Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '13

 
Kategori
Dünya
 

Kıta gibi milyar nüfuslu ülke olmaz; Çin ve Hindistan yönetilebilir büyüklükte bölünmeli

Kıta gibi milyar nüfuslu ülke olmaz; Çin ve Hindistan yönetilebilir büyüklükte bölünmeli
 

Madem güç sayısal büyüklükte, dünya tek devlet olsun. Milyarı aşan nüfuslarıyla Çin ve Hindistan hem kendileri, çevreleri hem de dünya için tehlike arz ediyorlar. Şimdiki haliyle her iki ülke de bu çoğalmayı kaldırıyor gibi. Hatta Çin özellikle ekonomik olarak dünya liderliğine oynuyor. Bu başarılarından dolayı onları kutlayalım çünkü bundan 50 yıl önce kalabalık nüfuslu bu iki ülkede açlık olabileceği bile düşünülüyordu. Özellikle Çin büyük bir atılım gerçekleştirerek bir ülkenin insanlarının açlıktan ölmesinin kalabalık nüfusla ilgisi bulunmadığını kanıtladı. Gerçekten bugün 1,3 milyar nüfuslu Çin refaha koşarken 3–5 milyon nüfuslu Afrika ülkelerinde açlık var. Tabii ki de Yang Çe verimli adanmış topraklar için Buda’ya teşekkür etmeli.

Ancak ben yine de endişemde ısrar ediyorum. Uçsuz bucaksız dağlar taşlar sorun yaratmaz ama nüfus dinamik bir olgudur, ne kadar geniş topraklara sahip olursa olsun bazen ülkeye sığmayabilir. Avrupa kıtası 10 milyon km, nüfusu 730 milyon. Şimdi Çin’de yaklaşık aynı büyüklükte bunun iki katı insan yaşıyor. Bir ülke düşünün, kıtanın iki katı büyüklüğünde.  Bu kadar nüfusu süper güç olmak bile kurtaramayabilir.

Hindistan’ın durumu daha da endişe verici. Çünkü 3 milyon km toprak- yani 75 milyon ülkemizi 780 bin km ile bunun dörtte biri olarak düşünürsek- 1,3 milyar nüfusa çok az. Muson yağmurlarının bereketi umarız karıncalar gibi çoğalan Hint halkının üzerinden eksik olmaz!

Çin ve Hint halkları ve yönetimleri geleneksel “nüfus ve alanla büyük devlet olunacağı” yerleşik anlayışından vazgeçip- hâlihazırdaki görüntüye aldanmadan, geleceği de düşünerek- akılcı çözümlere yönelmelidirler. Yani bunu söylemek zorundayız; Çin ve Hindistan dünya için belki henüz değil ama ileride bir gün patlamaya hazır bomba özelliği taşıyor.

Her iki ülke ekonomilerinin gelişmesi sevindirici. Ancak bu kadar insanı doyurabilmek için daha çok gelişmeleri lazım. Bu da dünya pazarlarında Çin-Hint ağırlığı büyük devlet hastalığı bulunan Amerika, Rusya vs.nin hoşuna gitmeyecektir. Ben 3. dünya savaşının böyle çıkabileceğini öngörüyorum.

Bazen gelişmişliğiniz sizi kurtarmaz. Bölgesel ama büyük çaplı felaketlerde kalabalık nüfus çok ciddi dezavantaj ve risktir. Böyle bir durumda 5 milyon nüfuslu ülke ile milyarlık Çin ya da Hindistan’ın Allah göstermesin muhtemel kayıpları karşılaştırılamaz. Keza hiç birimizin hayalinden bile geçirmediği muhtemel bir 3. dünya savaşında-bu bölgeler de savaşa dâhilse- meydana gelebilecek kayıpları düşünemiyorum. Küresel felaket senaryoları yazan bilim çevreleri senaryolarına bence bu konuyu da dâhil etmelidirler.

Çözüm olarak her iki ülkenin yeniden yapılanması sağlanabilir. Ortak Pazar, ortak para ve serbest dolaşımlı belli sayıda otonom devlete bölünme (Düşünülen Avrupa Birliği gibi) her iki ülke için de çözüm olabilir. Zaten eyalet sistemi var diyenler dünyaya yansıyan “Büyük Çin/tek Çin” siyasetini iyi analiz etsinler. Görünen o ki adı geçen ülkeler bu konuda durumdan memnun yani kendileri karar vermeyecekler. Demem o ki Çin ve Hindistan’a daha sağlıklı bir siyasi düzen için dünyanın baskısı söz konusu olabilir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..