Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '07

 
Kategori
Felsefe
 

Kararlarımız

Kararlarımız
 

Hep bir yol ayrımıyla karşılaşırız hayatımızda. Ve bir karar vermek zorunda kalırız, acaba hangi yol doğru yoldur?


Verdiğimiz kararlardır bizi başarıya ulaştıran veya başarısız kılan, huzurlu veya huzursuz yapan. Dünyamızı aydınlatan, karartan, bu hayatı yaşamaya değer yapan; kısacası mutlu ya da mutsuz olmamızı sağlayan kendi özgür irademizle verdiğimiz kararlardır.

Doğru karar verme yetisini kazanmak öyle kendiliğinden olmuyor tabi. Çocukluktan gençliğe, erişkinlikten nihayette yaşlılığa uzanan yollarda kazanılan, deneyim ve birikimlerle, zaman zaman düşe kalka, büyük sınavlardan geçerek bu olgunluğa ulaşabiliyor insan. Bazen, ne yazık ki bu da yeterli olmayabiliyor, çaresiz kararlarımızın sonuçlarına katlanıyoruz.

Karar verirken bir tercih yapmak durumundayız. Tercihlerimiz kararlarımızı oluşturarak bizi ya başarılı, ya da başarısız kılacaktır. Başarılı olursak mutlu, başarısız olursak bunun doğal sonucu mutsuz olacağız. Peki, doğru karar verebilmek için ne/neler yapmalıyız? Bazı hallerde uzun uzun düşünmek gerekebilir bir karar vermek için. Bu düşünce hali bizi istemeden kararsızlığa itebilir ve sonunda belki de önemli fırsatlar kaçırmış olabiliriz.

Bazen de başkalarının fikir veya öğütlerine ihtiyaç duyabiliriz. Önce bunun işimizi kolaylaştırdığını ve bizi rahatlattığını düşünebiliriz. Ancak, başkalarının fikir ve öğütleri ile verilecek kararlar ne denli sağlıklı olabilir, hele sonuçları doğrudan bizi etkileyecekse? Her halde en zor olanı, güç anlarda, kendimiz, ailemiz, dostlarımız için olduğu kadar, bazen de konumumuz gereği ülkemiz, hatta insanlık adına vereceğimiz kararlar olabilir ki, bu yönde verilecek kararlar asla hata kaldırmayacağı gibi insana büyük ve ağır sorumluluklar da yükler.

Sanırım en doğru olanı, her türlü duygusallıktan uzak ve içinde bulunulan koşulları enine boyuna gözden geçirerek, doğuracağı sonuçları önceden görebilme yetisiyle, gecikmeden ve tam zamanında vereceğimiz kararlardır.


" Yapmak istediğin şey için düşünerek karar ver, kararı da mutlaka yap." Benjamin Franklin.




gün vardır her şey
kendiliğinden oluşur
tam istediğimiz gibi
seviniriz
gün vardır
yazgımızı biz çizeriz
kararlarımızla
bir üzülür
bir seviniriz
gün vardır
kendi yolunda akar 
sürükleniriz peşi sıra
çaresiz.



 





















 

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..