Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '12

 
Kategori
Haber
 

Karabekir Paşa'nın Kızı Haykırdı: " Fenerbahçe kadar Olamadık !"

                                            Baba Kız Timsal ve Kazım Karabekir Paşa

stiklal Savaşı kahramanlarından Kazım Karabekir'in  kızı Timsal Karabekir, Ergenekon davasında yargılanan çok sayıda ismin haksızlığa uğradığını iddia ederek, "Fenerbahçe kadar olamadık" dedi.

Kazım Karabekir’in kızlarından 71 yaşındaki Timsal Karabekir, geçenlerde Silivri’deki davaları izlemeye gittiği sırada Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Doğu Perinçek’le diyaloglar yaşadığını söyleyerek, “İlker Başbuğ’un  çıkacağı duruşmaya katılarak, kendisini ziyaret etmek istediğini söyledi.

Silivri’de yaşananları anlatan Timsal Karabekir,  Vatan Gazetesinin haberine göre: “Mustafayı, Tuncay’ı  üzgün ve solgun gördüm. Izdırapları karşısında ben de acı çekiyorum. Babam için de haksızlık yapılmıştı... Ama askeri dimdik durdu ve onu idamdan kurtardı. Bizler maalesef bu duruşu gösteremedik. Fenerbahçeliler kadar olamadık” dedi.

Siyasi akımlardan hep uzak duran, gittiği yerlerde sosyal içerikli konferanslar vermekle tanınan ve halkımızca da çok sevilen Timsal Karabekir’i,  tatile gittiği Ayvalıkta bulduk. Bu, tele - Röpartajda ilk sözü: “Türkiye Cumhuriyetine hizmet etmek, her Türk evladının beşikten mezara kadar görevidir” dedikten sonra, sorularımızı cevapladı:

“Babam Karabekir Paşa bir partinin kurucuları arasında yer alarak sonradan partinin başına geçti. İnönü Hükümeti  Takrir-i Sükun Kanunu çıkarmasından sonra Şeyh Sait isyanı başladı. Bunda, Karabekir’in parmağının olduğu iddia edildi. İnönü de, tüm muhalif partileri kapattı.

Kazım Paşa, bir takım paşalarla Mustafa Kemale düzenlenen İzmir Suikastı ile ilgili olarak tutuklanıp İstiklal Mahkemesine çıkarıldı ve idamla yargılanmağa başladı. Mahkeme sonunda Karabekir Paşa beraat etti haliyle.

Atatürk’ün vefatından sonra  1939’da İstanbul Milletvekili seçildi.  1946’da yapılan TBMM başkanlık seçimlerinde Meclis Başkanı seçilen, Kâzım Karabekir; 26 Ocak 1948 yılında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

“Birinci Dünya savaşında ve öncesinde birçok cephede büyük başarılar gösteren ve İstiklal Harbin’de doğu cephesinin kumandanı olan babam Kazım Karabekir bütün ömrü boyunca sadece milletini ve vatanını düşünmüş bir kumandandı. Milli bütünlük ve birlik uğrunda istikbalini hiçe saymış, müstesna hizmetlerinin hiçbir zaman karşılığını beklemedi

stanbul Hükümetinin tutuklanma emerine uymayarak: “ Paşam, ben ve Kolordum emrinizdeyim” diyerek Atatürk’e bağlılığını gösterdi. Erzurum Kongresinin toplanmasında rol aldı. Vizyonu geniş bir kumandandı.

Cumhuriyetin kurulmasında önemli katkı sağladı. Doğuda hala, “yetimlerin babası” olarak anılır.  Yetimlere ırk gözetmeden yatılı okullar açtı, onları doyurdu, kanatları altına aldı.”

Timsal Hanım, daha sonra suallerimizi şöyle cevaplandırdı: “ Babamı, 7 yaşında iken kaybettim. Kalp krizinden öldüğünde babam, 66 yaşındaydı.

Annemle babamın arasında 18 yaş fark rağmen, çok mutlu beraberlikleri vardı. Annem piyano, babam keman çalar, birbirlerini bütünlerlerdi.

“Kendisinden bir şey istendiğinde geri çevirmezdi. Annemin hediyesi olan bir süveteri, kapıya gelen adama  hediye etmişti.Nota bilgisi vardı. Beste yapardı.Cephe gerisinde  5-6 bin çocuğa hamilik yapardı. Babamız, şefkat pınarıydı bizim için.”

Timsal Hanıma İstiklal Mahkemesi safhasını soruyoruz. Şöyle diyor: “-- o çok acı bir tecelli… Çalışan beyin, mutlaka sorgulama yapacaktır. şimdi Mustafa Kemal’i bir abide olarak düşünürseniz, yanındaki yapı taşları da pırlanta gibiler. Mustafa Kemal’i , Kazım Karabekir, Refet Bele, İsmet İnönü lider olarak kabul etmişler. ‘biz onu lider olarak kabul edeceğiz, ona destek olacağız’ demişlerdir.

Timsal Karabekir, Paşa’nın yaşayan üç kızından birisidir. Bu söyleşi için kendisine teşekkür ederken, tatil için geldiği yerlerde bile  toplum konularında konferanslar verdiğini, hiç boş vaktinin olmadığını, çalışmaktan da bıkmadığını söyleyerek Milliyet Blog okuyucularına selam ve iyi dileklerini sundu.


 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..