Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '22

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Konut Fiyatları Geriler mi?

Konut fiyatları gerileyemez. Çünkü :

1) Kimse 2 milyon TL'ye satın aldığı - yeni mal sahipleri - bu konutu daha düşük fiyata satmaz. Fiyatı daha sonra iki misl artış gösteren "eski  konut sahipleri "de piyasada konut fiyatlarının aşağıya doğru kaymadığına göreceğinden, kendisi de normal olarak fiyat kırma yoluna gitmez. 

Zaten neden mal sahipleri fiyat kırmaya başlasın ki? Konut diğer tüm mallardan çok farklı bir özelliğe sahiptir. Elmayı satan  elmacının kazancı olur.Elmayı satamazsa iflas eder.Halbuki konut sahipleri zaten her ay KİRA GELİRİ aldığından , konutunu satmaz. Para yumurtlayan bir varlık satılır mı?. Ancak paraya çok sıkışanlar zararına konut satarlar.

2) Konuta talep her zaman için vardır. Dedim ya, konut başka mallara benzemez. Herkes " başımı sokacağım bir evim olsun " düşüncesine sahip olduğu gibi, evlenen binlerce çift de yeni  ev isterler. Dolayısıyla konuta olan talep hiçbir zaman azalmaz. Vatandaşın aklında her zaman yeni bir ev alma fikri vardır.

İşte bu yüksek talebe karşı konut arzı halen Ülkemizde çok düşüktür. Yılda 800 bin yeni konuta ihtiyaç varken ,üretilen konut sayısı yılda 250 bin civarıdır. 

Bu açık kolayına kapanır mı?

İnşaatın  belli bir süresi olması yanında inşaat yapım malzemelerinin fiyatlarının yüksek ve dışarıya bağlı olması, konut arzını büyük ölçüde engellemektedir.

Neticede konut arzı, sürekli artan konut talebini karşılayamadığından konut fiyatları düşmez.

Peki konut fiyatları yükselir mi ?

Yükselir ama ÖNEMLİ ölçüde yükselmez. Çünkü gayrımenkuller bilindiği gibi LİKİD varlıklar değildirler. Yani hemen ve hızlıca el değiştirmezler. Para , döviz ve gıda maddeleri vs satışı gibi akıcı değildirler.

Konut fiyatları, her zaman, piyasadaki tüm malların fiyatlarından -  bir kaç mal hariç - yüksektir.Satın alınması kolay bir varlık değildirler. Birden, bir kişi  yirmi adet konut satın alamaz. Bu bir,

İkincisi,günümüz şartlarında sütçülük yapan veya galeri sahibi olan benzeri esnaf inşaat işine giremez. Zira yukarıda belirttiğim gibi, inşaat malzemeleri fiyatları ikiye katlamış olduğundan, işletme sermayeleri konut inşaatına yetmez. Ayrıca birkaç sene önce inşaat stokları arttığında, krize girdiklerinden, yeniden inşaat işine girmekten çekinirler. 

Ama bu demek değil ki inşaat yapılmaz. Tabii ki yapılacaktır.Zira konut  stoku  bittiğinden, inşaat işi  karlı ve cazip görünebilir ve  konut üretimi talep fazlasını yontabilir. Ve durum konut piyasasında geleneksel dengesine yani reel faiz seviyesinde artş kaydeder.Bu da normaldir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..