Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kahve keyfi

Kahve keyfi
 

Keyifli anlarımızın vazgeçilmezi hakkında bildiklerimiz yeterli mi? Sohbeti anlamlı kılan, damağımızdaki gizemli lezzet, her elin ayrı bir hüneri olarak hazırlanır. Çoğu kez yeteri kadar tadına varamamiş olsak da, pişirene "eline sağlık, çok güzel olmuş" diyerek iltifat ederiz, kahvenin hatırı için. Hani şöyle "olmuşken tam olsun" anlamında bir kahve pişirmeye ne dersiniz? Buyurun birlikte hazırlayalım:

İki kişi olduğumuza göre, iki fincan suyu cezveye koyarız.( Ölçülü olması kolaylık sağlar)
Şekerli düşünüyorsak, istediğimiz miktarda şekeri de cezveye koyarız.
( Hiç şeker koymadan, sade içebileceğimiz gibi, cikolata ile de içebiliriz.)
Her fincan için, ikişer kaşık öğütülmüş kahveyi de cezveye koyarız. (Güzel kokulu kahhe tiryakileri, çekirdek kahveyi, kahve pişirecekleri anda öğüterek pişirirler. Öyle bir kahvenin kokusuna doyum olmaz.)
Su, şeker ve kahve tamam.

Pişirmeye geçmeden önce, cezvedekiler iyice karıştırılır. Kahve pişirilen ateşin gayet hafif olması gerekir. Bu nedenle eski tip kömür mangalları bu iş için idealdi. Şimdi nerede...? Çok meraklı iseniz bir metal tabak içine odun külü veya kum koyarak yapay mangal oluşturabilirsiniz.

Neredeyiz?

Kahvenin pipirilmesindeyiz. Kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. Bir an olsun ocaktan uzaklaşmıyoruz. Pişirmeyi adım adım takip etmeliyiz... Bir süre sonra iyice ısınan cezvenin iç kenarından hafifce kabarcıklar çıkmaya başlar, kahveniz kaynama noktasına yaklaşmaktadır. Hemen cezveyi ocaktan uzaklaştırarak kaynamayı önleyiniz. Çünkü kahve fokur, fokur kaynarsa üzerindeki köpük kırılıp dağılır. Köpüğün kırılmaması için , kahve kabarma aşamasına geldiği vakit geri çekilir. Tekrar ocağa yaklaştırarak kabartılır. Bu iş en az üç kez yapıldıktan sonra, kahve kabarma aşamasındayken, fincanlara yarıya kadar dökülür. Cezve tekrar ocağa yaklaştırılarak karışım kabartılır ve fincanlara doldurulur. Ölçülü yaptığınız için, tam kıvamında ve görünümü kadar lezzeti de güzel olan bir kahve hazırlamış olursunuz.

Bu tarifi niçin yaptım: Niye yapmayayım ki? Son günlerde ülkemizde çok keyfi ve keyifli manzaralar izliyoruz. Milletimizin mutluluğuna bir nebze mutluluk katmak istedim. Afiyet olsun...
 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..