Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Kirpi balığı hakkında

Kirpi balığı hakkında
 

Yuvarlak bir vucut ve vücut etrafında sayısızca renkli vede zehirli dikenler. mevcuttur.


Bu balık, çok yavaş hareket edebilen yusyuvarlak olan, derileri üzerinde sayısı belli olmayacak kadar dikenleri bulunan bir ortasu balığıdır.

Bu balıkların en büyük özelliklerinden birisi kendilerini çok rahatlıkla düşmanlarından koruyabilecek bir savunma sistemlerinin bulunmasıdır. Bir düşmanla karşılaştıklarında karınlarını çok hızlı bir şekilde suyla doldururlar ve bu sayede balon gibi şişerek düşmanlarından kurtulabilirler. Böylece Kirpi balıklar bu şekilde normal büyüklüklerinin iki katına ulaşabilmektedirler. Bu durumda düşmanlarının onları yutmasını engellemektedir.

Kirpi balıklarının bazı türleri çok zehirli olup, ki bu zehir tetrodoksin olarak adlandırılır ve kirpi balığının bağırsaklarında yaşayan bakteriler tarafından üretilmektedir. Bu zehirli madde ise balığın bütün vücuduna yayılmıştır. Zehirin bir kısmı kasların içerisine bile girerek burada birikmektedir. Bu da kirpi balığı ve larvalarını yemenin diğer canlılar açısından son derece tehlikeli olması anlamına gelmektedir.

Ticari açıdan bir özellik arzetmediklerinden dolayı avlanmazlar. Dip ağlarında yakalandıklarında da zehirli olduklarından yenmeleri yasaklanmıştır.

kaynak: nuri deniz ( balıkçı reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..