Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '18

 
Kategori
Bilim
 

Kitap Tavsiyesi: Bilim Tarihi

Kitap Tavsiyesi: Bilim Tarihi
 

Bugün, kelimenin tam anlamıyla bir kaynak kitaptan bahsedeceğim. 2010 yılında Bilim Tarihi ile ilgili kapsamlı bir kaynak ararken, İngiliz Bilim Tarihçisi Colin Ronan’ın Science adlı bu kitabına ulaşmıştım. TUBİTAK, kitabın çevirisini 2003 yılında Bilim Tarihi adıyla yayınlamış fakat ne kadar aradıysam da o kitaba ulaşamadım. Bu nedenle Amazon’dan, temizinden bir ikinci el Science kitabı aldım.

Orijinal dilinde okumak ayrıca keyifliydi ama normalden biraz daha uzun sürdüğünü söylemem gerek. Bir yıl sonra o dönem çalıştığım şirketten ayrılırken, çalışma arkadaşlarımın bana bir uğurlama hediyesi vardı ve o da, bu kitabın Türkçesiydi, ne yapmışlar ne etmişler bulmuşlardı, sağ olsunlar.

Colin Ronan, astronomi ve bilim tarihi eğitimi gören, 13 yıl İngiliz Bilimler Akademisi’nin üst yönetiminde çalışmış bir yazar. 1995 yılında vefat etmiş. Bu kitabı, 1982 yılında yayımlanmış. 1982 yılından beri bilimde ve bilimin çıktısı olan teknolojide neler neler değişti, son gelişmeler bu kitapta olmasa da binlerce yıl insanoğlu düşünce ve bilimde nerden nereye gelmiş, film şeridi gibi gözünüzün önünde geçsin istiyorsanız güzel kaynak, tavsiye ederim.

Kitap, tarihin belli başlı dönemlerine ayrılmış ve bilim gelişimini bu dönemler içinde ele almış. Eski Yunan döneminde başlıyor, 20.yy. dönemi incelemesi ile tamamlanıyor. İlginizi çeken bir dönemi, ya da tüm dönemlerde ilginizi çeken bir alanı – Astronomi, Matematik, Fizik, Biyoloji gibi- ayrı ayrı okuyabilirsiniz. Orijinal dilinde kitabın tamamını okumuştum, Türkçe çevirisinde şimdilik sadece Matematik’i tüm dönemlerde okudum, kendi alanıma biraz öncelik vermiş olabilirim. Sırada Astronomi var. 

#haydiuretelim #altidansonrakitap

 
Toplam blog
: 14
: 225
Kayıt tarihi
: 10.05.14
 
 

Amatör bir matematikçi (lisans), amatör bir ekonomist (yüksek lisans), amatör bir tarihçi (doktor..