Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kayın ağacı olmak

Kayın ağacı olmak
 

Ağaçların soluduğumuz hava, üzerinde yaşadığımız toprak ve besin kaynaklarımızın teminin de yaşamımız için vazgeçilmez olduğunu hepimiz biliriz. Ama yeni okuduğum kısacık bir bilgi beni çok etkiledi. Tek bir kayın ağacı bile öyle büyük bir güce sahip ki... Kökleriyle toprağa tutunmuş, sadece duruşuyla yaşama tutunan kayın ağacının yanında duyularını kullanabilen her türlü hareket olanağına sahip insanoğlu neler yapabilir değimli.

Kayın ağacı neler yapabiliyor?

- Bir kayın ağacı saatte 1.5 kilogram oksijen üretiyor.

- 100 yaşındaki bir kayın ağacı saatte yaklaşık 40 kişinin çıkardığı 2.35 kilogram karbondioksiti tüketiyor.

- 100 metrekare alanda yer alan 25 metre boyunda ve 100 yaş civarındaki bir kayın ağacı, kökleri ve kılcal damarları aracılığıyla yılda 30 bin litre su çekiyor ve verimli toprağın akmasını önlüyor.

- Kayın ağacı bir yıl içinde 7 kg toz 300 kilogram zehiri emiyor ve dışarı süzüyor.

- Avrupa kayını (Fagus silvatica)nin tohumlarindan elde edilen yag, yemek yagi olarak margarin endüstrisinde kullanilir. Kayin katraninin distilasyonundan antiseptik olarak kullanilan kreozot elde edilir. Bu da distan romatizma ve deri hastaliklarina karsi kullanilir. Kabuklarinin suda kaynatilmasiyla elde edilen su yüz lekeleri ve çilleri giderir.

Doğal olarak bu güzel ve yararlı ağaçların büyümesi için çok uzun yıllara gereksinim var. Ülkemiz de sıkça çıkan yangınları düşünürsek, yenilerini büyütmeye yetişmekten çok neredeyse yakılanları önlemeye çalışmak bile bir başarı.

Yeni fidanlar da dikelim, koruyucu önlemler için çalışalım ama en önemlisi insan olarak yapabileceklerimizin de farkında olalım. Kendimizi geliştirelim, yeteneklerimizin farkında olalım, elimizin uzandığı yararlı olacağımıza inandığımız her şeyi yapmaya çalışalım.

Kayın ağacı gibi olalım…

Sevgilerimle

Kaynaklar
http://www.kadinsan.com/bitkilerle_tedavi/haberdetay/Kayın-Ağacı_308_.html
http://www.ogm.gov.tr/sincap/bilgi/bilgi5.htm
http://www.yeniaktuel.com.tr/hft-21000607-125, 110@2100.html%20-%2012k%20-

Resim kaynak
http://www.krynica.iap.pl/img/users/1210074/umkrynica/images/turystyka/sciezka_26.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..