Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '14

 
Kategori
Deneme
 

Kibir son durak

Kibir son durak
 

Soğan zarıdır ölümü getiren. Yavaş, yavaş ....

Çocukken dinlerdim hikayelerini ;

Çoban hayvanlarını otlatır sonrada  haşmetli  ağaca dayanır, gölgesinden yararlanır , öğlen yemeğinde  ekmek ile soğanı  yermiş.

Yediği soğanın zarını çıkartıp ağacın gövdesine yapıştırması her nedense çobanın alışkanlığı olmuş. Yıllar sürmüş soğan zarının ağaca olan düşkünlüğü. Sonunda havasız kalan ağacın gövdesi çürümüş.

O koca , haşmetli  gövde havasızlıktan zayıf kalmış.

Devrilip  gitmiş yavaş , yavaş....

İncecik zardır, ölümü getiren. Yavaş ,yavaş....

Ünlü yönetici  Cem Kozlu’yu  bir konuşmasında dikkatle dinliyordum. Ülkenin iyi okullarında okuduktan sonra Amerika’da  ilk iş deneyimlerini anlatıyordu. Dönemin en bilinen büro makineleri imalatçısı NCR ‘da çalışmaya başlıyor ancak bu dönem uzun sürmüyor ve şirketin durumunun kötüye gitmesi nedeniyle işten çıkmak zorunda kaldığını açıklıkla ifade ediyordu.

Cem bey şirketin batış nedenini şöyle açıkladı;

Şirketin durumunun kötüye gitmesinin ifade edebileceğim tek nedeni kibirdir. Yıllar boyu sektörün en bilinen şirketi olmak. Rekabete gerek duymamak. Rakipleri küçümsemek. Yenilikçi olmamak.

Sonunda olan olur koskoca şirket batıp gider. Tıpkı soğan zarının koskoca ağacı öldürdüğü gibi.

Kibirdir şirketi batıran yavaş ,yavaş ......

Otomotiv sektöründe uzun yıllar çalıştım. Çok heyecanlar yaşadım. Çok güzellikler gördüm. Bazı otomotiv şirketleri  gerçekten çok güçlüydüler. Onlara ulaşabilmek mümkün değildi. Tepelerde bir yerlerdeydiler. Arz talep dengesi içinde teşkilatları satılması gereken malları satmaz karaborsa yaratırlar , verilmesi gereken hizmeti vermez müşteriyi doğduğuna pişman ederlerdi. Kalite sorunları yoktu , çünkü kalite yoktu . Rekabet yoktu , imparatorluklarını ilan etmişlerdi.

Bir gün dengeler bozuldu. Pazara yeni oyuncular geldi , rekabet geldi. Yarışamaz oldular, geriye düştüler.Ne olduğunu anlayıp toparlanmaları  yıllar aldı. Çok para harcasalar da bir türlü zirveyi yakalayamadılar. Hala debelenip duruyorlar.

Kibirdi onların gözünü kör eden. Tıpkı soğan zarının koskoca ağacı öldürdüğü gibi.

Kibirdi onları yarışta geride bırakan. Yavaş ,yavaş......

Koalisyonlardan bıkan halkımız , tercihini muhafazakar İslamdan yana yaptı. Uzun yıllardır hizmet vermeye çalışıyorlar. Bazılarına göre güzel şeyler yaptılar,önemli katkılar sağladılar. Bazıları da bunun tersini söylediler. Çok önemli değil. Nereden baktığına ,nasıl algıladığına bağlı. Hizmetin algısı farklı bakışlara göre değişir ancak değişmeyen demokrasin doğru uygulanmasıdır. Doğru olan demokrasinin genel tarifini oraya buraya çekmemektir.

Atananların seçilenleri eleştirmesi doğru olmayabilir ancak seçilenlerin seçilenleri veya sistemi eleştirmesi , geri bildirim yapılmasının zararı yok ,yararı vardır. Birileri yanlış yapıyorsa kral çıplak diyebilmek , doğru yolu gösterebilmek  demokrasilerde önemlidir.

Bazen eleştirenlenlerde yanlış yapar yada doğruyu söylemezler ancak tahammül göstermek demokrasi geleneğidir.

En büyük güç haklılıksa günün sonunda nasıl olsa haklı olan kazanacaktır.Kararı halk verecektir.

Hep benim dediğim doğrudur demek , insanları dinlememek yada sadece kendi gibi düşünenleri dinlemek kibirdir.

Kibirdir iktidarları eriten. Yavaş , yavaş .......

Tıpkı soğan zarının  koskoca ağacı öldürdüğü gibi.

www.okanyasan.blogspot.com

www.okanyasan.com

 
Toplam blog
: 43
: 235
Kayıt tarihi
: 21.11.12
 
 

Mühendisim. Spor, müzik, yemek, yazmak özel zevklerimdir. ..