Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '13

 
Kategori
Dilbilim
 

Kelimeler ile içinde barındırdıkları sesler

Dünya üzerinde bulunan dillerin çeşitliliği her zaman  insanlar için bir merak duygusu uyandırmıştır. Bu kadar çok dilin nasıl oluştuğu, aralarında akrabalık bağı bulunup bulunmadığı insanın aklını kurcalayan sorulardan bir kaçını oluşturmaktadır. Bilimsel çalışmalar ile incelenen bu konularda bir çok bilim adamı, akademisyen makaleler yazmış bazı görüşler ortaya koymuştur. Bizim burada asıl üzerinde duracağımız konu kelimeler ile onları oluşturan sesler arasında bir bağın olup olmadığı konusu ve bu seslerin acaba rastgele mi oluşmuş olabileceği konusudur. 

İnsan doğası gereği aciz, bazı şeylerden yoksundur. Yaratıcı insana hayatta kalabilmek yaşamını idame ettirebilmek için, akıl denilen hiç bir varlığa nasip olmamış bir yetiyi vermiştir. İnsan yaratılan bir varlık dedik işte bu yüzden bazı şeylere ihtiyaç duymuştur ve her zaman duyacaktır. Bazı şeyleri ne olurs aolsun kendisi yapamayacaktır çünkü insan, yaratılmış bir varlıktır. İşte tam burada yaratıcı doğal olarak yarattığı insanın bu eksik yönlerini bildiği için kendisi bir takım şeyler vermiş olacaktır. Bunu şuanda içinde bulunduğumuz konum ile bakarsak görebiliriz. Mesela akıl denilen bir enerjiye sahipiz, yaratıcı bize böyle birşeyi vermeseydi biz hiçbir şeyi kendi irademizle yapamıyacaktık ve hayvanlardan da bir farkımız kalmayacaktı. İşte tam burada asıl konumuza gelecek olursa sözcükler ve seslerde böyledir. İnsanların birbirleri arasında anlaşmasını sağlayan ve devamlılık, süreklilik için çok büyük bir önem arz eden sesler yaratıcı tarafından belli bir ölçüde insana verilmiştir. Belli bir ölçüde dedik çünkü, insanda buluna akıl ve düşünce gücü sayesinde sözcükler ve sesler genişlemiş ve şuanki şeklini almıştır.

Eşyaların isimleri,sözcükler yani sesler Kur'an-ı Kerim'de de ayetler ile açıklanmıştır. Bakara suresi nde geçen şu ayette;  'Allah Adem'e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek, '' Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin dedi''. Buradan da haraketle Allah yarattığı varlığa o aciz varlığa elzem olan bazı şeyleri vermiş yine verdiği akıl ile bunları geliştirmesini beklemiştir.

İnsan başı boş bırakılmayan bir varlıktır. Her zaman her yerde sınanmaktadır her zaman bir kul olarak aciz olduğunu göstermiştir, işte bu yüzden insana verilen sözcükler ve kelimelerde tesadüf olarak açıklanamaz...

 
Toplam blog
: 9
: 1349
Kayıt tarihi
: 08.12.12
 
 

Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatı mezunuyum. 2.Dünya Savaşı konusunda araştırma yap..