Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1680
 

Kısır (Kıvırcık salatalı)

Kısır (Kıvırcık salatalı)
 

Kıvırcık salata ile yapılan kısırın tadı çok lezzetlidir zira kısırı kuru kuru, yenmekten kurtarır. İstediğiniz kadar maydanoz koyun kıvırcık salata koyulmadı mı olmuyor, kısırdaki kuruluk gitmiyor. Kıvırcık salatayı bulamadınız mı onun yerine ince kıyılmış marulda koyabilirsiniz. Kısırın yanında illaki turşuda gerekir. Hangi çeşit turşu olursa olsun. Kısırı yapmışken bol yapmak gerekiyor, yani büyük bir tepsi kullanmak gerekir, az kısırla insanlar tatmin olmuyor, bu arada bolca yapmışken bir tabakta komşunuza vermeyi ihmal etmeyin. Yaşam paylaşımla güzelleşir.

Malzemeler:

4 su bardağı ince kısırlık bulgur

4 su bardağı kaynatılmış su

1 demete yakın marul

1,5 su bardağı sızma zeytinyağı

İki çorba kaşığı nar ekşisi ve iki limonun suyu(limon suyu arzuya göre artırılabilir)

İki tane büyük kuru soğan rendesi

Arzu edilirse yarım demet maydanoz (ben kurutulmuş maydanoz kullandım)

1 çorba kaşığı kuru nane ve kurutulmuş maydanoz, 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber

Tuz arzuya göre, bir çay kaşığı kimyon, bir çay kaşığı zerdeçal veya köri

2 çorba kaşığı biber salçası(domates salçası ile karışık da kullanılabilir)

Turşu ( her çeşidi olabilir)

Yapılışı:

Öncelikle kıvırcıklar iyice yıkanır, ince ince, kıyılır ve limon suyu dökülerek iyice harmanlanır.

Geniş bir tepsiye bulgurlar koyulur, üzerine tuzu serpilir ve 4 bardak su dökülerek üzeri başka bir tepsiyle kapatılır.

Soğanlar ince ince, doğranır veya rondoda çekilir.

Derin bir kabın içine baharatlar, yağ, nar ekşisi, salça ve biraz daha limon suyu koyularak hepsi karıştırılır. Daha sonra ince kıyılmış soğanlarda koyularak tekrar karıştırılır.

Yumuşamış bulgurlar iyice elle yoğrulur ve üzerine soğanlı, salçalı karışım dökülür.

Tekrar tepsideki sıvı karışımla buluşan bulgurlar iyice yoğrulur ve birbiriyle özleşen karışımın içine ince kıyılmış kıvırcık salata ilave edilir.

Bulgurlarla buluşan kıvırcık salata da elle iyice harmanlanır.

Kısır yenmeye hazırdır. Turşu, domates, salatalık, çay veya ayranla servise hazırdır.

Afiyet olsun, güzel günler sizin olsun.

Sibel Koçarslan

 

 

 

 

Şahin ÖZŞAHİN bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Hem tabağı görünce, hem de yazıyı okuyunca ağzım sulandı. Komşunuz olsaydım keşke diye düşündüm. Bir tab ak da bana düşerdi diye. Fakt enteresan bir tarif. Kıvırcık marul. Önemli demek. Yazınızı kopya ettim. Bir gün denerim. Selamlar. Teşekkürler. NOT: Geçen günlerde bir yorum yazmıştınız bana. Onu yayınlayamadım. Ama cevabını yazdım. Yanlış bir tuşa basınca, yazı da gitti, cevabı da gitti. Üzüldüm. Kusura bakmayın. Tekrar selamlar.

Muzaffer Cellek 
 28.02.2014 10:49
Cevap :
Teşekkür ederim Muzaffer Bey, benim görüştüğüm komşularla aramda tabaklar ara ara uçuşur, mutlu oluyoruz. Kıvırcık ya da marul çok önemli kısırda, ağız tadı yerine geliyor. Belki bir gün size de nasip olur inşallah.Boş bir yorum cevabı gelmişti bana, olsun arada oluyor yanlışlıklar. Tekrar güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Selamlar, saygılar.   28.02.2014 12:08
 

Aman Sibel Hanım, nar ekşisini esirgemeyin, kısırın tadını o veriyor. Esenlikler diliyorum.

Şahin ÖZŞAHİN 
 28.02.2014 9:43
Cevap :
Gerçekten nar ekşisi iyi oluyor, ben pazarda köylülerden alıyorum, uzun sürede dayanıyor. Yorumunuz için teşekkür ederim. Selamlar, saygılar.  28.02.2014 12:09
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 627
Toplam yorum
: 215
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 3257
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster