Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

06 Mart '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kefir ve merak ettikleriniz

Kefir ve merak ettikleriniz
 

kefir


Aranızda her gün/her hafta kefir içenleriniz, kefiri alışkanlık haline getirenleriniz var mı? Efendim? Duyamıyorum.

Maalesef bu sayı oldukça az. Pek çoğumuzda kefir tüketme alışkanlığı yok.

Kefiri düzenli tüketenler yakın zamana kadar çok daha az sayıdaydı. Çünkü her yerde ve kolayca bulunamıyordu. Ama şimdi marketlerin raflarında kefiri kolayca bulur hale geldik. Pek çok firma, bize kefiri tüketme imkânını sundu.

Her ne kadar kefiri kolayca buluyor olsak da; halen kefire olan ilgi ve değeri veremediğimizi düşünüyorum.

Bu yazıda kefirin besin değeri, sağlık açısından etkileri, tüketimi hakkında merak edilenler ve dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde önemle duracağım.

Kefir nedir? Nereden gelmiştir?

Kefir Kafkas kökenli, farklı lezzette, köpüklü bir süt ürünüdür. Kefir, kefir taneleri veya kültürü ile elde edilmektedir. Kefir taneleri; fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde; beyaz-sarı renkte; patlamış mısır veya mercan görünümünde; yumuşak ve jelatinöz yapıdadır.

Kefirin farkı ve özellikleri nelerdir?

Kefiri diğer fermente süt ürünlerinden ayıran özellik; bakteri ve maya içeren kefir tanelerinden yapılıyor olmasıdır.

Kefir; yararlı bakteri ve mayaların yanısıra çeşitli vitaminler, mineraller ve elzem aminoasitler yönünden de zengindir.

Kefirde bol miktarda Triptofan, Ca, Mg, B vitaminleri bulunmaktadır.

Kefirin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Kefirin sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Başlıcalar:

§ Sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

§ Sindirim Sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

Yapılan çalışmalar; probiyotiklerin gastrointestinal hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.

§ Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.

Kefir bir probiyotiktir. Yani kefir, vücudu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığınızı güçlendiren, bağırsaklar için yararlı mikroorganizmalar içerir.

§ Kanser oluşumu üzerinde olumlu etkileri vardır.

Yapılan çalışmalar; Kefirin anti-tümör aktivitesi belirtilmiştir.

Kefirin düzenli tüketimi ile:

1) Bağırsak hastalıklarında hafifleme

2) Bağırsak hareketlerinde artma

3) Şişkinlikte azaltma

4) Yani daha sağlıklı bir sindirim sistemi söz konusu olacaktır.

Laktoz intoleransı olan kişiler kefiri tüketebilirler mi?

Evet; rahatlıkla tüketebilirler. Kefir, Laktoz intoleransı olan bireylerde yoğurda bir alternatif olarak önerilebilir.

Laktoz intoleransı; laktaz enzimi yetersizliği nedeniyle laktozun sindirilememesi sonucu

karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi gastrointestinal semptomların görülmesidir.

Kefir nasıl hazırlanır?

UHT sütün 20 ° C - 25 ° C civarı sıcaklıkta olması sağlanır (Oda ısısında).
Sütün %5 i kadar büyüklükte kefir tanesiyle mayalandırılır.
Fermentasyon (Mayalanma) işlemi gerçekleşir (18-24 saat, 20 ° C-25 °C)
Elekle taneler ayrılır.
4 ° C’ye soğutulur.
4 ° C’de saklanmalıdır (Buzdolabında muhafaza edilmelidir).

Kefir hangi süt ile üretilebilir?

İnek, keçi, koyun, hindistan cevizi, pirinç ve soya sütleriyle yapılabilir.

Kullanılan sütler her çeşit süt olabilir. Yani yğlı, yağsız, UHT, pastörize gibi.

Kefiri herkes tüketebilir mi?

Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaşta insan tüketebilir.

Örneğin; Prematüre bebekler (Düşük kiloda doğan bebekler), çocuklar, gebe ve emzikliler, yaşlılar, hastalar, Laktoz intöleransı problemi olan kişiler gibi.

Kefir miktar olarak ne kadar tüketilmelidir?

Bir kişi ne kadar yoğurt yiyebiliyorsa, o miktarda kefiri de tüketebilir.

İlk başlangıçta 1 çay bardağı ile başlayıp, daha sonra miktarı gittikçe arttırılarak tüketilebilinir.

Kefiri alışkanlık haline getiriniz.

Kefir tüketimlerimiz oldukça yetersiz. Kefirin sağlık üzerindeki tüm olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak; kefir tüketme alışkanlığımızı yaygınlaştırmamız gerektiğini düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..