Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '16

 
Kategori
Spor
 

Kaş ve dalış sporu

Kaş ve dalış sporu
 

Sualtında farklı bir dünya sizi bekliyor.


KAŞ 'A DALMAK ve BİR DALIŞ GÜNÜ HİKAYESİ

Farklı bir dünyayı keşfetmek için dalış sporunu yapmanızı öneririm. Suyun altında ki görsellik sizi dünyevi düşüncelerinizden, sıkıntılarınızda, karmaşıklardan biran olsun uzaklaştıracak farklı bir boyuta taşıyacak belki de kalıcı bir maneviyat bırakacak. Bunu anlamanın en güzel yolu ise bir kez deneme dalışı yapmaktan geçiyor. Bir kez dalmaktan bir şey kaybetmezsiniz ama çok fazla kazanımlar elde edersiniz.

Türkiye mizin yer üstü güzelliklerinin yanında denizaltı güzellikleri bakımından oldukça zengin olduğunu biliyoruz. Klasikleşen dört bir tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz sahillerinde birbirinden farklı yeraltı zenginliklerine sahip dalış noktalarımız var. Dalmak ve güzel tatil yapmak istiyorsanız Kaş ilçesi bu iş için en uygun yerlerden bir tanesidir. Kaş ilçesinde Kaş Camping, pansiyonlar, apartlar ve çok yıldızlı oteller konaklamak için çok uygun fiyatlar sunuyor. Kaş ilçesi oldukça hareketli ve hertürlü ihtiyacınız karşılayabileceğiniz turizm cennetidir.

Dalış sadece bir spor değil aynı zamanda iletişim etkileşim paylaşım ortamıdır, kazanımıdır. Bu durumu sizlerle paylaşmak ve dalış sporunun diğer sporlardan farkı olmadığını farklı bir heyecan ve adrenalin yaşattığını farklı bir bakış açısı anlatmak istiyorum.

Her türlü riske karşıklık tüm önlemlerin alındığı kurallar ile standartlaştırıldığı dalış sporunu herkes yapabilir.

Antalya Kaş ilçemiz dalış sporu açısından dünyada bilinen bir dalış merkezidir. Özellikle yaz aylarında yoğun talep alan Kaş'taki dalış hizmeti veren tekneler hergün onlarca farklı ülkelerden farklı kültürlere sahip insanlara güzel bir gün yaşatıyor. Farklı insanlar aynı olumlu amaç için buradalar.

Kaş Limanı çevresinde bir çok dalış noktası bulunuyor. Yörede ve literatürde bilinen adı ile Fener, Kanyon, Hidayet koyu, Arkeopark, Kovanlı, Oasis, Mavi batığı, Uçak batığı, Likya batığı, Mağaralar, Küçük Çakıl, Caretta bölgesi, Güvercin Ada, Heybeli Ada, Besmi ada, Bayrak Adası, Pina Banko, Onüç Banko, Çapa Banko, Likya Batığı, Fok Mağazarası, Çobanburnu-Tünel, Camel, Sarıot Adası baçlıca dalış noktalarıdır.

Dalış sporu için halk arasında bilinen genel kanı riskli, zor ve yapılması pahalı bir spor gibi gözüküyor. Ülkemizde yeni yeni ilgi odağı olan dalış sporu genç nesil arasında popüler olmaya başladı. Risk ve korku konusunda özellikle ebeveynler aman oğlum aman kızım dikkat et başına birşey gelmesin telkinleri ile bu sporun yapılmaması konusunda muhalefetlerini dile getirirler. Bilmeyenler ve tanımayanlar için böyle tariflenmesi dalış sporuna yeterince destek ve önem verilmemesinden kaynaklanıyor. Dalış sporu doğanın elverdiği ölçüde yapılabiliyor, özveri ve ilgi istiyor. Bütün sporları yapabilen koşan yürüyen yüzen bisiklete binen insanların rahatlıkla yapabileceği bir spordur dalış sporu.

Divection Dalış Merkezi ile Bir Dalış günümüz:  Hazırlıklar bir gün önce günbatımı ile başlar aslında. Dalış turundan gelen teknemiz ve ekip misafirleri iyi dileklerle yolcu ettikten sonra güne aynı tempoda çalışmaya devam ederler. Dalış kıyafet ve ekipmanlarının bir sonraki gün için hazırlanması gerekmektedir. Kıyafetler düzenlenir tek tek tatlı su ile yıkanırlar. Dalış ekipmanları aynı şekilde tatlı su ile yıkanır ve  her bir kişi için ayrı ayrı sepetlere yerleştirilir.  Boşalan dalış tüpleri kompresör ile doldurulur. Ertesi gün için bütün hazırlıklar tamamlanmadan tekneden çıkılmaz. Hazırlıklar bazen gece yarılarına kadar devam eder. Tekne son kez kontrolden geçirilir temizlenir ve geceye veda edilir.

Dalış sabahı tekne kaptanı yardımcı dalış ekibi ve dalış hocaları tekneye gelir son  kontroller görev dağılımları yapılır. Herşey tekrar tekrar kontrol edilir, tüpler, regülatörler, BC'ler ( dalış yeleği) ağırlıklar...

Misafirler yavaş yavaş tekneye gelmeye başlarlar, ilkez gelenlerin yüzündeki acemilik çekingenlik ve havada uçuşan soru işaretlerini rahatça görebilirsiniz. Daha önce deneme (dicovery) dalışı yapanlar ve bu işi sertifikalı - lisanslı olarak yapanlar çok rahat fakat çok heyecanlı olduklarını rahatlıkla gözlemleyebiliyorum.

