Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '18

 
Kategori
Güncel
 

Kılıçdaroğlu Kazandı da Sevinen Kim

Kılıçdaroğlu Kazandı da Sevinen Kim
 

Aylardır kamuoyunu meşgul eden CHP Kurultayı sonuçlandı ve Sn. Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha CHP Genel Başkanı seçildi.

Genel Başkanlık döneminde girdiği hiçbir seçimde ve referandumda partisini bir adım dahi ileri götüremeyerek  umutlarını CHP’ye bağlamış olan geniş halk kitlelerini defalarca hayal kırıklığına uğratmış olan Sn. Kılıçdaroğlu beklendiği üzere koltuğunu kaptırmadı.

Beklendiği üzere diyoruz çünkü 36. Kurultayın sonucunun bu şekilde tecelli edeceğini, delegelik sistemine dair araştırmamızı paylaştığımız blogumuzda[1] açıklıkla ortaya koymuştuk.

Delegelik sistemi parti içi oligarşik yapının demokrasi diye sunulmasının köklü aracıdır. Ve bu gerçek 36. CHP kurultayında da değişmedi.

Delegelik uygulamasının geçerli olduğu siyasi sistemlerde Genel Başkanların kurultaylarla, seçimlerle değiştirilmesine olanak bulunmadığı bir kez daha tescillenmiştir.

Atatürk’ün 6 okta somutlaşmış ilkelerinin fanatik gönüldaşı olarak Atatürk ilkelerinden uzaklaşmış olduğunu düşündüğümüz CHP’nin belki bu kez Sn. Ümit Kocasakal veya o olmazsa Sn. Muharrem İnce’yi Genel Başkan seçerek  bu paradokstan kurtulmasını dilemiştik ancak bunun olanaksızlığını da ön görmüş ve kayda geçirmiştik.

Böyle olacağı sürpriz değildi çünkü “delege” öncelikleriyle halkın beklentileri farklıydı.

Peki, Kurultay kararının orta vadeli sonuçları ne olabilir?

Odatv, hürriyet.com.tr gibi haber altlarında okuyucu yorumlarına yer veren medya organlarında ulusalcı diyebileceğimiz CHP tabanının tepkilerine bakılırsa ulusalcı tabanın CHP’den kopuş sürecine girileceği görülüyor.

Sn. Kılıçdaroğlu’nun, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çatı aday yapıldığı süreçte CHP tabanına ilişkin olarak “tıpış tıpış gelip oy kullanacaklar” şeklindeki söylemine rağmen, yüreklerine taş basarak CHP adaylarına oy vermek zorunda kalan ve elleri MHP ve AKP’ye oy vermeye gitmeyen insanların İyi Parti ve Meral Akşener seçeneği ortamında eskisi kadar “çaresiz” olmadıklarını düşündükleri hissediliyor.

Bu Kurultay’da Sn. Kılıçdaroğlu ve onu tercih etmelerinde etken olan beklentileriyle kendisini seçen delegelerin kazançlı çıktıkları anlaşılsa da, onlardan daha kazançlı çıkanın İyi Parti ve Meral Akşener olduğu öngörümüzü kayda geçirmekte yarar görüyoruz.

 

Kenan IŞIK

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..