Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kısır(İnce bulgur salatası)

Kısır(İnce bulgur salatası)
 

Kısır(İnce bulgur salatası)


Eskiden fakir ikramı olan ince bulgurdan yapılan kısır zengin sofralarında  yerini çoktan almış durumda. Benim gördüğüm kadarıyla eskiden köylülerin veya fakirlerin yemeğine burun kıvıran zengin kesim de gariban yemeklerinin tadına alıştı hatta tiryakisi oldu. Kısırı tavuk darısı olmaktan çıkaran şey içindeki salata malzemelerinin, baharatlarının, salçasının ve yağının bolluğudur. Kimisi sadece maydonoz koyar ama yetmez gerçek tadını bulabilmesi için, ince kıyılmış kıvırcık veya marul koymak şarttır. Son derece besleyici bir gıda olan bulgurun bugün mide kanserini önleyici etkisi olduğu söylenmektedir, bir de salata malzemeleri ile birleşince ve yanına ayran içilirse besi değeri iyice artar. Yaparken bolca yapılmasında yarar vardır zira ne kadar yenilse hafif bir besin olduğu için fazla doygunluk hissi vermiyor. Ben kişi sayısı azsa en az 4 su bardağından yapıyorum, size vereceğim tarif 4 su bardağına göre ayarlanmış tarifdir. Umarım bu tarifi beğenirsiniz.

Malzemeler:

4 su bardağı ince bulgur

1 demet yeşil soğan veya 2 büyük boy kuru soğan( İkisi karıştırılınca daha lezzetli oluyor)

1 ufak boy ince kıyılmış kıvırcık veya marul, 1 demet ince kıyılmış maydonoz

1.5 su bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, bol bol limon suyu( Ne kadar limon suyu olursa o kadar lezzetli oluyor), ekşiliği ağızda hissedilinceye kadar limon suyu veya sosu koyulur.

3 çorba kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı kuru nane ve pul biber, 1 çorba kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı zerdeçal veya zencefil

Yapılışı:

Geniş bir tepsiye 4 su bardağı ince bulgur koyulur, üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek 4 su bardağı kaynar su dökülür ve üzerine ikinci bir tepsi kapatılarak bulgur yumuşamaya bırakılır.

Daha sonra kıvırcıklar yıkanır, ince ince doğranır. Soğanlar ve maydonozlar iyice yıkanarak ince ince kıyılır.

Soğanlar ve kıvırcıklar birbirine karıştırılır yağ ve limon suyu ile iyice harmanlanır.(Tuz atılmaz)

Büyükçe çukur bir kabın içine 3 çorba kaşığı salça konularak biraz soğuk suyla eritilir. İçine nar ekşisi, limon suyu, sıvı yağ ve tüm baharatlar koyularak iyice harmanlanır.

Sıra bulguru yoğurmaya geldi, elimizle bulguru iyice yoğururuz, bulgurlar yumuşayınca, yenecek kıvama gelince içine çukur kapta harmanladığımız sosu koyarız ve sosu bulgura yedirinceye kadar iyice yoğururuz.

En son salata malzemelerini bulgurun içine ilave ederiz ve tekrar bulguru harmanlarız.

Kısır artık servis yapılacak hale gelmiştir, yanında ayran, turşu ve domatesle servis yaparsak lezzeti daha da artar.

Mutlu günler dileğiyle afiyet olsun.

Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..