Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Kök Edebiyat Günleri başladı

Kök Edebiyat Günlerinin ilk etkinliği Ankara’da Meşrutiyet Caddesinde bulunan Sentez Kültür Evinde 23.09.2012 tarihinde yapıldı. Geçen yıldan bu yana pazar günleri gerçekleştirilen bu etkinliklere yaz tatili nedeniyle kısa bir ara verilmişti. Ve Kök Edebiyat Günleri yeniden edebiyatseverleri bir araya getirdi.

Yeni dönem etkinliğinin ilk konuğu Prof.Dr. Nurullah Çetin idi.

Etkinliği yönlendiren Arzu Kök’ün yaptığı kısa açılış konuşmasının ardından günün konusunu “Şiir ne işe yarar diyenlere inat” cümlesiyle vurgulayarak sözü Çetin’e bıraktı.

Sözlerine “Bilinç üreten tek varlık insandır. Her sanatçı, farklı sanat türleriyle varoluşunu ortaya koyar. Duygusu olmayan, duygusal tepki vermeyen, kendisini geliştirmeyen insanlar hem salt, hem kaba maddeden ibaret bir varlıktır. Barış içinde dostça yaşamak sanatsal faaliyetlerin getirisidir.” cümleleriyle başlayan Prof. Dr. Nurullah Çetin, edebiyatın bir dalı olan şiirin arka yapısının bilinmesi gerektiğini belirtti.

Konuşma dilinin, bir üst dili olan şiiri, ontoloji (var oluş meselesi), epistemoloji (bilgi felsefesi), etik (ahlak)  ve estetik kavramlardan yola çıkarak dört temel alan altında toplayan Nurullah Çetin malzemesi dil olan bu sanatı, icat, inşa, ibda ana başlıkları altında açıkladı.

Semboller edebiyatı olarak tanımlanan şiirin, özel kodlarıyla ölümsüzleştirildiğini, sihirli, teknik (hece+kafiye) unsurlarla birleşerek çarpıcı bir şekilde okura ulaştığını, insanın duygularını terbiye eden, manevi katmana yükselten, eğiten bir sanat dalı olduğunun altını çizdi. Şiirin neden gerekli olduğunun üzerinde duran Çetin, bireysel kimlik, milli kimlik, evrensel kimlik başlıklarına da değinerek şiiri, ilahi soyut değerlerin tabiatta somut olarak şekillenmesi, diye betimledi.

Şuur sahibi kişiyi, şair olarak tanımlayan Çetin, şiirde müzikal tınılar yakalamak, özgün imgeler yaratmak, mısralarda hangi nazım kalıpları kullanılırsa daha iyi sonuç alınılabileceği, kabiliyetin önemli olduğu ancak salt kabiliyetin yeterli olmadığı ve bu yeteneğin işlenmesi gerektiği, teknik ve estetikle yoğurmak gerektiğini ve ille ki kültür ve bilgi birikiminin var olmasının önemini de dile getirdi.

Prof. Dr. Nurullah Çetin, konuşma sonrasında katılımcılar tarafından kendisine yöneltilen soruları da cevapladı.

Etkinliğin ikinci ayağı Arzu Kök ve Rıfat Kaya’nın sunumu eşliğinde birbirinden değerli şairlerin seslendirdiği şiirlerle devam etti.

Bahattin Karagöz, Nevzat Taşkıran, Ayhan Özmen, Makbule Demirci, Ozan Sevdai, Nur Ersen, Sibel Unur Özdemir, Mahir Ünat, İsmail Kara, Dilek Işık etkinliğe katılan isimler arasındaydı.

Program akışı içerisinde Rıfat Kaya, Kök Edebiyat Günlerine katılan ve şiirler seslendiren katılımcıların orada paylaştığı şiir ve yazılarının bir örneğini kendilerine vermelerini çünkü sezon sonunda bu eserlerin kendisi tarafından kitaplaştırılacağını ifade ederek Kök Edebiyat Günlerinin her hafta Pazar günleri saat 15.00 de yapıldığını ve edebiyatseverlerin katılımlarının kendilerini sevindireceğini de sözlerine ekledi.

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..