim. Bir hafta sonra görüşürüz inşallah. Saygılar, sevgiler, hürmetler.
 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..