Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Kıdem tazminatınızı doğru hesaplayın.

Kıdem tazminatınızı doğru hesaplayın.
 

Kıdem Tazminatının hesabında 4857 sayılı kanunun 32. maddesinin 1. fıkrasında “yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatlerde göz önünde tutulur” denilmektedir. Kıdem tazminatına esas ücrette, 2 ana unsur vardır. Birincisi 4857 sayılı Kanunun 32/1 fıkrasındaki “asıl ücret” İkincisi ise “İşçiye sağlanmış diğer menfaatler”dir. İşçi son aldığı maaş ve ücret ekleri olan ilave tediyeler ve ikramiyeler, yiyecek, yakacak, giyecek ve temizlik malzemesi yardımları, aile ve çocuk yardımları, taşıt yardımı gibi ödemeler ücret ekleridir ve kıdem tazminatı hesabında esas ücretle birlikte değerlendirilir.

İşçi, kıdem tazminatını hesaplaması için öncelikle net olarak aldığı son maaşının brüt miktarını hesaplamalıdır. Ayrıca işçi, işyerine giderken servis hizmeti alıyorsa ve ayrıca işyerinde yemek çıkıyor ve bu yemek işveren tarafından karşılanıyorsa bu yapılan menfaatler de kıdem tazminatına esas olacaktır. Bunun dışında yukarıda belirttiğimiz gibi ikramiye, 3. şahıslar tarafından özellikle garsonlara verilen bahşişlerin aylık ortalaması, bayramlarda düzenli olarak verilen ayakkabı ve erzak yardımları da bu hesaba katılmaktadır.

Örnek verecek olursak 5 sene çalışan işçinin net maaşı 600, 00 TL varsayarsak ve yol ve yemek hizmeti de işverence karşılanırsa hesaplama nasıl yapılacaktır. 600 net alan işçi brüt 837, 00 TL dir. Servis hizmetini 110, 00 TL, yemek hizmetini ortalama 200, 00 TL. sayılacaktır. 837, 00 (brüt maaş)+ 110, 00(servis) + 200(yemek)=1.147, 00 TLX5 yıl=5.735, 00 TL. kıdem tazminatı işçiye ödenmelidir. İşçinin sadece son maaşın brütünden hesaplandığında ise 837x5 yıl=4.185, 00 TL çıkar ve işçiye tam olarak 1.550, 00 TL eksik ödeme yapılmış olacaktır. Bundan dolayı işçiler, bu hesabı çok iyi bilmelidirler ve hakkını her yerde aramalıdırlar.

Uygulamada ise yukarıda belirtilen hesabın işverenlerce uygulanmadığı herkesçe bilinmektedir. İşverenlerin insan kaynakları bölümü veya işverenlerin mali sorumluları işverenlerden aldığı talimat ile işçinin kıdem tazminatını, işçinin salt maaşın brütü üzerinden hesaplamakta ve bu şekilde işçiye ödemeyi zorlamaktadırlar. Hatta bazı işverenler ise işçiyi tehdit veya psikolojik baskı ile yıldırarak veya alamayacağı korkusu vererek, işçi tazminatlarını pazarlıkla eksik ödemektedirler.

Bir de çalışma hayatında en önemli sorunlardan biri olan işçinin, Sgk' ya gösterilen maaş üzerinden mi yoksa işçinin gerçek aldığı ücret üzerinden mi kıdem tazminatının hesaplanacağı konusudur. İŞÇİNİN GERÇEK ALINAN MAAŞI ÜZERİNDEN KIDEM TAZMİNATI HESAPLANMALIDIR. Bu durumda işçinin alacağı kıdem tazminatı miktarı 2 yada 3 katına çıkmaktadır. Bu konu için ayrı bir yazı yazmamız gerekecektir. Ayrıntılı bilgi almak isteyen İş Kazası Ve İş Mağdurları Derneği’nden bilgi alabilir. Kimsenin hakkı kimsede kalmasın, mutlaka hakkınızı arayınız.

İş Kazası ve İş Mağdurları Derneği http://www.ismagdurlari.org/

 
Toplam blog
: 80
: 9564
Kayıt tarihi
: 05.07.09
 
 

1978 Lüleburgaz doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Lüleburgaz'da tamamladım. İstanbul Üniver..