Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '06

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Karya Gezisi

Sakin geçen bir ramazanın sonunda, her yıl olduğu gibi eş dost ziyareti, İstanbul yollarında ömür tüketmek yerine, bu bayram ailecek değişiklik yapıp,bayram tatilini İstanbul dışında geçirmeye karar verdik. Araştırmamızda bize ilginç gelen Ege bölgesini dolaşan Karya turuydu.

Heyecanla beklediğimiz ramazanın son cuma günü akşamı valizler hazırlanmış, otobüse bineceğimiz zamanı beklemeye başlamıştık bile.Seneler sonra bir bayram tatilini İstanbul dışında geçirecektik.İstanbul'un kargaşası, trafik çilesi, korna işkencesi, eksoz kokusu,ziyaretler öncesi hazırlık ve gideceğiniz yere ulaşmak için saatler öncesi evden çıkma ve akşam eve yorgun argın dönme derdi bu bayram yoktu.Tatlı hayat denilen bu olmalı,gel keyfim gel.

Tur otobüsünde bizim gibi düşünen insanlarla,çoğunlukla gençler olmak üzere İstanbul'dan hareket ettiğimizde puslu hava bizi biraz endişelendirdi. Körfezi dolaşırken hava biraz soğumuştu. Bursa'yı geçip Balikesir istikametine giderken bastıran yoğun sis, endişelerimi biraz arttırdı. Bayram'da yağış bekleyen meteoroloji haklı mı çıkacaktı.Sis perdesi Manisa'dan İzmir'e giderken kayboldu. Ege bölgesinin tüm güzelliği meydana çıktı.İlk göreceğimiz yer Selçuk ilçesinden 8 km.içerdeki ŞİRİNCE köyü.

Şirince'ye asfalt,biraz virajlı bir dağ yolundan ulaşılıyor.Yol boyunca bütün arazi zeytin ağaçları,bağlar ve meyve ağaçlarıyla kaplı.Tabiat ananın cömert davrandığı çevrede, bütün güzellikleri ve yeşilin tüm tonlarını görmek mümkün.Eski bir Rum köyü olan Şirince mübadele sırasında rumlar tarafından boşaltılmış,yerlerine Yunanistan'dan gelen Türkler yerleştirilmiş. Kurtuluş Savaşı'mızı hatırlıyorsunuz. Dünya Savaşından mağlup çıkan Almanya ve onun yanında savaşa giren Osmanlı İmparatorluğu İttifak devletleri tarafından işgal edilmiş, topraklarımız kan emici yamyamlar tarafından paylaşılmış,bu arada Yunanistan tüm ordusu ve gücüyle Ege'ye çıkmış, bizi yok etmek için geldikleri Ege'de,Ege Denizi'nin soğuk sularında hayallerine veda etmişlerdi.

Köy'ün tarihi yapısı korunmuş.Yollar,evler ve kliseleri olduğu gibi duruyor. Duvarlarında birisi tamamen silinmiş,diğeri kısmen görünen ve sonradan camla korumaya alınan iki adet duvar resmini,aziz isimleriyle abartarak anlatan rehberimizi, bir ara hristiyanlık propagandası yapan misyonere benzettim.Bu eski taş yapılardan yüzlercesi Anadolu'da var.o kadar abartarak anlatmanın gereği yok.Adamlar her fırsatını bulduklarında,okuduğumuz kitaplarda,izlediğimiz flimlerde kiliselerini gösterip propagandalarını yapıyorlar zaten.

Köy'ün asıl geçim kaynağı ülkenin dört bir yanından gelen emekliler açtıkları turistik eşya satan dükkanlarla,hem ekonomiye katkıda bulunuyorlar,hem de emeklilik günlerini huzur dolu bir ortamda geçiriyorlar.Çevrede bol miktarda bulunan zeytinlikler ve bağlardan elde edilen zeytin yağı ve şarap şatışa sunulmuş alıcılarının ilgisini bekliyor.Köy kadınlarının yaptığı acılı tarhana ve dağdan toplanan lezzetli kekikler tadına bakılmak üzere hazır bekliyor.Güzel doğası ve tertemiz havasıyla Şirince Köyü görülmeye değer bir yerimiz.

Karya Gezisi - 2 de görüşmek dileğiyle,Hoşçakalın...

 
Toplam blog
: 34
: 2013
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

1953 Manisa Alaşehir doğumluyum.  Lise mezunu, evli, üniversite mezunu bir çocuk babasıyım. 197..