Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '12

 
Kategori
Tarih
 

Kamikaze olmak

Kamikaze olmak
 

Japon Kamikaze


Kamikaze, Japon Halk dilinde 'Kutsal Rüzgar' anlamına gelmektedir.2. dünya savaşında Japonya mağlubiyetten kurtulmak için çok fedakarlık gerektiren bir çözüm bulmuştu. 1 uçağa 1 savaş gemisi, aynı satrançta bir file vezir almak gibi. Fakat bu uçaklar pilotuyla beraber ortadan kalkıyordu. Önce gönüllü sakilerini içip görev için okyasına çıkıyorlardı. Uçaklar bir Abd gemisi bulana kadar okyanus üzerinde yol alıyordu. Gemiyi gördüklerinde bodoslama geminin en çok yara alıcak yerine doğru uçağı sürüyorlardı ve vatan için ölümü tercih ediyorlardı. Hangimiz bu yükü kaldırabilir, bile bile ölüme gitmek, korkmadan ve yılmadan. Ne büyük bir vatan aşkı bu. 2. dünya savaşı belgeseli izlerken kamikazeleri Hamasın canlı bombaları ile bağdaştırdım. Amaç ve yöntem farklı, fedakalık ise bire bir aynı. Hayat, nefes, can... Pilotlar neler hissediyorlardı, psikolojileri nasıldı?

Arap dünyasının önde gelen gazetecilerinden Zaki Chehab'ın Hamas adlı kitabında canlı bombaların aileriyle yapılmış konuşmalar bulunuyor. İnsana o anı birebir yaşatıyor.

-Muhammed'in yaşamının son günlerdeki görüntüleri annesinin zihnine kazınmıştı ve yaptıkları konuşmaları istedikleri zaman yeniden yapıyorlardı. Umm Nidal operasyondan üç gün önce onun kaybı için yas tutmaya başlamıştı. Erken saatlerde oğlunun odasına gider, sadece onun uyuyan yüzüne bakardı.'Çok yakışıklıydı. Allah'ın ona verdiklerinin karşılığını ödemesi için şehit olması gerektiğini düşünüyordu. Allah aşkına bütün annelik duygularımı bastırmıştım. Korkularımın beni kontrol etmesine izin verseydim,oğullarımdan hiçbirinin şehitlik yolunu seçmelerine müsade etmezdim.'

Tabiki annenin şehit dediği, İsrail için sadece bir teröristtir.

-Gitme anı geldiğinde son kez vedalaştılar' Doğrudan şaşma' dedi oğluna.daha sonra Muhammed ayrıldı. Ağlamıyordu. Gülümseyerek gitmişti. İntihar bombacısı olarak ölen ilk oğlu, sakin ve huzurlu görünüyordu. Onun evden ayrılmasıyla ölümü öğrenmesi arasında geçen saatleri 'tahammül edilemez' olarak tasvir etti.'Sanki onun her nefesini soluyormuşum gibiydi.' Şehitlikle nurlanmadan önce tutuklanmış olabileceğindne endişe ediyordu. Oğlunun görevinin başarılı olduğu haberi gelince tam olarak ferahlamıştı.

Hamas İkarus Yayınları Zaki Chehab

İnsanın tüylerini diken diken eden bir hikaye...

 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..