Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '17

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

KEİ 2. Uluslararası Tarım Bakanları Toplantısı

KEİ 2. Uluslararası Tarım Bakanları Toplantısı
 

“Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar bu amaca yayılmayı kolaylaştıracaktır.”

Atatürk    

Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir.

Shelley

Önce ‘toplantı” sözcüğü ile ilgili kısa bilgi sunmak gerekirse; birden çok kişinin bir sorun, olay ya da olgu üzerinde görüşme yapmak amacıyla bir araya gelmelerine “toplantı” denir.

Sözlükte “toplantı” ne demek? Onu da aktarayım: 1.Birden çok kimsenin türlü amaçlarla bir araya gelmesi. 2.Bir gündem üzerinde görüşmek amacıyla ilgililerin katılmasıyla yapılan birleşim… Toplantının değişik adlarla anılan türleri bulunmaktadır.

16-17 Mayıs 2017 günlerinde İstanbul Conrad Otel’de KEİ 2. Uluslar arası Tarım Bakanları Toplantısı düzenlendi. Aldığım davet üzerine katıldım. İzlenimlerimi aktarmaya çalışacağım. 

Programa göre; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş konuşmasında: "Türkiye olarak küresel anlamda gıda güvenliğinin sağlanması adına çeşitli alanlarda ve düzeylerde katkılarımızı sürdürmekte olduğumuzu bildirmek ve elde ettiğimiz deneyimleri KEİ üyesi ülkeler ile her zaman paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim." diyerek düşüncesini belirtti.

Daniş, 25 Haziran 1992 tarihinde Türkiye'nin önderliğinde kurulan KEİ Örgütü'nün bu yıl kuruluşunun 25. yılının kutlandığına dikkati çekerek, söz konusu kuruluşun tarım ve tarımsal sanayi çalışma grubu ülke koordinatörlüğü görevinin 2 yıllık süreyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüleceğini, aynı zamanda 2017 yılından itibaren 6 ay süreyle KEİ’nin dönem başkanlığı görevinin Türkiye tarafından üstlenileceğini kaydetti.

Toplantının, KEİ örgütü üyeleri arasında ticaretin ve üretimin artırılması, iş birliğinin güçlendirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ve Kültür Balıkçılığının Geleceği" temasıyla düzenleneceğini belirten Daniş, dünya gündeminde de yer alan 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminin bertaraf edilmesinin ardından Bakanlığın bu saldırının olası etkilerini yok etmek adına uluslararası arenada Türkiye'nin tarım sektörünün etkinliğini artırma kararı aldığını bildirdi.

Mehmet Daniş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in himayelerinde tarım alanında faaliyet gösteren sektör paydaşlarının katkılarıyla Gürcistan, İran ve Ukrayna ile tarım İş Forumları gerçekleştirildiğine dikkati çekerek 31 Ocak'ta Türkiye-Çekya, şubatta da Türkiye Azerbaycan Tarım İş Forumu düzenleneceğini belirtti. Daniş, KEİ üye ülkeleri ile iş birliğine hazır olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye olarak küresel anlamda gıda güvenliğinin sağlanması adına çeşitli alanlarda ve düzeylerde katkılarımızı sürdürmekte olduğumuzu bildirmek ve elde ettiğimiz deneyimleri KEİ üyesi ülkeler ile her zaman paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. KEİ ülkeleri arasında önemli bir konu da balıkçılık. Balıkçılık ve su ürünleri sektörü artan nüfus ve çevresel sorunlar nedeniyle giderek olumsuz yönde etkilenmektedir. Kontrollü ve planlı bir üretim yöntemi olan su ürünleri yetiştiriciliği; artan üretim talebinin karşılanması, yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliğinin gelecekteki temini, fiyat istikrarı ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle sürdürülebilirlik, gıda fiyatlarında istikrarın sağlanması ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi konuların bölgesel anlamda stratejik öneme sahip KEİ platformunda ele alınması oldukça önemlidir."

KEİ Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Alexander Prishchepov da tarım ve tarımsal sanayinin, KEİ içerisinde başlıca iş birliği alanları arasında bulunduğunu dile getirerek, bu alanda gıda güvenliği konusunda üye ülkelerdeki kurumlar ve akredite laboratuarları arasında iş birliğinin yürütüldüğünü söyledi. Prishchepov, şimdiye kadar KEİ kapsamında 6 üye devletin tarım alanında 2 projesine destek sağlandığını, KEİ Parlamenter Meclisinin de tarım ile ilgili konuları ele aldığını ve ilgili birimlere gıda güvenliği, genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanılması ve balıkçılık ile ilgili raporlar ile tavsiyeler ilettiğini kaydetti.

KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği) Örgütü 2. Tarım Bakanları toplantısına, üye ülkeler olan Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Yunanistan’ın tarım bakanlarının yanı sıra birçok uluslararası kuruluş temsilcileri ve gözlemci statüsünde yer alan ülkelerin üst düzey temsilcilerinin de katılımları olduğu gözlendi.

KEİ üye ülkeleri yerel ürünler ve el sanatları sergisinin açılışı yapıldı. Görevliler,  bilgi aktarımında bulundular.

