Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kobilerin finansmanında Bankaların rolü

Kobilerin finansmanında Bankaların rolü
 

bankacılık, kredi, kobi, patron şirketi, bankacılık, aile firması, büyüme, istihdam, teknoloji, know how , üretim, kobi danışmanlık, yönetim danışmanlığı, ekonomi, ihracat, kobi risk


Kobiler dış kaynaklara oldukça bağımlıdırlar. Düşük finansal entelektüel bilgi yapısı ve yönetim yapısı nedeniyle finansa ulaşma becerileri kısıtlıdır. Dünya genelinde Kobilerin %90’lara varan oranda kısmı birincil derecede finansman aracı olarak bankaları görmektedirler. Bu yöneliş Kobi bankacılığının bankaları bu alana yöneltmiştir. Ancak hali hazırda halen bankacılık tarafında ciddi anlamda Kobilerin finansmanı için arz sıkıntısı vardır. Bazı bankalar sadece Kobi bankacılığına odaklanırken, gerek bireysel gerekse ticari bankacılık alanında faaliyet gösteren büyük bankalar yüksek irtifada sürdürdükleri ticari bankacılık ve bireysel bankacılık hizmetlerini süzülerek irtifa alçaltıp Kobilerin ulaşabileceği seviyelere indirmeye başlamışlardır. Keza mikro işletme finansmanı sağlamada uzmanlaşmış bankalarda imkanlarını ve ürünlerini yukarı yönlü yükselterek bu pazara ulaşma eğilimine girmişlerdir. Adı geçen bankalar mevcut hizmetlerini yenilikçi yaklaşımlarla Kobilerin hizmetine sunmaya başlamışlardır. Bu bankalara örnek olarak Hindistan merkezli ICICI Bank, Amerikan bankası Well’s Fargo ve İngiliz orijinli dünyanın 70 ülkesinde faaliyet gösteren Standard Chartered örnek olarak gösterilebilir. Bu bankaların bulmuş olduğu yollara Kobilerin sermaye finansmanı ve çoklu seviyedeki hizmet segmentasyonu olarak verilebilir. Ülkemizdeki Kobi bankacılığı hizmetleri diğer ülke Kobi bankacılığı hizmetleri benzer özellikler göstermekle birlikte ülkemizde bu aladan da gidilmesi gereken çok yol olduğu aşikardır. Muhafazakar bankacılık yaklaşımının uygulandığı ülkemizde ürün hizmet geliştirilmesi de genel politikalara uygun şekilde gerçekleşmektedir.

KOBİ BANKACILIĞI SEGMENTİNİN POTANSİYELİ

Günümüz bankacılığında Kobi segmentine girmek segmentin barındırdığı potansiyelden karlılıktan dolayı tüm bankalar için zorunluluk haline gelmiştir. Her ne kadar hem segmentle ilgili yönetimsel, operasyonel elemanlara yapılacak yatırımlar hem de IT ve yönetim bilgi sistemleri ile yeni IT sistemlerinin geliştirilip uyumlulaştırmasında yaşanacak sıkıntılar olsa da elde edilecek olan getiri bu sıkıntılar aşmak için yeterli motivasyonu sağlamaktadır. Kobi bankacılığı  segmentin de varlığın yatırımının geri dönüş oranı diğer segmentlere göre oldukça yüksektir.

 

Tablo: Kobi bankacılığı varlık yatırımlarının toplam bankacılık varlık yatırımlarına getiri grafiği

Kaynak : IFC Kobi bankacılığı Benchmarking BroşürüEylül2007

 

 

  

 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..