Sertifikalı  dalıcı ne demek hemen açıklayayım.  Sertifikalı dalıcı olmak sertifikalı eğitmenlerden ve sertifika verme yetkisi olan dalış merkezinden teorik ve pratik eğitimler almalısınız. Ülkemizde dalıcı eğitimleri yaz, kış aylarında 12 ay devamlı sürmektedir, dalabilmeniz için ülkemizde yasal olan ve uluslararası geçerliliği olan CMAS' a bağlı ve ülkemizde yetkili kurum olan Türkiye Sualtı Sporlar Federasyonunun ( TSSF ) onaylı bir sertifika sistemi mevcuttur,

Sertifikalı dalış eğitimlerinin bir sistemi vardır. Dalış sporuna  yeni başlayan kişiler 1* (bir yıldız) dalıcı eğitimi ile başlar, sonrasında dalış sayıları ve deneyimleri arttıkça 2* ( iki yıldız) dalıcı ve 3*  (üç yıldız) dalıcı kurslarına katılarak seviyesini arttırabilir,

Deneme dalışı yapacaklar, teorik eğitim alacaklar, sualtı eğitim dalışı yapacaklar ve  badilerin isimleri dalış tahtasına yazılır. Dalış kurallarına göre sualtına tek olarak girilmiyor. Herkes badi yani çift dalmak zorunluluğu var.  Kimler kimlere eğitim verecek hangi saatte ne yapılacak hepsi önceden bir plan çerçevesinde belirlenir kontrol edilir ve bir dalış günü böylece başlar.

Sertifikalı hocalar eşliğinde ve kontrolünde deneme dalış yapacaklara teorik eğitimleri verildikten sonra yine hoca eşliğinde her bir kursiyerin yanında sertifikalı bir dalış arkadaşı ile su altı eğitimlerine devam edilir.

Kimler eğitim alabilir : 1* Eğitim programına katılmak için yüzme bilmek, en az ilk okul mezunu olmak ve 14 yaşını doldurmuş olmak gerekir. 18 yaşını doldurmamış adaylar için veli izin belgesi alınacaktır  Aletli dalış yapmanızda bir sakınca olmadığına dair bir sağlık bildirim formu tarafınızdan doldurularak ( 18 yaşından küçük adaylarda veli tarafından doldurulacaktır ) eğitim dosyanıza konacaktır. Gerekli hallerde doktor raporu istenebilecektir.

Bu eğitimler CMAS / TSSF  kurallarına göre yapılmaktadır ve Dalgıçlığa giriş programı olarak bilinir. Bu eğitimi başarı ile tamamlayanlar, dalış ile ilgili teorik konularda bilgilenmiş, dalış donanımlarının hepsini uygun kuşanıp çıkarabilen, bunları sualtında doğru olarak kullanıp dalabilen yanında en az 3* dalıcıya veya bir eğitmen ile beraber maksimum 18 metreye  dünyanın her yerinde dalış yapabilen dalıcılardır. Kurs başarı ile tamamlayanlara CMAS / TSSF 1* dalıcı sertifikası verilir..

Dalış günümüzde, dalışı eğitimi alacak kursiyerler ve tecrübeli dalış misafirleri gruplar halinde hazırlıklarını yaparlar. Eğitim alanlar eğitmen eşliğinde  dalış elbisesi, başlık, eldiven, dalış yeleği, dalış tüpü, ağırlıklar, paletler ve maskeyi kontrollü bir şekilde kuşanırlar. Tecrübeli sertifikalı dalgıçlar bütün işlemlerini kendileri yapmak zorundalar. Dalış için tekne platformuna gelen dalgıçların son kontrolleri eğitmenler tarafından yapılır ve suya atlanır. Suya atlayan dalgıç dalışa özgü hareket olan  başına dokunarak her şeyin tamam olduğunu platformdaki eğitmene bildirmek zorunluluğu vardır.  Artık suyun altına dalma zamanı gelmiştir. Yeleklerdeki hava yavaş yavaş boşaltılarak su üstü ile olan bağlantı kesilmiştir ve yeni bir dünya dediğimiz sualtına yolculuk başlar. Kaş bölgesinde sualtında en çok görülmek isteneler listesinde Caretta Kaplumbağalar birinci sırada geliyor, Carettaları ahtapot, müren balığı, orfoz, akya, deniz atı ve deniz bitkilerinin yanı sıra batıklar ve batıklardan dökülen ampholar takip ediyor.

Her dalışta bunları görmenizi kimse garanti edemez fakat sualtının coğrafi yapısı çeşitli balıklar ve en önemlisi dalışa konsantre olduğunuz da ruhunuzun dinlenmesi ve dünya işleri ile bağlantınızın kesilmesi garanti. Dalış kurallarını uyulduğu taktirde sorunsuz risksiz ve keyifli dalışlar sizi bekliyor.

Yeni dalanlar için çekingen başlayan bir gün çok farklı güzel duygularla yeni dostluklarla sona eriyor. Burada kurulan dostluklar dalış sporuna devam edildikçe pekişiyor ve dalış bir sevdaya dönüşüyor.

Sevgiyle doğada doğal kalın

Ali Cantaş

Yaz, 2016

 

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..