Taslak gündemin tartışılması ve ortak deklarasyonun (bildirge) değerlendirilmesi Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlıyönetiminde ele alındı. Daha çok Rusya ve Türkiye delegeleri önemli oranda katkıda bulundular. Özellikle ülkemizi temsil için başarıyla görevini yürüten Uluslar arası Kuruluşlar Daire Başkanı Ahmet Volkan Güngören, takdire değer görüldü! Bir ara Genel Müdür Ali Recep Nazlı’yı kutladım!Bingöllü olduğunu öğrenince 'Bingöl Çobanları' dediğimde ‘Kemalettin Kamu’ yanıtını aldım!

***

Türkiye'nin dönem başkanlığı kapsamında düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Tarım Bakanları 2. Toplantısı’na ikinci gün katılarak bir konuşma yapan Bakan Faruk Çelik, "Dünyada üretilen gıdanın üçte biri, 1,3 milyar ton israf ediliyor" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Karadeniz bölgesinin siyasi ve ekonomik krizlerin yanı sıra küresel terör ve göç gibi insani krizlerin de yoğun olarak yaşandığı bir süreçten geçtiğine işaret eden Çelik, küresel boyutları da bulunan bu sorunların çözümü için ortak hareket etmek gerektiğini dile getirdi. Sonrasında ikili görüşmeler yaptı.

***

Sosyal program çerçevesinde gemiyle müzikli Boğaz turu gerçekleşti. Polonya Büyükelçisi Maciej Lang ile aynı masada oturduk. Özellikle Boğaz’ın güzelliklerinden söz ederek tarım ve hayvancılığın sorunlarına koşut büyük kentlere göç olgusunu da konuştuk.

Sait Halim Paşa Yalısı’nda müzik eşliğinde ön gösterim kabul töreni yapıldı. Eşsiz tarihi güzelliklere sahip konak incelendi. Bu sırada Bulgaristan Ticari Konsolosu Toşko Tomov, Tarım Bakanlığından Salih Doğan ile tanışma fırsatımız oldu.

(Yeri gelmişkenSait Halim Paşa Yalısıhakkında bilgi sunayım:  Adını, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu ve eski Osmanlı Sadrazamı Sait Halim Paşa'dan alan yalı 19. yüzyılın son çeyreğinde Yeniköy'de inşa edilmiştir.

Sait Halim Paşa Yalısı’nın tespit edilen ilk sahipleri Düzoğulları ailesidir. Bilindiği kadarıyla Düzoğullarından kalan yalıyı Aristarhis Ailesi tamamen yıktırmış ve tahmini 1863 yılında yeniden inşa ettirmiştir. Yalı, 1876 yılında Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu Prens Abdülhalim Paşa’nın mülkiyetine geçmiştir. Ancak o dönemde yalının harap halde olması ve istenilen büyüklükte olmaması nedeni ile Çanakkaleli mimar-kalfa Petraki Adamandidis’e bugünkü biçimiyle yeniden yaptırılmıştır. Abdülhalim Paşa’nın 1890 yılında vefatı ile yalı Paşa’nın dokuz evladına kalmıştır. Sait Halim Paşa, kardeşlerine ait hisseleri satın alarak 1894 yılında yalının tamamına sahip olmuştur. Paşa'nın ölümünden sonra ise yalı varislerine kalmıştır.

Sait Halim Paşa Yalısı 1968’de Turizm Bankası’na satılmış ve bir müddet sadece yabancıların girebildiği kumarhane olarak kullanılmıştır. 1974 yılında tadilattan geçen yalının, asıl büyük renovasyonu 1980-1984 yıllarında, Turizm Bankası tarafından TAÇ (Türkiye Anıt ve Çevre Koruma) Vakfı’na yaptırılarak gerçekleşmiştir. 1989’da T.C. Turizm Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası’na dönüştürülünce Sait Halim Paşa Yalısı’nın sahibi Türkiye Kalkınma Bankası olmuştur. Bu dönemde yalının bahçesi yaz aylarında restoran olarak işletilmiş, odalarının bir bölümü müze olarak düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra Başbakanlık yazlık konutu olarak da kullanılmış ve zaman zaman resmi toplantılar burada yapılmıştır. 1995 yılında, Başbakanlık resmi konuk evi olarak kullanıldığı sırada yangın geçirmiştir. Yangın sonrası başlatılan yenileme 2002 yılında tamamlanmıştır. Prof. Dr. Doğan Kuban başkanlığında, yedi danışmanın denetiminde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında yapı, yangından önceki haline göre değil de inşa edildiği 1860’lı yıllardaki haline göre restore edilmiş, 2005 yılında 49 yıllığına üst kullanım hakkı özel sektöre devredilmiştir.

Sait Halim Paşa Yalısı günümüzde düğün, toplantı ve davetlerin vazgeçilmez adreslerinden biri olmuştur.)

***

Dönüşte Daire Başkanı Ahmet Volkan Güngören, aracına davet etti. İnceliğine teşekkür ettim! Tanışma fırsatı bulduğumuz Güngören ve çalışma arkadaşları Bakanlık Müşaviri Ali Aybey, Avrupa Birliği Uzmanı Selda Türkoğlu Coşkun ile araçta yol boyu süren söyleşimiz sonrasında vedalaştık.

Organizesi başarılı gerçekleşen iki günlük toplantı, gerisinde güzel anılar bırakarak katılanları mutlu etti.           

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..