Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '15

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Kendi yağı ile kavrulan şehir: " Bartın"

Kendi yağı ile kavrulan şehir: " Bartın"
 

Bartın ırmağı ve motorları


 

 

 

 

         Bartın’ın tel kırma sanatı, dillere destan. Mevcut Belediye Bahçesi, yeni düzenleme ile tarihi bir kisveye dönüştü. Asılan ışıklı panolarla burada hem tarih öğretiliyor hem de sanat. İşte bu bahçedeki Halk Sanatları Derneği’nin binası, kullanım için Belediyece derneğe verilmiş. Burada toplanan halkın emekleri, satılarak emek sahiplerine geri dönüyor. İşsiz hanımlara iş kapısı aynı zamanda. Tel kırmaların en muhteşemleri sergileniyor. O günkü nöbetçi sanatkar Hatice Kaşkaş ile konuştuk. Belediyeye teşekkür ediyor bu yeri kendilerine verdikleri için. Fuarlarda bile kapış kapış gitmişti bu tel kırma mamulleri..

.

   BARTIN BELEDİYESİ BAŞKAN YARDIMCILARINDAN HÜSEYİN ÇETİN, " BÜTÜN BU ÖDÜLLER BENİM" DERCESİNE ODASINDAKİ ÖDÜLLERİ GÖSTERİYOR. HAREKETLİ VE HIZLI İŞ GÖRMESİ BAKIMINDAN İŞ BİTİRİR BİR HÜVİYETİ OLDUĞU İÇİN, SEVİLİYOR. SEMPATİKLİĞİ DE CABASI.    

 

         Bahçede Bartın’ın ilk yılları, tarihi  panolarda sergileniyor. Bunlara baktıkça, bir  şehri, tarihin aralığından seyrediyorsunuz. Bir belediye her yerde park yapar amma, tarihini sergilemek hatıra gelmez. İşte  Bartın Belediyesini, bu kimlikle kutlamak şazım.

         Oradan Asma Mahallesine giden köprü başındaki çay bahçesine gittim. Eskiden burası mezbelelikti. Eşeği bağlasan durmazdı. Bir yanı ırmağa bakan uçurumdu. Şimdi köşk kondurulmuş buraya.

        Parkta oturma gurupları, çayhaneler,  istirahat yerleri bölüm bölüm ayrılmış. Burayı ihya eden Güngörür ailesi, ailecek bu bahçede çalışıyor. Her seferinde yeni eklentiler yapıyorlar bahçeye.

         Belediyede sıkı  bir faaliyetler zinciri, peş peşe birbirine ekleniyor. Herkes meşgul. Herkes dolu dolu. Başkan Yardımcıları da öyle. Dopdolu. İşlerinde en sempatiği de  Hüseyin Çetin. Odasında ödüller köşesi var. Bu işlere o bakıyor. Odası vızır vızır çalışıyor ve iş üretiyor. Başkanlarından aşağı kalmıyorlar.

Bartın bir atılım içinde. Bunun halka halkaları birleşip, uzun ve mutlu zincirler oluşturuyor. Şehir bir sanat evi gibi imar ediliyor ve değerleri ortaya çıkarılıyor. Ve çabalar, halkın gözünden kaçmıyor.,

         Velhasıl, Bartın, kendi yağı ile kavruluyor. Başkanları yetiyor şehre. Ona ebedi başkan diyorlar. O partiden olmayanlar,, partiye değil, şahsa oy verdikleri için, daima açık farkla kazanıyor başkanlığı Cemal Akın. Onun için en uzun soluklu başkan o olacak diye de genel kanaat hakim şehirde ve çevrelerde.

 BARTIN EL SANATLARI DERNEĞİNİN ÜYESİ KAŞKAŞ, YETENEKLİ BİR TEL KIRMACISI

BARTININ ASMA KÖPRÜSÜ BAŞINDAKİ BU YER, ESKİDEN ÇÖPLÜKTÜ. BİR YANI DEREYE BAKARDI.. EŞEK BAĞLASANIZ DURMAZDI.

BU KAFEYİ, ÖZVERİ İLE GÜNGÖRÜR AİLESİ İŞLETİYOR.

BARTININ BELEDİYE PARKI, NAMINA YARAŞIR BİR RESSTORASYONDAN GEÇEREEK  AÇILDI. TARİHİ BARAATIN MEKANLARI, IŞIKLI FOTOĞRAF PANOLARAI İLE TANITILDI. BİR SANAT EVİ GİBİ BAHÇEDEN, BARTIANIN MAZİSİ FİLM ŞERİDİ GİBİ İZLEYENLERİ MEST EDİYOR.

ESKİLERE DAYANAN BİR MAZİNİN KIVRIMLARI ARASINDA GEZİNMEK, İNSANA HUŞU VERİYOR.

1937 YILININ OTOMOBİLLERİ İLE BARTIN. TARİHİ ATMOSFER, HER PANODA SOLUK ALIYOR.

O  YILLARDA, TÜRKİYEDE BÖYLESİ BİR HÜKÜMET KONAĞO YOKTU. ZELZELE SONRASI,  GÖRÜLEN  LUZUM ÜZERİNE YIKILDI GİTTİ. BARTINLILARIN BİR HİCRAN YARASIDIR BU HÜKÜMET KONAĞININ YİTMİŞLİĞİ

BARTINDA SIRAYA  ÇIKAN MİLLİ  KIYAFETLİ BARTIN KIZLARI...BİRLİKTE ŞARKI SÖYLER, HOŞCA VAKİT GEÇİRİRLERDİ. HER KIZIN EVİNİN DUVARINDA UT ASILIYDI. HERKES UT ÇALMASINI BİLİRDİ. MANİLER SÖYLENİR, KENDİ ARALARINDA DA PARTİLER KURULUP EĞLENİRLERDİ. ŞİMDİ MAZİ OLDU.

BANDOSUZ ŞEHİR OLUR MU?

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..