Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '08

 
Kategori
Siyaset
 

Komplo teorileri ışığında yılın gazetecilik olayı (!)

Komplo teorileri ışığında yılın gazetecilik olayı (!)
 

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın telefonunun dinlenilmesi olayının patlak vermesinden bugüne kadar yaşanan gelişmeleri dikkatle takip etmeye çalışıyorum. Evet, ortada bir dinleme olayı mevcut; fakat bu dinleme olayının kimlere, ne tür çıkarlar sağlayabileceğini göz ardı ederek olayı değerlendirirsek, kanımca yanlış yapmış oluruz.

Yanlış yapmamak için ve olayları çok yönlü değerlendirebilmek için farklı birçok metot kullanılabilir. Ancak bu farklı metotlar arasında bir tanesi var ki, işte o, en faydalı metottur: Komplo teorisi üretmek(!). Komplo teorileri, geçmişten günümüze dek, ülkemizde sürekli ve başarıyla kullanılan bir metottur. Bakkalından manavına, minibüsçüsünden siyasetçisine, öğrencisinden öğretim görevlisine ve hatta gazetecisinden çöpçüsüne kadar, ülkemiz insanının büyük bir kısmı komplo teorisi üretmekten veya duyduğu komplo teorilerine inanmaktan büyük bir zevk alır.

Uçak düşer, ABD’yi; birileri intihar eder, İngiltere’yi; askerlerimiz birer birer şehit düşer, Almanya’yı vs. vs. sorumlu tutarız. Yani sürekli olarak komplo teorileri üretir ve bunlara inanırız. Tabii ki, komplo teorisi olabilecek nitelikte bir olay, gerçekte yaşanmış olabilir; ancak kimi olaylar o kadar açık-seçik gün yüzünde dururken, yine de bu olaylara komplo teorileri üretmeye çalışırız.

Komplo teorileri ışığında, Önder Sav’ın telefonunun dinlenilmesi olayına göz atmakta fayda görmekteyim:

Komplo teorisi 1- Önder Sav’ın telefonunu AKP dinletti: Önder Sav’ın telefonunun AKP tarafından dinletilmesi, AKP’ye ne tür yararlar sağlayabilir? Kanımca, Sav’ın telefonunun dinletilmesi ve bir gazete aracılığıyla kamuoyuna sunulması, AKP’ye yarar sağlamaktan ziyade, AKP’yi zarara uğratmıştır. Çünkü, olay yaşanmadan yaklaşık bir hafta önce Önder Sav, herkesin ve kameraların önünde yaşlı bir insanı terslemiş ve İslam dini Peygamberine hakaret sayılabilecek cümleler sarf etmiştir. Bu olaylardan dolayı eli güçlenen AKP’nin, Sav’ı dinletmesinin zaten bir anlamı yoktur.

Komplo teorisi 2- Önder Sav’ın telefonunu ABD dinletti: Ülkemizde meydana gelen tüm olaylar, zaten ABD’den bilinir oldu. Teknolojisi üst düzey ve dünya siyasetinde söz sahibi olan bir ülkenin, Sav’ın telefonunu dinletme ihtimali olmakla birlikte, aslında bunu yapması son derece anlamsızdır. Eğer ABD yönetimi, AKP hükümetini destekliyorsa, böyle bir olayı meydana getirerek AKP’yi zor durumda bırakmak istemeyecektir. İşte bu sebepten dolayı, ABD’nin böyle bir dinleme olayına karışma ihtimali çok düşük gözükmektedir.

Komplo teorisi 3- Önder Sav’ın telefonunu CHP dinletti: Önder Sav’ın İslam dini Peygamberi hakkında söylediklerinin ardından kamuoyu ve halk tarafından CHP’ye ve Önder Sav’a tepkiler yağmıştı. Yaşanan bu olayın ardından bir müddet ortalarda görünmeyen Sav’ın, telefon dinleme olayıyla yeniden gündeme gelmesi son derece düşündürücüdür. Yapılan yanlışın ardından CHP’nin ve dolayısıyla Deniz Baykal’ın Önder Sav’ı gözden çıkaramamasından dolayı CHP, mağdur politikası izlemek amacıyla böyle dinletme yapmış olabilir. Bu sayede hem Sav’ın yaptığı yanlışın örtüleceği, hem de AKP’nin zor durumda bırakılacağı düşünülmüş olabilir.

Komplo teorisi 4- Önder Sav’ın telefonunu ben dinlettim: Komplo teorisi üretmek ve üretilen komplo teorisine inanmak, aslında bir hastalık gibidir. Hazır bu hastalığa kapılmışken, olaya kendimi de müdahil edecek bir komplo teorisi üretmekte fayda görmekteyim. Evet, itiraf ediyorum: Önder Sav’ı ben dinlettim. İşte bu dinletme olayı ile de yılın gazetecilik olayına (!) imza atmış bulunmaktayım.

 
Toplam blog
: 44
: 1133
Kayıt tarihi
: 10.12.07
 
 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Kitap okumayı, yazı yaz..