Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '12

 
Kategori
Emlak
 

Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan habersiz diplomalı cahiller !..

Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan habersiz diplomalı cahiller !..
 

Net'ten...


Bugün yapılan bir apartman toplantısına katılmak zorunda kaldım...

Mecbur kalmamın en önemli nedeni de yeni bitmiş apartmanımızda, henüz bir yılını tamamladığı halde,ciddi bir yönetim karmaşası yaşandığından dolayı, kiracımın bu konuda benden destek istemesinden kaynaklanıyordu.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da belirtildiği üzre, kiracılar, kat maliki yetkilerine haizdir...Ana demirbaşın onarımı ile ilgili mal sahibini ilgilendiren önemli masraflar sözkonusuysa, ev sahibine bildirmekle yükümlüler.

....

Teras bölgemizde ve bodrum bölümünde yükümlülüklerini yerine getirmeyen müteahit hakkında yasal işlem yapılmasına karar vermiştik....Verdiği sözleri yerine getirmeyen İmam Müteahit, üstüne üstlük apartmandan yasa dışı taleplerde bulunacak kadar da yüzsüzdü..

Bu toplantıda dikkatimi çeken en önemli husus, oturanların çoğu üniversite mezunu aydın (?) kişiler olduğu halde, Kat Mülkiyeti Yasası konusunda çok cahillerdi...Ayrıca kanunu okuma ihtiyacı da hissetmemişlerdi.

Üzüldüm...Kızdım !..

'Okumuş cahillerin' bu ülkeye, diğer 'külli cahiller' kadar  zarar verdiklerine inandım.

Günümüzde, interneti sadece Face'de, Twitter'de, sanal dandik aşk(?)sitelerde CHAT'laşmak olarak algılayanlar, ona buna bulaşarak başı boş gezenler, bilgiye ulaşmak için gerekli olan kitabı bulamasalar bile, ellerinin altında internet gibi bir bilgi hazinesini kullanmaktan acizdiler.

Benim haberim olmadan ana gayrımenkul üzerinde tadilat yaptırmaları ve benden hatırı sayılır bir para istemeleri üzerine bilgilenip müdahil oldum.

Tadilat da gereği gibi yapılmadığından teras kattakilerr aşırı yağışta perişan oluyorlardı.

İlkokul mezunu eski bir vekil köy imamı müteahit olarak sahnedeydi ve yüzlerce üniversite mezunu olan sözde aydını parmağında oynatıyordu...

İmam müteahitin kat maliklerine yutturmaya çalıştığı yasa dışı icraatleri sayayım:

* Teras izalasyonunu sağlıklı yapmamak ve yapmamakta ısrar etmek...

* Sahibi olduğu iki büyük iş merkezini ruhsata aykırı olarak, izinsiz bölmek...Ve bu eylemi yutturma çabası !..

* İş merkezini, izinsiz-ruhsatsız olarak eczane, kafeterya, pastane, oyun salonu gibi amaçlarla kiraya vermek;satmak. vs...

Saatlerce Kat Mülkiyeti yasasının ilgili maddelerini anlatmaya çalıştım.Okuma-yazması olmayan bir kat maliki teyze beni anlıyordu ve destek oluyordu..Diğer 11 kat maliki ise:

-Boş ver hocam; kısa keselim !..İşimiz var!.. (Eczacı )

-Haci mütahit iyidir hocam..kafana takma !..(Öğretmen)   (Sorun, sadece benim sorunum sanki !..)

- Hocam, yasaları uygulasak, ohhhhoooo işimiz var !..Keh keehh !..(Önemli bir kurumun KOÇ'u )

- Ben tükkanları bölmüş isem kime ne gardaşim ?..Beğenmeyen virsin mahgemeyee !..ohoooo mahgeme neyim beş yıl sürer...Beş yıl da Temiyiz Mahgemesi..Ölme eşşeeeem yaz gelsin !.(İmam müteahit )   (Adam hukukun -guguk olduğunu diplomalılardan iyi biliyor..Yüzsüz ve pişkin ) )

- Yasa dışı hiç bir eyleminizi onaylamam...İşte yasanın kitabı, alın okuyun!..gerekirse yasal hakkımızı kullanırız.(Ben)

- Ayol, işimiz var..Burada kavga izleyecek zamanım yok vallahi..haydi imzalayak ve gidek !..(Bankacı )

- Yahu!..Mesut Hoca yasa dışı işlem var diyor...Hepimizin çıkarı sözkonusu!..Boru mu bu !.. (Emekli )

- Boşverin laga-lugayı..KOÇ gibi bir yönetimiz var..yeniden seçek..Her işi o halletsin..Bize ne !..(Müdür )

.........

Problemleri çözemeyen;sorun yumağı oluşturan; iş bitirici (?) ilkokul mezunu işadamı,eski yönetici oy çokluğuyla tekrar yönetici seçiliyor...(Adam,iyi kulis yapmış...Tam bu işin KOÇ'u ..)

Sırayla imzalayıp kaçanlardan bir kısmının futbol izlemeye;bazı bayanların konken partisine gitmek için acele ettiklerini öğreniyorum ...

*** İmamın dükkanlarında eczane, lokanta, oyun salonu gibi yerler açmasına; tadilat için de müteahite yeniden (Binlerce ).....    tl verilmesine oy çokluğuyla karar veriyorlar.

(Arkadan kabakçı geliyor..Farkında değiller...Yakında ağlamaya başlarlar )

.....

Alınan tüm kararların yasa dışı olduğuna inanarak, karar defterine muhalefet şerhimi düşüyorum.(Özet)

'' Ek'teki İlgili yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak icraatleri olduğu halde, yönetim görevine yeniden seçilen .... ....isimli kişinin yöneticiliğini onaylamıyorum...Müteahhit kat maliki.... ....'nin, işyerlerinde eyleme geçirmek istediği, hukuk dışı işletme icraat taleplerini de  onaylamıyorum...''

Yanımda hazır getirdiğim ve konuyla birebir örtüşen yasa maddelerini de Karar Defterindeki imzamın olduğu, cümlelerimin yanına yapıştırıyorum...

Apışıp kalanlar oluyor!..İdrak sorunu oluşuyor :)

İçimden bir ses :

' Milletler lâyık olduğu biçimde yönetilirler...'  diyor !..

.........

İşte yasa:

....

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu:

MADDE 24 - Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza lâboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

....
Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalâthane, boyahane, basımevi, dükkân, galeri veçarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.
 Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.

..............

Tavan taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde onarım, komşuların izni alınarak yapılacaktır.
Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat,onarım, değişik dış badana veya boya yaptıramayacak.
Özetle, artık isteyenin balkonlarını istediği renge boyama devri kapandı.

........................

HERKES YÖNETİCİSİNİ BİLECEK:


Yöneticinin adı soyadı ile iş ve ev adresinin ana gayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılacak.Bunu yapmayan binalarda 50 ile 250 YTL arasında para cezası verilecek.

.............

Böylece, yasalara uygun bir işlem yaptığımı, danıştığım avukat öğrencilerim de onaylıyorlar ve ekliyorlar:

-Bu cahiller yüzünden adliyeler, davalarla şişti!..Biz adam olmayız hocam; şimdi,oradaki tüm diplomalı;diplomasız cahiller sizi düşman ilân edecekler !..

-Olsun!..Vicdanım rahat !..KOÇ gibi bir adam seçtiler..Yüz on kilo gelir !..

-KOÇ mübarek hayvandır hocam; günahını almayalım !.. :))

-Doğru...KOÇ masum...Bu adam Apartman KOÇ'u..Önemli  işbitirici uzman !...:))

-Aahh  hocam  Aziz Nesin nereden geldi şimdi aklıma !   :))

-Benim de aklıma merhum Uğur Mumcu geldi..Toplumu uyaran adamı nasıl da yok etti kitapsızlar !..

-Biz ne zaman adam oluruz acep ?..

*********************************************

Not: Böylece, Kat Mülkiyeti ile ilgili yeni bir yazı dizimiz başlamış oluyooooor :)

Benzeri konulardasorusu olan okurlarımıza,dilim döndükçe  bilgi vermeye hazırım...Saygılarımla...

( Öğretim Görevlisi...Mesut Selek )

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..