Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '08

 
Kategori
Dostluk
 

Kardeşini kucakla

Kardeşini kucakla
 

BARIŞA SAMİMİ MİSİNİZ?

Samimiyetsiz ve uygulanabilir bir çözüm içermeyince, uygulama yönünde gerçek bir çaba gösterilmeyince, bazı kavramların içi zamanla boşalıyor. Bunlardan biri de barış. Bin yılı aşkındır aynı coğrafyayla birlikte acı tatlı birçok şeyi paylaşan TÜRK ve KÜRT toplumları, ortak uzlaşma dilini konuşamamaya başladı. Karşılıklı anlayış, kabul ve olduğu gibi benimsemenin yerini, dışlama, kamplaşma, ötekileştirme aldı. Bunun bedelini hepimiz kan ve gözyaşı ile ödüyoruz. Acaba bu konuda daha iyi bir gelecek öngörebilen var mı? İyimserliğini gerçek veriler ile destekleyebilen var mı?

Bu yazıyı okuyabilen her yaştan bizler ağır bedel ödedik, daha da ödemek isteyen var mı? Ya da kendi çocuklarına barış ve huzur yerine bu sorunları miras olarak bırakmak isteyen var mı?

Gözden kaçıramayacağımız gerçeklerden bir; bu iki toplumun bir birinden ayıklanamayacağı, diğeri ise; hamasetin sonucunun sadece kan ve gözyaşı olduğudur.

Canı yananı sağduyulu olmaya ve öfkelenmemeye davet etmek kolay, kendi başımıza gelince bunları uygulamak ise çok zordur. Öfkelenmek için sebeplerimiz olabilir, fakat önemli olan zor zamanlarda yapıcı olmaktır. Bunun için de önce kardeşliği, sonrada birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Evvela kardeşlik kavramının hakkını vermeliyiz. Kardeşlik birbirini kollamayı, korumayı, hakkına hukukuna saygı duymayı ve ne olursa olsun kucaklaşabilmeyi gerektirir. Kucaklaşabilmek için de tanımak ve tanışmak gerek. Çeşitli nedenler ile topluma hamaset duyguları pompalayan, kesimleri birbirine düşman kılarak kirli hesaplar içinde olan odaklar olduğu kesindir. Bu odakların propagandaları, toplumun her iki kesiminde bazı ezberler oluşturmaya başladı. Sonunun nereye varacağı tahmin edilemeyen ezberler. Elbette bu ezberler, birbirini tanımayan, birbirinin zorluklarını bilmeyen, bu nedenle de duygudaşlık yapamayan ve birbirini anlamayan kesimler arasında hâkimdir.

Kesimler birbirlerini yaşam çevrelerinde tanırlar ise, iletişimin yolu açılır ve önyargılar ile ezberler bozulur inancındayız. Samimi ve yapıcı bir iletişimin ise çözmeyeceği sorun yoktur kanımca.

Şayet kardeşlik konusunda samimi isek ilk iş, bu ezberleri bozmamız ve gerçek kardeşler gibi kucaklaşmamızdır. ŞAYET SAMİMİ İSEK!

Kardeşlerin kucaklaşması için, duyarlı kişiler ve STK’lar bazı çalışmalar başlattılar. Aralarından bazı siyasiler bizden dinlediklerini, basına kendi projeleri olarak ilan dahi ettiler. Yaklaşık bir yıldır Hizmet Gönüllüleri Derneği olarak planladığımız fakat bazı risklerden ve muhtemel olumsuzluklardan korktuğumuz için, paylaşmakta tereddüt ettiğimiz bir önerimizi sizlerle paylaşmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. “KARDEŞİNİ KUCAKLA” adı altında yapmak istediğimiz özetle şöyledir.

Doğudan ve Batıdan iller seçtik, bu illerden gönüllü aileleri birbirlerine 3 ile 7 gün arasında misafir etmeyi, tanışmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Yeterince yaygınlaşırsa birçok ezberi bozacağını düşünüyoruz. Nasıl ki Hakkari’de veya Şırnak’ta öğretmenlik yapan biri, hayatında bu bölgeyi görmeyenlerden farklı bakabiliyorsa, Edirne’de askerlik yapan Hakkarili de oraya farklı bir sempati duyabilmektedir. Kaldı ki biz aileleri bizzat kardeş yapmak istiyoruz. Doğrudan samimi bağların kurulmasını hedefliyoruz.

DOĞU

BATI

1
HAKKARİ
1
EDİRNE

2
VAN
2
KIRKLARELİ

3
AĞRI
3
TEKİRDAĞ

4
BİTLİS
4
ÇANAKKALE

5
SİİRT
5
BURSA

6
ŞIRNAK
6
BALIKESİR

7
BATMAN
7
KOCAELİ

8
MUŞ
8
MANİSA

9
DİYARBAKIR
9
ZONGULDAK

10
MARDİN
10
SAKARYA

Bu illeri örnek olarak seçtik fakat kampanya bu illerle sınırlı değildir. Bu illerin dışında da gönüllü aileler katılabilirler.

Katılmak için www.zumruduanka.org sitesindeki formu doldurarak bize iletiniz. Şimdilik gönüllü ailelerden ön talep toplayacağız, gelen talepleri araştırdıktan sonra, kampanya için yasal prosedürleri tamamlayacağız. Bu kampanyanın organizasyonu için yardımcı olabilecek kişi ve kuruluşların yardımlarına da ihtiyacımız var. Organizasyonda bize yardımcı olmak istiyorsanız nurettin.aydin68@mynet.com adresine bir mail ile niyetinizi iletiniz.

Karanlığa küfretmek yerine bir mum yakmaya var mısınız?

Saygılarımla

Nurettin AYDIN

MBA&Ekonomist

Hizmet Gönüllüleri Derneği Başkanı

 
Toplam blog
: 34
: 639
Kayıt tarihi
: 15.08.06
 
 

1968 Hakkari doğumluyum. Elektrik Önlisans, Halkla İlişkiler Önlisans, İktisat Lisans, Sosyoloji ..