Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '20

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Koronavirüs & Değişim

Doğayı anlamak, hayatı anlamaktır. Doğayı gözlemlediğimizde kendisini sürekli olarak yenilediğine tanık oluruz. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle beraber küresel salgınlar, tarihi olaylar ve hukuk, hayatımızı değiştiren ve düzenleyen etkenlerdir. Değişim, doğal bir şekilde kendiliğinden gerçekleşebildiği gibi edindiğimiz yeni bilgiler ve deneyimle de olur, bu değişim yaşanmışlıkların sonucu olarak veya eğitim – öğretim yoluyla da gerçekleşebilir. Ayrıca belirli bir müdahale, yönlendirme, karar veya tercih ile de değişim gerçekleşebilmektedir.
 
Sosyal hayatı tümüyle değiştiren koronavirüs salgınıyla pek çok radikal değişim hayatımızda yerini alacaktır. Çalışma saatlerinde esneklik, evden çalışma, sosyal mesafe, uzaktan ve çevrimiçi eğitimler, nakit yerine elektronik ve temassız ödeme yöntemleri, vs. pandemi dönemi ve sonrası uyum sağlanması gereken bazı değişimlerdir. Koronavirüs, hijyenin sağlık için ne kadar önemli olduğunu ve bazı işlerin mekana bağlı olmadan internet ile mobil ve evden çalışarak yapılabileceğini gösterdi.
 
Bilimsel düşüncenin metodu otoriteyi sorgulamak olduğuna göre 1928 yılında kurulmuş olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün kapatılması yanlışından derhal dönülerek, özerk bir enstitü olarak yeniden kurulmalıdır. Ne ala memleket, sağlığın kıymetini hastalıktan önce biliniz.
 
Küresel salgından sonra dijital dönüşüm ile seri değişime hazır mısınız?
 
Bakınız: Referans Ra’d 13/11 “... Gerçek şu ki, insanlar kendi iç dünyalarını değiştirmedikçe, Tanrı onların genel durumunu değiştirmez..." #Değişim
 
Pandemi, iklim değişikliği gibi küresel sorunlar, uluslararası sosyal dayanışmayla çözülür. Küresel afetler ve krizler yönetsel hataların düzeltilmesine olanak sağlayarak, radikal değişimlere vesile olurlar. Herkes güvende olmadıkça, hiç kimse güvende değildir. Pandeminin kalıcı çözümü, aşı geliştirmek ve aşılanmaktır.
 
Büyük resmi görebiliyor musunuz? Türlü türlü komplo teorileri mi? Zaman, en iyi ilaçtır... Mikrobiyolojik varlık olan bir virüs (Covid-19), dünyada sadece insanların yaşamadığını farkındalık yaratarak hayatın akışına radikal değişimler getirmiştir. Aslında müthiş ahenkli olan doğanın insana ihtiyacı yoktur, insanın doğaya ihtiyacı vardır.
 
Hasta olmayan sağlığın kadrini bilmez. (Atasözü) 
 
Sağlıcakla kalın, 
Şenol ELBAY
 
 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..