Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '09

 
Kategori
Basketbol
 

Keşke Hidayet'in Yerine Nuri Oynasaydı

Keşke Hidayet'in Yerine Nuri Oynasaydı
 

İspanya son yılların en başarılı takımı


Polonya’da yapılan şampiyonada milli takım son maçlarını büyük üzüntüyle kapattık. Açıkçası gelecekten de pek ümitli değilim. Neden mi?

En büyük açığımız çalıştırıcı kısmında. Tıpkı futbol takımımız gibi basketbol takımımızda da oyuncu seçimlerinin adil olmadığını düşünüyorum. Uzaktan görüldüğü gibi Tanjevic ile Mehmet Okur arasında bir sorun var. Tabi burada Mehmet Okur’un Tanjevic’in sistemine uymadığını söyleyip geçeriz. İnanan olursa! NBA takımları içinde sistemden asla taviz vermeyen Utah Jazz’da ilk beş oynamayı başaran ve disipliniyle ünlü Jerry Sloan’ın övgüsünü kazanan Mehmet Okur’u beğenmeyen Tanjevic.

Tanjevic uzun tercihlerini çalıştırdığı takım Fenerbahçe’nin uzunlarından yana kullandı. Açıkçası Ömer Aşık ve Semih’i otoriteler o kadar çok övüyorlardı ki bu oyuncuları ahım şahım oyuncular sandım. Oğuz’u da bu şampiyonada gördüm. Kusura bakmasınlar ama Fenerbahçe’nin neden pota altından Kaya Peker’e teslim olduğunu çok net anladım. Tabi Tanjevic’in uzunlarını tek başına dağıtan Kaya Peker’in neden milli takıma alınmadığını sorgulamayın. Sisteme uymamış olabilir!

Yiğidi öldürelim hakkını yemeyelim Tanjevic kendi kurduğu takımına çok iyi basketbol oynattı. Uzunlar Yunanistan maçına kadar sırıtmadılar. Tabi ekstra katkı yapan Ersan İlyasova milli takıma heyecan kattı ve Tanjevic’i rahatlattı. Hidayet’in takıma ağabeylik yapması ve özgüven vermesi şampiyona ortalarına doğru Ersan’ın takıma yaptığı katkıyı azaltmaya başladı. Bazı oyuncuların özgüvenleri o kadar çok artmış ki topu alan kendini Michael Jordan sanmaya başladı. Basketbolda iyi gün kötü gün olayı çok vardır. Bir basketbolcu maça iyi başlamışsa devamını iyi getirir. Diğerlerinin yapacağı eli sıcak arkadaşlarını topla buluşturmaktır. Her oyuncu topu kendi kullanmaya çalışırsa bundan başarısızlık çıkar. Savunma için bu kadar çok çalışan Tanjevic keşke hücum için tercihleri dikkatli kullandırsaydı. Bazı oyuncularla ilgili olarak aklımda neler kalmış:

Oğuz: Oğuz kritik anlarda neden üçlük atmaya çalıştı anlayamadım. Topun değerli olduğu Slovenya ve Yunanistan maçlarında pota altı yerine dışardan atmaya çalıştı doğal olarak kaçırdı. Sanırım ilk üçlüğünü son maçta Rusya’ya attı. Üçlük yerine özellikle Yunanistan maçında pota altında savaşsa daha iyi olacaktı.

Ömer Aşık: Kendisi için yazarların çoğu NBA’e gitmesine kesin gözle bakıyorlar ama bu faul atışlarıyla çok zor. Savunmada Yunanistan maçında çok pasif gördüm ki zaten orta mesafe atışları ile faul atışları yok. Atarsa pota dibinden atabiliyor. Yıllarca Shaquille O’Neal ile dalga geçtik. Fakat Shaq bile % 40’ın altına düşmedi. Hatta bazı maçlarda 16’da 16 bile yaptı. % 20 ile attığı Yunanistan maçında % 30 atsa madalyamız olacaktı. Bir de zıplamadan nasıl savunma ribuantı almaya çalıştığını çözemedim.

Semih: Aklımda hep faul yaptıktan sonra tuhaf tuhaf sağa sola bakmasıyla kaldı. NBA’e gideceği söyleniyor ama yeterli görmüyorum. Semih yerine daha iyi oyuncularımız var.

Kerem Tunçeri: Yıllar önce oyuna sayı olarak katkısı yoktu ve ağır eleştiriler vardı. Aşırı özgüven gelmiş. Bayağı cesurdu ama bazen abarttığı oluyordu.

Ömer Onan: Kritik anlarda bol bol şut attı hepsini kaçırdı. Yılmadı tekrar tekrar attı onları da kaçırdı. Beni televizyon başında sinirden delirtti. Arkadaşlarına pas vermek gibi kötü huyları yok. Varsa yoksa kendisi atacak. Üstelik tüm turnuvanın sorumluluğunu Yunanistan maçındaki hakeme atarak üstümüzden yükü attığımız o pozisyonda Ersan’ın çeldiği top Ömer’in üstüne doğru geliyordu. Ömer topu almak yerine ileriye depar atınca topu kaybettik. Ömer takım savunması açısından iyi bir oyuncu ama hücumu çok kötü. Teknik heyet önlemini almalı.

Hidayet: Normal NBA sezonunda 82 maç ardından eleme maçlarıyla 100 maça yaklaşan bir ligde final oynayan Hidayet’ten çok fazla şey istedik. “Pau Gasol takımını şampiyon yaptı Hidayet neden yapmasın!” Böyle bir düşünce içinde olanlar vardır. Pau Gasol oturmuş bir takımda oynuyor. Bizim takım Hidayet üzerinden kurulmaya çalışılıyor. Halen de takımın 6-7 dişlisi oturmamış. Hidayet'e yaptığı katkılar için teşekkür ediyorum. Yine NBA'de güzel maçlarını seyretmek için sabırsızlanıyorum.

Ersan: Nihayet bizim de Michael Jordan gibi olmasa da Chicago Bulls zamanında Michael Jordan’ın en büyük yardımcısı Scottie Pippen tarzı bir oyuncumuz var. NBA’de çok başarılı olacağına inanıyorum. Son toplarda arkadaşları Ersan’ı topla buluştursaydı keşke.

Ender: Çok başarılı maçlar çıkardı ama aklımda Yunanistan maçında kaçırdığı üçlükle kaldı. Sanırım Tanjevic’in planı değildi ama kahraman olma isteği koca takımı yaktı.

Engin: Tanjevic Ömer yerine Engin’e daha çok şans vermeliydi.

Sinan: Başarılı bir basketbolcu. Çok az şans verildi.

2010 Türkiye için çok çalışmamız gerekir. Özellikle pota altında bazı değişiklikler şart.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...