Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '11

 
Kategori
Gelenekler
Okunma Sayısı
9985
 

Karlı Pekmez

Karlı Pekmez
 

Karlı pekmez


Nicedir böyle kar yağmadı Ankara ‘ya. 8-9 Mart Salı ve Çarşamba günleri son yılların en fazla karın yağdığı günler oldu. Kar denince sizin ilk aklınıza gelen nedir bilmem ama benim aklıma ilk gelen Karlıpekmez’dir.

Karlı pekmez karın temiz yerinden alınıp üzerine pekmez dökülerek yapılan doğal bir dondurmadır. Karın üzerine pekmez dökülerek yapıldığından adına pekmezli kar denmesi daha doğru ama Tefenni de adı, Karlıpekmezdir, Şerbettir. Teke yöresinde, Toroslarda, fazla güneş görmeyen yerlerde, karların biriktirildiği büyük kar çukurları vardır, ara ara çiğnenerek sıkıştırılan karların üzeri çam dalları ile kapatılır ve bu şekilde saklanan kar sonbahara kadar erimeden kalır. Bu karlar yazın testerelerle kesilerek çuvallar içinde pazara getirilir, metal bardaklarla kazınarak bir tabağa alınan kar, üzerine pekmez dökülerek müşterilere sunulur. Cumartesi günü kurulan Tefenni pazarında ilk olarak ziyaret ettiğimiz karlı pekmez ve dondurma satan şerbetçi mutlaka bulunurdu ve şerbetçi çadırı pazarın yorgunluğu atmak, serinlemek için karlıpekmezin o doyulmaz tadını tatmak isteyenlerle dolar taşardı ki, hala öyle…..


Çocukluğumda Tefenni’de kar, yazın o sıcak günlerinde hayır için dağıtılan bir şeydi aynı zamanda. Yaz günlerinde pazar yerlerinde kar dağıtanları görmek hiç te şaşırtıcı olmazdı. Yazın o sıcak günlerinde harman yerlerinde çalışan insanlar için, bir tencere dolusu kardan daha büyük başka bir ikram ne olabilirdi ki. Halen var mı bilmiyorum ama kar kuyularına hala kar basılmaya devam ettiği, karlı pekmez satıcısına, şerbetçilere hala rastlandığına göre o gelenekte devam ediyordur mutlaka.

Karlıpekmezi hiç tatmamış olanlara yağan bu karı değerlendirmesini öneririm. Benim ilk işim bir tabak karlı pekmez yapmak ve yemek oldu. Yapın bir tabak karlı pekmez bir bakın bakalım tadına, nasılmış !!

Afiyet olsun..

Bekir Sıtkı Gürler

10.03.2011

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Önce Tefenni'ye gittim Burdur ilçesiymiş... Yazınızı anneme de okudum. "Tepelerdeki karın üstü temizlenerek altından çıkan bulgur tanesi gibi kar, pekmezle karılırdı. Dondurmaya falan benzemez o lezzet" dedi. Hiç yemedim Karlıpekmez. Ankara'da kızmet olmadı Ege'de de kar yağmıyor! Selamlar yolladım.

gülriz 
 11.03.2011 23:42
Cevap :
Anneniz çok haklı sayın Gülriz hanım, hakikaten başkadır karlıpekmezin tadı. Umarım bir gün tatma imkanı bulabilirsiniz. Teşekkürlerimle.  12.03.2011 13:41
 

Gibi çook geç gelen bu yeni bloğunun bizlere sunduğu tat damaklarımızda kaldı azizim. Yeni bloglara, yeni tatlara... Teke yöresine, bizlere bu doğal lezzeti armağan edenlere ve sana içtenlikli dost selamlarımla...

Ersin Kabaoglu 
 11.03.2011 11:23
Cevap :
Nazik yorumun için çok teşekkür ediyorum sevgili dostum. Umarım tatmış ve tadını beğenmişsindir. Selam ve sevgilerimle  11.03.2011 11:27
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 27
Toplam yorum
: 88
Toplam mesaj
: 37
Ort. okunma sayısı
: 12536
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

1960 Tefenni doğumluyum.Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü 1..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster