Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '08

 
Kategori
Haber
 

Kafes

Kafes
 

https://www.dtgm.gov.tr/eser/eser1477.asp


Bu ay İzmir Devlet Tiyatrosu’nda Konak Sahnesi ve Ragıp Haykır Sahnesinde ay sonuna kadar ‘Kafes’ adlı oyun gösterilecek. Oyunun Mario Frati tarafından yazılmış. Tecrübeli yönetmen Barış Eren tarafından hazırlanmış, giysi ve kostüm tasarımı Yıldız İpekoğlu tarafından hazırlanırken, oyunun ışık tasarımı Kemal Gürgün’ün elinden çıkmış. Rol dağılımı ise şu şekilde; Meltem Ertürk, Ozan Yıldırım, Zafer Onal ve Ceyhan Gölçek’ten oluşuyor. İnsanın kendisini dünya gerçekleri karşısında kapaması ve kendi hayatını bir kafese koyması konu ediliyor. İzlenmesi gereken bir oyun Kafes, tiyatro tutkunları kaçırmamalı. Ayın yirmisine kadar oyun sahnelenecek.

Dünyayı Değiştirmek

“İnsanlar dünyayı değiştirebilirler mi? Yoksa kendilerini kapattıkları kafeslerinde yaşamın şartlarına ve getirdiklerine, sorgulamadan boyun eğip ölümü mü bekleyecekler? İnsan bir kurban mıdır, yoksa toplumun, insanlığın değişmesinde, ilerlemesinde küçük de olsa kendine düşen rolü oynayan bir birey midir?”

Tiyatro Üzerine Düşünceler

Tiyatro, ülkemizin sadece 13 şehrinde sahneleniyor. Bir çoğumuz – küçük şehir ve kasabalarda yaşayanlar- tiyatro ile geç yaşlarda tanışmıştır. Çünkü tiyatro ayda yılda bir gelir şehre ve onun da tanıtımı bir türlü yapılamaz. Yapılsa da hangi sahnede oynayacak, kaç kişi alır o sahne? İşin aslı bir çoğumuz tanışamadık ki sevelim tiyatroyu. İnsan sevmediği, bilmediği bir şeyin yaşaması için mücadele eder mi?

Etmez tabi ki!

Tiyatro ile tanışmam beğenmediğim ve her fırsatta eleştirdiğim Devlet’in sayesinde oldu. Özel tiyatroların kapısından içeri giremediğimiz için Devlet Tiyatrosu her daim yanımızda olmayı başardı. Son yıllarda devlet kadrolarında ki değişiklikler tiyatro oyuncularını da rahatsız ediyor fakat her şeye rağmen Devlet tiyatrosu son derece güzel oyunlar sahnelemeyi başarıyor. Herkes gibi ben de farkındayım yeterli sahne ve malzemenin olmadığının ancak yine de tiyatro tutkusunu yaşatan, yaşatmaya çalışan tiyatro sanatçılarının sayesinde ayakta durmayı başarıyor sanırım tiyatro. Ne kadar daha başarabilir ayakta kalmayı?

Sanırım hükümetin tiyatroya bakışı ortada, pek fazla bir şey söylemeye gerek yok. Yaşar ama çok gelişeceğini düşünmüyorum, hatta geriler zamanla…

Tiyatro sanatçılarının artık pazarlıkla iş bulabildiği bir ülke haline geldik. Bende tutmuş diyorum ki; “her kentte bir sahne olsun”. Olmalı. Nasıl olacaksa olsun. Yaşamalı tiyatro bir şekilde bu coğrafyada. Bu topraklarda yeşermedi mi zaten? Bu coğrafya insanı üretmedi mi antik tiyatroları, meddahları, orta oyuncuları, Hacııvat-Karagözleri… Bir şekilde yaşatmalı Türk insanı da tiyatroyu, kendisine saygısı yoksa yaşadığı topraklara, onun üzerinde kültür öncülüğü yapmış milletlere saygı duymalı ve yaşatmalı tiyatroyu. Artık devlet mi sahip çıkar tiyatroya yoksa özel tiyatrolar bir şekilde yeniden tiyatroya olan rağbeti artırır bilemem, bildiğim tek şey tiyatronun her ne şekilde olursa olsun bu coğrafyada yaşaması gerektiği.

Murat AYDEMİR

 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..