Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kesmeyin Suyumuzu- Vermeyiz Oyumuzu

Kesmeyin Suyumuzu- Vermeyiz Oyumuzu
 

KESERSENİZ SUYUMUZU- VERMEYİZ OYUMUZU

Su sesi dünyanın en güzel seslerinden biridir.Bize yararı dokunanlara, susuzluğumuzu giderenlere su gibi aziz ol deriz. Bir şeyin ucuzluğu sudan ucuz diye belirtilir. Havadan sudan söz etmeyi, sulu şakaları çok severiz. Dünyada ölümsüzlük suyu(ab-ı hayat) olduğuna inanılır(bengisu) ve çocuklarımıza sulu adlar koyarız: Cansu, günsu, gürsu, aksu… Akarsular büyüklüklerine göre dere, çay, ırmak diye adlandırılırlar. Göl, tatlı su, deniz tuzlu sudur. Şifalı sular hastalıklara iyi gelir. Su baskınları felakete yol açar. Su başlarını devler tutmuştur. Orada bizim gibi cücelere yer yoktur! İşimizi yapmak istemeyenler sudan bahaneler ileri sürerler. Yıkanmanın, duş almanın öteki adı su dökünmektir. Yolcularımızın arkalarında su dökeriz. Tuvalete gidecekler su dökmeye gideceklerini söylerler. Kimi satıcılar süte su katmayı çok severler! Akar su kir tutmazmış…

Açıkgözler bulanık suda balık avlamaya bayılırlar. Sözünden dönenler su koyuverirler. Savurganlar su gibi para harcarlar. Bir şeyin kesin oluşu su götürmez diye belirtilir. Saflık su katılmamışlıkla ölçülür. Kurt yemek istediği kuzuya suyunu bulandırdığını söyler. Su akar, Türk bakar, Avrupalı ise suyu değerlendirir. Politikacılarımız su akarken küplerini doldurmaya bakarlar. Rüşvet çeşmesinin suyu bir türlü kesilmek bilmez! Ağlayıp duranlara sulu göz deriz. Sevdiğimiz yemeği görünce ağzımız sulanır.

Su kirliliği ve kıtlığı bilinçsiz kullanma, çarpık sanayileşme yüzünden kader haline gelmiştir. Tehlike çanları çalıyor ama aldırmıyoruz. Oysa hayat suyla başlamış ve suyla devam etmiştir. Uygarlık suyla gelişmiştir. Batacaksak susuzluktan batacağız.

Ey politikacılar! Devlet Su İşlerini mi harekete geçireceksiniz, belediyelere daha çok yetki mi vereceksiniz, ne yaparsanız yapın, bizi susuz bırakmayın. Yoksa su yerine tükürüklerimizle yıkanacaksınız Tükürük yağmurumuzda kurtulamayacaksınız.

Gününüzü gün etmeyi bırakın, geleceği düşünün.

Kesmeyin suyumuzu, suya hasret bırakmayın soyumuzu, Alamazsınız sonra oyumuzu.

Erhan Tığlı

 
Toplam blog
: 776
: 600
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Emekli edebiyat öğretmeniyim. Yazı ve şiirlerim çeşitli gazete ve dergilerde çıkmaktadır. 20 kita..